Harjoittelumäki omaan pihaan omin voimin

Näin onnistuu slopestylen harjoittelu myös kesällä.
Näin onnistuu slopestylen harjoittelu myös kesällä.
Huuhon perheen pihassa on tällainen harjoittelumäki.
Huuhon perheen pihassa on tällainen harjoittelumäki.

Yrittänyttä ei laiteta: jos sopivaa harjoittelupaikkaa ei ole, tehdään itse sellainen. Näin toimivat pälkäneläiset Huuhot, kun perheen slopestyleä harrastaville pojille piti löytää ympärivuotinen harjoittelupaikka. Rakennusmestarina toimi perheenisä Jari Huuho.

Kotipihaan kasattiin ensin iso kasa multaa mäeksi ja mäen päälle rakennettiin torni, jotta lähtöpaikka saatiin nostettua entistä korkeammalle. Korkeuseroa maahan saatiin näin reilut kolme metriä. Seuraavaksi Isä-Jari nikkaroi kakkosnelosista noin kaksitoistametrisen puuluiskan, joka päällystettiin muovitetulla ruohomatolla. Laskun jälkeen edessä on hyppyri, josta matka vielä jatkuu vanhasta laiturin ponttoonista rakennetun reilin päällä.

Samuel Huuho palkittiin viime keskiviikkona 250 euron suuruisella Valio Akatemian stipendillä Tampereella.
Samuel Huuho palkittiin viime keskiviikkona 250 euron suuruisella Valio Akatemian stipendillä Tampereella.

– Matto liukuu hyvin kun sitä kastelee vedellä ja saippualla. Nyt voimme laskea ympäri vuoden sääolosuhteista riippumatta, Samuel Huuho iloitsee.

Mäki valmistui Huuhojen kotipihaan viime kesänä. Idea omasta harjoittelumäestä saatiin internetin Youtube-videosta.

– Joillakin kilpailukavereillamme on vastaavantyylisiä mäkiä omissa pihoissaan, mutta lähiseudulla tällaisia harjoittelupaikkoja ei tietääksemme ole, Samuel jatkaa.

Huuhot laskevat omatekoisessa mäessä hieman vanhemmilla suksilla, uusimpia menopelejä kotipihan mäessä ei kannata kuluttaa, vaikka niilläkin siitä voisi laskea. Jari Huuho lisää, että ympärivuotinen harjoittelupaikka on ehdoton, mikäli haluaa lajin huipulle.

– Ja intoa kaikilla veljeksillä tuntuu kyllä riittävän. Nuorimmaisemme eli Tuomas pääsi alkavaksi talveksi mukaan nuorten alppileirille, jonka ohjaajina toimii maajoukkuevalmentajia, Jari Huuho mainitsee.

Lumettomana aikana slopestyleä voi harjoitella myös trampoliinilla, tasapainoharjoituksia tekemällä sekä suksilla erilaisissa vesihyppyreissä. Samuel ja isoveli Joonas sekä pikkuveli Tuomas odottavat kuitenkin jo malttamattomina lunta ja kylmempiä kelejä, jotta kotimäessä Sappeessa pääsisi taas laskemaan. Sappee on käytännössä talviaikaan veljesten toinen koti. Viikonloput kuluvat rinteessä aamusta iltaan, niin myös moni arki-ilta.

– Harjoittelemme joka päivä, jos ei muuten niin ainakin hyppimällä ja tekemällä temppuja trampoliinissa, Samuel kertoo.

 

Tavoitteet korkealla

Ski slopestyle on twintip-suksilla laskettava talviurheilulaji, jossa lasketaan niin sanottu slopestylerata. Rata sisältää liu’uttavia kaiteita, joita sanotaan reileiksi sekä leveämpiä kaiteita, joita sanotaan presseiksi. Hyppyreitä eli bokseja on erikokoisia ja -mallisia. Radan erikoisuudet voivat olla esimerkiksi liu’uttavia seiniä eli wallraideja tai bonkkeja, jotka usein ovat tynnyreitä. Slopestylessä annetaan koko laskusta pisteitä asteikolla 0–100. Pisteet määräytyvät suorituksen, vaikeusasteen, hyppyjen korkeuden ja näyttävyyden, moninaisuuden ja kekseliäisyyden mukaan.

Samuel ja Tuomas Huuho edustavat pääkaupunkiseudulla vaikuttavaa Moebius-seuraa. Samuel ja Tuomas tähtäävät tulevaisuudessa MM- ja X Games -kilpailuihin. Alkavalla kaudella pojat kilpailevat esimerkiksi SM-kisoissa ja Sappeen Finish Openissa.

– Olen tyytyväinen, jos olen viiden parhaan joukossa SM-kisoissa, Samuel miettii.

Samuel Huuho vastaanotti viime keskiviikkona Valio Akatemian 250 euron suuruisen stipendin. ­

– Raha menee kilpailumatkoihin ja varusteisiin, Samuel paljasti.