Hyvä puhdistamo – huono lopputulos

Meitä Kukkian rannalla asuvia ei niinkään kiinnosta se, täyttääkö Rautajärven puhdistamo sille asetetut vaatimukset (SHL 4.5.), joita ehkä silloin tällöin näyttein selvitetään.

Kiinnostusta täällä rannoilla on siihen, miksi kiintoainepitoisuudet ovat Rautajärvellä muuta järveä selvästi suuremmat. Mittauksessa viime kesänä kiintoainepitoisuus oli 12 mg/litrassa. Määrä on korkea verrattuna järveen laskevien purovesien pitoisuuksiin.  Jos vesistökuormitus vastaa – niin kuin virkamies sanoo – yhden henkilön kuormitusta niin aika sontiainen tuo henkilö on.

Jostakin Rautajärvellä jostakin vuotaa mömmöjä järveen ja se pitäisi selvittää. Käsittääkseni tämä ei ole jonkun yhdistyksen tai asukkaiden tehtävä vaan Pälkäneen kunnan viranomaisten. Ainakin tarkkailijoita virallisella puolella on paljon. On kuntaa, elykeskuksia, kokemäenjokea, avia jne. Kiistatta tarkkailulla on ainakin työllistävä vaikutus. Luulisi tuon väkimäärän saavan nopeasti selville ongelman syyn.

Haluaisimme vielä kuuluisalle punaiselle valolle lisävaloa. Kun loka-auto kaartaa puhdistamolle ja juuri silloin punainen valo syttyy, mitä kuormalle tehdään? Viedäänkö se takaisin sinne mistä se on pumpattu?

 

Markku Pitkäranta

järven rannalla asuva