Suunnistus on helppoa ja kivaa

Lapset opettelivat EMIT-kortin käyttöä.
Lapset opettelivat EMIT-kortin käyttöä.

Pälkäneen Luja-Lukko järjesti helatorstaina 5.5. lasten Hippo-suunnistuskoulun Onkkaalan urheilukentällä. Tapahtuma oli Luja-Lukon suunnistuskoulun tutustumiskerta ja paikalle saapui kaikkiaan parikymmentä lasta. Koko alkuviikon kestänyt lämmin ja aurinkoinen keli jatkui ja suosi innokkaita pikkusuunnistajia.

Aleksi Hietala juoksi sprinttiratoja useaan kertaan.
Aleksi Hietala juoksi sprinttiratoja useaan kertaan.

Lapset jaettiin 6–7- ja 8–12-vuotiaiden ryhmiin, joissa he saivat opastusta erilaisissa suunnistustehtävissä. Urheilukentän ympäristöön oli kehitelty rastireitti, pitkä ja lyhyt sprinttirata sekä temppurata. Näitä lapset saivat kulkea joko yksin, kaverin tai vaikka vanhemman kanssa. Välillä jopa nuorimpien vauhti oli niin kova, että isä tai äiti meinasi karistua kannoilta.

– Pienille tämä on enemmän leikkimistä ja kilpaa juoksemista, kuin kartan avulla suunnistamista, Luja-Lukon suunnistusjaoston nuorisovastaava Pekka Linnainmaa toteaa.

Nuorempien ryhmä aloitti nauhaa pitkin kulkevalla rastireitillä, jolla oli helppo opetella kartan hahmottamista ja lukemista. Vanhemmat suunnistajat saivat lyhyellä ja pitkällä sprinttireitillä etsiä lähiympäristöön asetetut rastit pelkän kartan avulla. Kaikki rastit oli sijoitettu siten, että eksymisen mahdollisuutta ei ollut.

– Tarkoitus on päästä eroon suunnistuksen pusikko-imagosta ja opettaa lapsille, että laji on helppoa ja kivaa hyvässä ja turvallisessa maastossa, Linnainmaa kertoo.

Lapsille annettiin ohjeistusta ennen reiteille lähtöä.
Lapsille annettiin ohjeistusta ennen reiteille lähtöä.

Hänen mukaansa huippusuunnistuksestakin on viime vuosina tullut mielenkiintoisempaa uuden elektroniikan avulla: suunnistajien suorituksista voi seurata reaaliaikaisesti. Myös lapset saivat opetella elektronisen EMIT-leimauslaitteen käyttöä. Jokaisen radan jälkeen he pystyivät tulostamaan itselleen tiedot suoritusnopeudesta, mikä sai aikaan pientä kilpailua ja itsensä haastamista, kun kukin yritti parantaa omaa tulostaan.

– Tämä on kivaa eikä yhtään vaikeaa, kahdeksanvuotias Aleksi Hietala toteaa hymyssä suin.

Ensimmäistä kertaa suunnistamassa olevan Aleksin mukaan laji sopisi hyvin muiden harrastusten rinnalle ja hän aikoo osallistua myös tuleviin Luja-Lukon suunnistuskoulutapahtumiin.

Maanantaina alkaneessa Luja-Lukon suunnistuskoulussa on neljä suunnistuskertaa. Viimeisellä kerralla maanantaina 30.5. kello 18 pidetään harjoituskilpailu Pikku-Sappeen maastossa.

 

Suunnistuskoulu

ma 16.5. klo 18 Kankahainen, Takojantie (ent. Vendin piha-alue)

ma 23.5. klo 18 Syrjänharju, Aapiskukon hiekkakenttä

ma 30.5. klo 18 Syrjänharju, Pikku-Sappeen laavu, harjoituskilpailu

Suunnistuskouluun saapui parikymmentä lasta vanhempiensa kanssa.
Suunnistuskouluun saapui parikymmentä lasta vanhempiensa kanssa.