Puupiirros on Baren Baren -ryhmän ytimessä

Baren Baren -ryhmään kuuluvat Helena Perkiö (kuvassa vasemmalla), Leena Vainio, Maija Teppo ja Heidi Perkiö. He poseeraavat yhteisteoksensa ”Siilon hengen” kanssa. Teos on puupiirros installaatiomallissa.
Baren Baren -ryhmään kuuluvat Helena Perkiö (kuvassa vasemmalla), Leena Vainio, Maija Teppo ja Heidi Perkiö. He poseeraavat yhteisteoksensa ”Siilon hengen” kanssa. Teos on puupiirros installaatiomallissa.

Luopioisten taidekesä näyttää ryhmän voiman. Mikkolan Navetan Jyvämakasiinissa on esillä neljän pirkanmaalaisen taiteilijan muodostaman Baren Baren -ryhmän taideteoksia. Helena Perkiön, Heidi Piipon, Maija Tepon ja Leena Vainion teokset muodostavat hallitun kokonaisuuden. Jo ryhmän nimi kantaa viestiä siitä, mikä ryhmäläisiä yhdistää: ikivanha puupiirrostekniikka. Baren tarkoittaa luista tai puista hierrintä,jolla väri hierretään puupiirroslaatalta paperille.

Ryhmän jäsenet tapasivat toisensa viisi vuotta sitten Nokian työväenopiston kurssilla Lauttalan koululla.Kiinnostus puupiirtämiseen yhdisti pian tekijät toisiinsa. Viiden vuoden yhteistyö on tehnyt heistä näyttelykonkareita: Jyvämakasiinissa järjestettävä ”Lähellä” -näyttely on heille jo yhdestoista ryhmänäyttely. Helena Perkiö kuvailee Jyvämakasiinin näyttelyn tematiikkaa.

– Otimme näyttelyn nimeksi ”Lähellä”, sillä se on abstrakti ja laaja kattokäsite. Näin se sopii meille kaikille. Meillä on hyvin omanlainen käsiala, mutta töitämme yhdistää luonnonläheisyys. Puupiirrostekniikan pariin ryhmäläisiä vetävät tekniikan monipuolisuus; se sisältää sekä kuvanveiston että maalauksen elementtejä, ollen lopultakin grafiikkaa.

Ryhmän jäsenistä Helena Perkiötä ja Heidi Piippoa kiinnostaa erityisesti puupiirrostekniikan veistoksellisuus. Leena Vainio ja Maija Teppo eivät niinkään keskity tekniikan veistokselliseen puoleen, vaan Teppoa kiehtoo tekniikan sattumanvaraisuuden tuomat mahdollisuudet ja Vainiota sen maalauksellisuus sekä värien käyttö.

– Lisäksi puupiirrosta voidaan painattaa vaikka mille, erilasille papereille ja myös kankaille. Itse olen painanut esimerkiksi vanhoille lakanoille, Leena Vainio kuvailee.

Näyttelyiden myötä kokeilunhaluisuus on ryhmän jäsenillä kasvanut ja erilaiset tekniikat ovat ilmestyneet puupiirroksen rinnalle. Puupiirrosten lisäksi näyttelyssä nähdään installaatioita, valokuvia, veistoksia ja sekatekniikkatöitä.

Baren Baren -ryhmä esittää Jyvämakasiinissa paljon muitakin tekniikoita puupiirroksen lisäksi.  Esimerkiksi Heidi Perkiön teokset ovat paperiveistoksia.
Baren Baren -ryhmä esittää Jyvämakasiinissa paljon muitakin tekniikoita puupiirroksen lisäksi. Esimerkiksi Heidi Perkiön teokset ovat paperiveistoksia.

Rouhea Jyvämakasiini aktivoi

Miten neljä eri taiteilijaa saa luotua yhtenäisen näyttelykokonaisuuden? Tässä ratkaisuna voi toimia näyttelytila. Baren Baren -ryhmää miellyttää mahdollisimman erikoiset ja haastavat näyttelytilat. Ryhmä onkin pystyttänyt näyttelyitään niin vanhoissa lantaloissa kuin arvokkaissa kartanoissakin. Ainoa tila, mikä ei kutkuta ryhmää on kliininen valkoinen kuutio.

– Mitä vaikeampi tila, sitä enemmän se aktivoi. Tilan haasteet kutkuttavat. Jyvämakasiini on hieno rouhea tila, Helena Perkiö toteaa.

Jyvämakasiini saa muiltakin ryhmäläisiltä lähtemättömät kehut. Kuitenkaan näyttelytila – tai edes puupiirrostekniikka – eivät ole se liima, mikä pitää Baren Baren -ryhmän tiukasti koossa ja aktiivisena. Se on hyvä yhteishenki; toisten läsnäoloa ja apua arvostetaan. Ryhmästä ei löydy päällepäsmäreitä tai draamakuningattaria – tilaa on ainoastaan hyvälle taiteelle. Leena Vainion mukaan ryhmä myös haastaa kehittämään itseään.

– Koen olevani maalari, mutta ryhmä haastaa tekemään ja ajattelemaan laajemmin. Jyvämakasiiniin

en esimerkiksi ole ollenkaan tuonut maalauksia vaan rakentanut tila-installaatioita, vaikka koen itseni ensisijaisesti juuri maalariksi.

Helena Perkiönkin mukaan kollegojen kannustus ja erilaiset näkemykset ovat korvaamatonta henkistä ravintoa, jota ilman ei tulisi toimeen. Myös Heidi Piippo kuvailee Baren Baren –ryhmää korvaamattomaksi tukiverkostoksi.

– Taiteessa ei vaan pärjää yksin. Taiteilijan työ on niin yksinäistä. Toisten tuki on välttämätöntä.

Maija Tepon mukaan kaikilla jäsenillä on sama tärkeysjärjestys. Ryhmälle ei ole tärkeää kaupallisuus tai oma aika parrasvaloissa. Tärkeintä on tehdä hyvä näyttelykokonaisuus. Baren Baren -ryhmän taidenäyttely ”Lähellä” onkin hieno ja näyttävä kokonaisuus, joka esittäytyy Mikkolan Navetan Jyvämakasiinissa koko kesän ajan.

Baren Baren -taiteilijaryhmän ”Lähellä” -näyttely Mikkolan Navetan Jyvämakasiinissa 18.6.- 20.8.2016. Mikkolan Navetta on avoinna ti-la klo 10-15.