Pienhankintapalvelu auttaa yrittäjää

Jaana Koivisto-Virtanen ja Sari Tamminen toivovat pienhankintapalvelun lisäävän paikallisten yrittäjien mahdollisuuksia osallistua kunnan hankintakilpailutuksiin.
Jaana Koivisto-Virtanen ja Sari Tamminen toivovat pienhankintapalvelun lisäävän paikallisten yrittäjien mahdollisuuksia osallistua kunnan hankintakilpailutuksiin.

Julkisten hankintojen kilpailutus on perinteisesti vähän hankala juttu niin kilpailuttajalle kuin siihen osallistuvalle yrittäjällekin. Tarjousten teko on työlästä, ja vaikka ohjeet olisivat kuinka tarkat, kaikkia tarjouksia ei pystytä vertailemaan keskenään.

– Aiemmin osa hyvistäkin tarjouksista on jouduttu hylkäämään sen vuoksi, että kaikkiin kohtiin emme ole saaneet tarkkoja vastauksia, Pälkäneen kunnan elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen pahoittelee.

Kuntien tarjouspyyntöjä ja niiden käsittelyä sitovat tarkat määräykset.

Pälkäneen kunta on nyt ratkaissut ongelman itselleen pienimpien hankintojen osalta ostamalla lisenssin Cloudia-pienhankintapalveluun. Palvelussa yrittäjä vastaa verkon kautta määriteltyihin kysymyksiin suurimmaksi osaksi rasti ruutuun periaatteella.

– Ohjelman käyttöön ei tarvita erityisosaamista tietokoneen käytössä, netissä surffailun taito riittää, Koivisto-Virtanen kertoo.

Kunta järjestää yrittäjille koulutusta ohjelman käyttöön syksyn aikana.

Koivisto-Virtasen työparina pienhankintapalvelun käyttöön otossa on ollut hankintavalmistelija Sari Tamminen.

–  Suurin ongelmamme on se, että emme ole löytäneet kaikkien paikallisten yritysten sähköpostiosoitteita. Lähetämme kutsut katsomaan tarjouspyyntöjä nimenomaan sähköpostin välityksellä, Tamminen sanoo.

Naiset toivovatkin yrityksien ottavan yhteyttä ja päivittävän yhteystietojaan kunnan suuntaan. Avoimia tarjouspyyntöjä pääsee toki katsomaan kuka tahansa osoitteesta www.pienhankintapalvelu.fi.

– Haluamme käyttää paikallisten yritysten palveluja, tämä tahtotila on määritelty myös kunnan elinkeinostrategiassa, Koivisto-Virtanen sanoo.

Sähköpostiosoitteen ja netissä surffailun taidon lisäksi yrityksiltä vaaditaan yhteiskuntavastuuta osoittavat todistukset, kuten esimerkiksi todistus verojen maksamisesta, selvitys eläkevakuuttamisesta sekä työterveyden järjestämisestä. Viimeksi mainittua ei vaadita yksiyrittäjiltä. Dokumentit liitetään palveluun liitetiedostoina.

Cloudia-pienhankintapalveluun rekisteröityminen on helppoa ja ilmaista, tarjousten teko on myös yrityksille maksutonta. Kunta maksaa palvelusta vuosimaksua.

– Halusimme tämän palvelun, koska tiedämme, että yritysten resurssit tarjousten tekoon vaihtelevat paljon. Tämän palvelun kautta yritykset ovat enemmän samalla viivalla tässä asiassa, Koivisto-Virtanen perustelee.

Kunta on kilpailuttanut pienhankintapalvelun kautta esimerkiksi ruokakuljetukset päiväkodeille ja Harhalan koululle, kunnan nettisivujen kokonaisuudistuksen, kesäkukkien hankinnat, vierasvenesataman katoksen suunnittelun sekä puitesopimukset sähkö- ja LVI-töistä sekä IT-palveluista.

– Puitesopimus tarkoittaa äkillisten ja pienten töiden suorittamista vuoden mittaan. Se ei siis koske urakoita, Tamminen selventää.

Syksystä alkaen kaikki kunnan tarvitsemat pienhankinnat tulevat kilpailutukseen pienhankintapalvelun kautta.

Kommentointi on suljettu.