Synttärit: Mikkolan Aarteen kakussa yksi kynttilä

Vuosi kierrätystä navetan parvella

Osisiko tälle käyttöä, näyttävät tuumivan Mikkolan Aarteen vakikävijät Arja Hulkkonen ja Tuula Suojanen.

Olisiko tälle käyttöä, näyttävät tuumivan Mikkolan Aarteen vakikävijät Arja Hulkkonen ja Tuula Suojanen.

Kirpputorit ovat useimmiten ahtaita, sokkeloisia ja vähintäänkin täyteen tavaraa ahdettuja halleja. Samoihin pieniin pöytiin on tungettu vaatteet, kirjat, lelut ja luistimet.

Mikkolan Navetalla Luopioisissa toimiva Mikkolan Aarre on toisenlainen. Runsaasta tarjonnasta huolimatta sekamelskan tai ylitäytetyn tuntua ei ole lainkaan.

Asko Metsälällä on vuosi takana kirpputorin isäntänä.

Asko Metsälällä on vuosi takana kirpputorin isäntänä.

–Meillä on tavarat sijoiteltu niin, että asiakkaiden ei tarvitse kauheasti penkoa ja kaivella. Vaatteet ovat kaikki samassa pitkässä rekissä yhdellä seinustalla ja kirjat toisaalla isossa hyllyssä. Pöydät ovat niin väljästi, että välissä mahtuu hyvin liikkumaan vaikka pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa, selvittää kirppiksen pitäjä Asko Metsälä liikeideaa.

Mikkolan Aarteella on ensimmäinen toimintavuosi takana, joten synttäreitä juhlittiin lauantaina. Tarjolla oli muun muassa arpajaisia ja mukavaa musiikkia Päivi Kososen laulun ja hänen tyttärensä Eveliina Virtasen laulun ja kanteleensoiton merkeissä. Monen yllätykseksi modernisoitu kannel taipui osaavissa käsissä hienosti myös pop-kappaleiden säestykseen.

Pöytiä innokkaasti tutkineet espoolainen Tuula Suojanen ja helsinkiläinen Arja Hulkkonen eivät olleet suinkaan ensimmäistä kertaa navetalla aarteenetsinnässä. Molemmat mökkeilevät Luopioisissa ja Suojanen on kirpputorilla viikoittainen vieras, Hulkkonen poikkeaa hiukan harvemmin.

–Jopa mieheni kehui heti tänne tullessaan, että onpas siisti ja valoisa paikka. Tavarat ja hinnat ovat selkeästi näkyvillä. Kaiken lisäksi hinta ja laatu ovat kohdallaan, Suojanen kehuu.

–Täältä ja tuosta viereisestä Kukkian Kädentaitajien myymälästä löytyy usein myös hyviä tuliaisia ja vaikka joululahjoja, Hulkkonen säestää.

Tällä kertaa rouvien matkaan tarttui ainakin käsintehtyjä viilikuppeja.

Eveliina Virtanen vaihtoi kanteleen välillä ukuleleen. Hän musisoi äitinsä Päivi Kososen kanssa Mikkolan Aarteen synttäreillä.

Eveliina Virtanen vaihtoi kanteleen välillä ukuleleen. Hän musisoi Päivi Kososen kanssa Mikkolan Aarteen synttäreillä.

Toinen tukee toista

Kirpputori on auki tiistaista lauantaihin. Samalla oven avauksella hoituu pääsy myös navetan taidenäyttelyihin ja kädentaitajien myymälään, jonka kassatoiminnot kirpputori hoitaa.

Asko Metsälä iloitsee siitä, että kirpputori on otettu hyvin vastaan paikallisten ja mökkiläisten joukossa. Poikkeajia on muistakin Pälkäneen kylistä, lauantaina näkyi ainakin useita onkkaalalaisia.

–Nopeasti se vuosi tuntuu menneen tässä touhutessa, Metsälä ihmettelee.

Kirppiksellä häärii toisinaan myös Metsälän elämänkumppani Anne Lehtonen. Hän tekisi mielellään enemmänkin, mutta vaivat estävät työntekoa.

–Olen kipukroonikko, joten en pysty paljoa tekemään. Käyn kuitenkin täällä ihan terapiamielessä ja joskus innostun leipomaan kirppiksen kahvioon, Lehtonen kertoo.

Metsälä lupaa toiminnan jatkuvan, vaikkei se taloudellisesti huipputuottavaa olekaan.

–Teen myös kiinteistönhuoltoa sekä pienkone- ja polkupyörähuoltoa tuossa alakerrassa. Ne työt vähenevät aina syys-lokakuussa, joten kirpputori antaa työtä hiljaisemmille jaksoille. Isoja palkkarahoja en saa, mutta plusmerkkisenä tämä pyörii, ja onhan tämä samalla ihmisille kokoontumis- ja seurustelupaikka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?