Himmeli jouluksi tai kodin koruksi

Vanupuikoista syntyy tähtimäisen keveä himmeli. Kuva Irma Laine
Vanupuikoista syntyy tähtimäisen keveä himmeli. Kuva Irma Laine

Syksyn eteneminen ja päivien lyheneminen houkuttelevat näprääjiä sisälle lampun valoon ja pöytien ääreen. Jos ei muuten, niin ainakin joulua varten moni haluaisi valmistaa omin käsin jotain uutta.

Pälkäneen yhteiskoululla alkaa lokakuussa Valkeakoski-opiston himmelikurssi, jossa opetellaan vanhimman suomalaisen joulukoristeen valmistamista.

Kurssi käynnistyy perjantaina 7.10. ja jatkuu viikonloppukurssina 15.–16.10. Opettajana on tamperelainen Irma Laine, joka on koulutukseltaan kotiteollisuusopettaja ja käsityönopettaja. Himmelikursseja hän on pitänyt viimeiset neljä vuotta eri puolilla Pirkanmaata, nyt ensi kertaa Pälkäneellä.

– Itse aloitin himmelin teon ihan vain askarteluna, mutta se vei nopeasti mukanaan. Himmelin tekemisessä on jokin rauhoittava elementti – siinä ei voi kiirehtiä ja siihen keskittyy täysin, hän kertoo.

Kurssilaisten ei tarvitse ottaa mukaan omia materiaaleja, mutta omat sakset tarvitaan. Ensimmäinen kurssikerta on suunnittelu- ja infoilta, mutta himmelin teon voi aloittaa jo silloin.

Kurssi sopii sekä aloittelijoille että himmelintekotaidon jo oppineille. Ilmoittautumisaikaa on syyskuun loppuun asti. Lisätietoja löytyy Valkeakoski-opiston nettisivuilta ja toimistosta.

 

Himmeli kiinnostaa nuoria

Himmelin valmistaminen on ikivanhaa keskieurooppalaista käsityöperinnettä, joka on levinnyt Ruotsin kautta ensin Suomen lounaisosiin ja sittemmin koko maahan. Nimitys tulee ruotsin kielen taivasta tarkoittavasta sanasta himmel.

1900-luvulla katoavaa himmelintekotaitoa alettiin tarkoituksellisesti elvyttää ja palauttaa himmeliä suomalaiseen jouluun, jossa se oli menettänyt tärkeimmän koristeen paikkansa joulukuusien yleistyttyä.

Irma Laine kertoo, että himmelikurssit ovat nykyään haluttuja ja täyttyvät nopeasti. Himmelin teko kiinnostaa myös nuoria, varsinkin sen modernit variaatiot.

– Himmeleitä voi valmistaa monista aineksista erilaisiin tunnelmiin ja sisustuksiin sopiviksi. Innokkaimmin niitä kuitenkin edelleen tehdään jouluksi, joten himmelikurssit kannattaa järjestää syksyllä, hän selittää.

 

Lasista, mehupillistä, koiranputkesta

Himmelin perustarvike on ohut ontto putki. Himmeleitä tehdään nykyään oljen lisäksi esimerkiksi lasista, metallista ja

Akupunktioneulan suojaputkista valmistettu himmeli. Kuva Ritva Laine
Akupunktioneulan suojaputkista valmistettu himmeli. Kuva Ritva Laine

muovista.

– Uusi suosikkimateriaali on lasiputki, jota saa muun muassa kullan ja hopean värisenä, ja josta syntyy kauniita ajattomia koristeita. Nuoret haluavat usein mustaa tai valkoista – olen hankkinut ravintolatukusta mustia juomapillejä, ja valkoisena materiaalina olemme käyttäneet muun muassa vanupuikkojen onttoja varsia, Irma Laine kertoo.

Himmelintekoon sopivien materiaalien etsimisessä sopii käyttää mielikuvitusta rajattomasti.

– Olen tehnyt himmelin muun muassa akupunktioneulojen suojaputkista, Laine nauraa.

Alkuperäisin himmeli tehdään oljesta. Perinteinen rukiinolki on edelleen monen mielestä kauneinta, mutta sitä voi olla vaikea hankkia. Askartelukaupoissa myytävä riisiolki on hyvin samannäköistä ja edullisempaa.

Tarkoitukseen sopivat myös luonnonkasvit. Irma Laine on kokeillut muun muassa koiranputkea ja metsäkastikkaa.

– Niissä ei ole oljen kiiltoa, mutta ne ovat omalla tavallaan kauniita ja erikoisia. Luonnonkasvien käsittelyyn menee tietysti aikaa, koska ne pitää puhdistaa ja liottaa ja lisäksi lajitella paksuuden mukaan, sillä kasvin varsi ohenee tyvestä latvaan. Mutta ainahan käsityöhön kuluu aikaa ja saakin kulua, hän sanoo.