Hetken musiikkia jazzin huipulta

JMuun muassa Jazz-liiton Yrjö-palkinnolla palkittu Saksofonisti Esa Pietilä tunnetaan omaperäisestä musiikistaan. Kuva Patrik Stenström

Suomen nimekkäimmät jazz-muusikot saksofonisti Esa Pietilä ja pianisti Eero Hämeenniemi sekä newyorkilaiset improvisaation mestarit rumpali Harvey Sorgen ja basisti Joe Fonda kohtaavat Kangasala-salissa sunnuntaina 19. helmikuuta kello 17.

Hetken musiikkia – Moments Quartet -konsertissa annetaan hetken viedä vahvoihin, yllätyksellisiin ja herkullisen jännittäviin tunnelmiin, kun maailman eturivin jazz- ja improvisaatiomuusikot kohtaavat ensi kertaa uudella kvartetilla saksofonisti Esa Pietilän kokoamana.

Esa Pietilä, Eero Hämeenniemi ja Harvey Sorgen ovat esiintyneet trio-kokoonpanolla aikaisemmin, mutta nyt yhtye täydentyy kvartetiksi basisti Joe Fondan liittyessä mukaan. Kangasalla nähtävistä taiteilijoista jokainen on esiintynyt ympäri maailmaa menestyksekkäästi omien yhtyeidensä ja projektiensa kanssa.

Konsertissa improvisoidaan kollektiivisesti ja luvassa on värikkäitä, moniulotteisia tunnelmakuvia ja juonenkäänteitä.

– Trio Eero Hämeenniemen ja Harvey Sorgenin kanssa toimi mutkattomaksi ja oli luontevaa laajentaa kvartetiksi. Nyt Suomi–USA -yhteistyö saa jatkoa ja uudenlaista moniulotteisuutta, kertoo Pietilä

Konsertissa otetaan musiikillisesti hetkestä kiinni ja annetaan sen viedä.

– Emme valmistaudu esitykseen, joten illan kulku on kaikille yllätys. Joku saattaa esitellä idean tai melodian muille ennen konserttia, mutta emme harjoittele etukäteen. Jos jollekin aukeaa pidempi soolo-osuus, niin sen annetaan tapahtua. Osaavissa käsissä tilanne on maaginen, kertoo Pietilä.

 

Neljä jazzin mestaria

Yhtyeen johtaja, saksofonisti ja säveltäjä Esa Pietilä palkittiin marraskuussa 2016 arvostetulla Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla, joka jaetaan tunnustuksena ansioituneelle jazz-muusikolle. Pietilä tunnetaan omaperäisestä musiikistaan, teknisestä taituruudestaan ja lukuisista sooloprojekteista ja yhtyeistään kuten Esa Pietilä Trio ja Esa Pietilä Liberty Ship.

Eero Hämeenniemi on pianisti ja säveltäjä, joka on tunnettu monipuolisesta tuotannostaan säveltäjänä, jazz-improvisaatioyhtye Nada-yhtyeestään ja intialaisen musiikin erityisosaamisesta.

Harvey Sorgen on moniulotteisena rumpalina tunnettu jazz-taiteilija, joka on aiemmin esiintynyt Suomessa Esa Pietilän ja Eero Hämeenniemen kanssa.

Joe Fonda on kansainvälisesti tunnustettu, jazz-taiteilija, säveltäjä ja basisti, joka on omien kokoonpanojensa lisäksi tehnyt yhteistyötä monien jazzin suurten nimien kanssa.