Kouluvierailu: Ministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili Kangasalan lukiolla

Kipinä ei saisi sammua

Sanni Grahn-Laasonen kertoi, että on käynyt nuoruusvuosinaan Kangasalla pelaamassa lentopalloa. Hän pelasi lentopalloa Koijärven Kunnon joukkueessa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vieraili maanantaina Kangasalan lukiolla. Ministeri toivoi, että opiskelijat eivät päästäisi lapsen uteliaisuutta missään vaiheessa häviämään.

– Älkää antako kipinän sammua ja säilyttäkää uteliaisuutenne erilaisia asioita kohtaan. Toivon, että opitte lukiovuosien aikana ottamaan vastuun omista valinnoistanne ja olemaan itsellenne armollisia: aina ei tarvitse yltää huippusuoritukseen. Virhevalinnat eivät ole maailmanloppu, vaan suuntaa on mahdollista korjata vielä myöhemmin, Grahn-Laasonen evästi lukion auditorioon kokoontuneita opiskelijoita.

Ministeri kehotti Kangasalan lukion opiskelijoita ottamaan kaiken irti lukiovuosista. Lukioaika tarjoaa mahdollisuuden ennen kaikkea oppia laaja-alaisesti.

– Käytte hyvin erilaista lukiota kuin minä aikoinani. Täällä Kangasalla teillä on mahdollisuuksia erikoistua esimerkiksi musiikkiin, ja lukion kansainväliset yhteydet ovat hyvät. Kieliäkin pääsette halutessanne opiskelemaan laajasti. Saamianne oppien avulla löydätte toivottavasti omat vahvuutenne, joita voitte hyödyntää jatkossa.

Opetus- ja kulttuuriministeri harmitteli, että Suomessa haasteena ovat pitkäksi venähtävät välivuodet. Opiskelu korkea-asteella aloitetaan Suomessa keskimäärin 24-vuotiaana. Osin luku selittyy vapaaehtoisesti opinnot vasta myöhemmin aloittavilla, mutta joukossa on paljon myös niitä, joille kertyy välivuosia tahtomattaan.

– 24-vuotiaana muualla usein jo valmistutaan, Grahn-Laasonen huomautti.

Kangasalan lukiosta muutama vuosi sitten valmistunut kunnanvaltuutettu Alireza Abdali (kok.) sivusi kysymyksessään ministeriltä juuri välivuosia ja lukiovuosien jälkeistä aikaa.

– 70 prosenttia lukion käyneistä hakee heti lukion jälkeen korkea-asteen koulutukseen, ja heistä vain kolmannes pääsee sisään. Haluaisimme kovasti eroon tästä ilmiöstä. Toiveissa on, että yhä useampi opiskelija voisi tulla valituksi korkea-asteen opintoihin heti lukion päätteeksi, Grahn-Laasonen totesi.

Sanni Grahn-Laasonen evästi nuoria ottamaan lukiovuosista kaiken irti.

Opiskelijat saivat vierailusta paljon irti

Kangasalan lukion rehtori Teuvo Ropo linjasi tilaisuudessa lukion nykyisiä vahvuuksia ja haasteita. Sähköiset ylioppilaskirjoitukset ohjaavat nykyisin lukiota entistä digitaalisempaan suuntaan. Rehtori Ropo toivoi, että valinnaisten kielten opiskelijamäärää saataisiin hilattua takaisin ylöspäin.

– Lyhyiden kielten opiskelijoiden määrät ovat laskusuunnassa. Tämä trendi pitäisi saada pysäytettyä. Lisäksi pitäisi parantaa valinnaisten opintojen hyödyllisyyttä myös seuraavan asteen opinnoissa, Ropo sanoi.

Maanantaiseen tilaisuuteen toivat omat terveisensä myös Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen ja ammatillisen koulutuksen puolelta Tredun Tuula Hoivala.

Kolmatta vuotta Kangasalan lukiossa opiskelevat Jenna Rautio ja Mariam Valizadeh olivat tyytyväisiä Sanni Grahn-Laasosen vierailun antiin.

– Ministeri puhui meille läheisistä aiheista, jotka koskettavat arkeamme, Rautio ja Valizadeh kiittelivät.

Lukion neljässä vuodessa suorittavat nuoret naiset ovat pitäneet erityisesti lukion valinnaisuudesta.

– On hyvä, että saa itse osittain räätälöidä, mitä haluaa opiskella. Minä olen ottanut paljon fysiikkaa, kemiaa, matematiikkaa ja biologiaa, sillä tavoitteeni on päästä lukion jälkeen opiskelemaan eläinlääkäriksi, Rautio kertoi.

Valizadehin lukujärjestyksessä on puolestaan paljon kieliä: ranskaa, espanjaa, englantia ja ruotsia.

– Ja lisäksi myös musiikkia, Valizadeh vielä täydensi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?