Raamattuherätys

Koska nyt on uskonpuhdistuksen merkkivuosi, on meidän syytä pitää esillä uskoa Jumalaan ja hänen sanaansa. Tehdään oikein järjen päätös aloittaa Jumalan sanan lukeminen ja tutkiminen. Etsitään se mahdollinen vihkiraamattu tai joskus lapsuudessa tai nuoruudessa saatu kirja pois sieltä kirjahyllystä enää pölyttymästä ja tuodaan se siihen keittiön pöydälle.

Kun se on siinä lähellä, niin silloin sitä tulee myös luettua. Jos emme omista kyseistä kirjaa, niin hankitaan se. Ja ellei ole rahaa sijoittaa tähän arvokkaaseen hankintaan, niin uskon, että mistä tahansa seurakunnasta se annetaan kyllä lahjaksikin.

Jumalan sana on meille elämän leipää. ”Sillä ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta” (1 Tim. 2.4).

Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa lukea Raamattua, sillä ”Jumala tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden”. (Matt. 4.4.)

Emme elä täällä ajassa ainoastaan tätä elämää varten, vaan iankaikkisuutta varten. Meidän jokaisen elämä on mittaamattoman arvokas, eikä se pääty tähän ajalliseen kuolemaan.

Kerron oman kokemukseni tähän Raamattu-asiaan. Sain ensimmäisen Raamattuni vanhemmiltani, kun olin oppinut lukemaan ja innokkaasti myös silloin luin sitä kirjaa. Muistiini tallentuivat Raamatun henkilöt aina vanhaa testamenttia myöten. Varhaisnuoruudessani kulkeuduin hiljalleen pois Jumalan yhteydestä, kun elämäni täyttyi liikaa muista elämän asioista. Tuli sellaiset ”elämäni hallavuodet”, kunnes Jumala antoi voimakkaan etsikkoajan ja sain palata uudelleen hänen yhteyteensä.

Nyt omistin sitten jo vihkiraamatunkin, ja se kului vuosien saatossa irtolehtiseksi ja kannetkin siitä lopulta irtoilivat. Syystä, että kun se oli yöpöydälläni niin milläs sen estit, ettei sitä myöskin lasten pienet kädet ehtineet selailla. Tietenkin hankimme jokaiselle lapselle oman Raamatun, sitä myöten, kun he oppivat lukemaan. Itsellenikin hankin sellaisen reunoista lovetun, mikä nopeuttaa hakemaan jotain määrättyä Raamatun kohtaa.

Raamatun lukemiseni tosin väheni niinä vuosina joita nykyään sanotaan ”ruuhkavuosiksi”. Oli suuri perhe, ja karjanhoito ynnä muut maatilan työt veivät oman aikansa.

Muistan erään ystäväni antaneen minulle silloin hyvän neuvon juuri siihen elämäntilanteeseen. ”Lue joka ilta säännöllisesti edes vähän ja jos jaksat, niin sitten luet enemmän”. Näin ei tullut sitä ”paussia”, mikä sitten helposti voi venyä pidemmäksikin ajaksi.

Nyt eläkkeelle jäätyäni olen noudattanut sellaista lukuohjelmaa, jota noudattamalla Raamatun saa noin vuoden aikana luettua alusta loppuun kokonaan. Eli aloitetaan lukeminen kolmesta eri kohdasta: esimerkiksi Raamatun alusta ensimmäisestä Mooseksen kirjasta, sitten toinen kohta keskeltä Psalmeista ja kolmas Uuden testamentin alusta. Luetaan joka päivä yksi luku jokaisesta kohdasta ja sunnuntaina joka kohdasta kolme lukua, tai vaihtoehtoisesti jokaisena viikonpäivänä neljä lukua. Tällä menetelmällä tosin ehtii lukea Uuden testamentin uudelleen jo puoleen väliin, mutta eihän se haittaa.

Siitä voi jatkaa, kun aloittaa alusta lukemaan uudelleen Vanhaa testamenttia.

Nyt on olemassa Raamatun käännöksiäkin useampia. Itse luen nykyisin pääasiassa ystävältäni lahjaksi saamaani Raamattu kansalle -käännöstä, koska koen sen mielestäni parhaaksi.

Nykytekniikalla voi myös näihin uusiin puhelimiin ladata koko Raamatun ja lukea sitten sitä kautta. Nuoret paljolti näin tekevätkin.  Myös hakukone Googlea voi käyttää apuna etsiessä jotain tiettyä Raamatunpaikkaa.

Toivotan hyviä lukuhetkiä Raamatun äärellä.

Asta Metsomäki

Kuhmalahden helluntaiseurakunta