Simo Järvensivu lähtee kotirinteeseen suosikkina

Aitoolainen Simo Järvensivu puolustaa viimevuotista SM-hopeaa Sappeessa käytävissä ratalumilautailun SM-kisoissa.

Aitoolainen Simo Järvensivu lähtee kirkastamaan viimevuotisia hopeatilojaan ensi viikonloppuna Sappeessa laskettaviin ratalumilautailun SM-kisoihin.

Urjanrinteessä ratkotaan lauantaina sekä paripujottelun että -suurpujottelun mestaruudet. Vauhdikas laji tarjoaa jännättävää myös katsojille: rinteeseen on merkattu rinnakkain kaksi rataa, ja kilpailijat säntäävät samaan aikaan liikkeelle. Jatkoon pääsee vain voittaja.

Mestaruuteen vaaditaan viisi laskua, sillä kisat alkavat aikalaskulla. Sen 16 nopeinta etenevät mies miestä vastaan käytävään pudotuspeliin, jossa vain parempi jatkaa.

Simo Järvensivu pystyttää ratalautailussa käytettäviä lyhyitä keppejä rinteisiin etenkin lauantaiaamuisin, kun Sappeessa treenataan pujottelua ja suurpujottelua.

Viime vuonna Järvensivu eteni sekä pujottelussa että suurpujottelussa finaaliin saakka.

– Pujottelussa johdin toiseksi viimeiselle portille saakka. Siinä tuli sen verran virhettä, että putosin kakkoseksi. Suurpujottelussa Mikko Nuuttila oli niukasti parempi, Järvensivu kertoo.

Lumilautailun arvokisoja kiertänyt Nuuttila on mukana myös Sappeen kisassa. Tamperelainen keskittyy kuitenkin nykyisin enemmän kiinalaislaskijoiden auttamiseen: liikunta- ja urheilufysioterapeutti toimii Kiinan lumilautaliiton palveluksessa.

 

Laskijat kolistelevat portteja vierekkäin

Vieressä portteja kolisteleva laskija tuo parikisaan lisäkipinää.

– Kisa ei välttämättä ole ohi, vaikka itselle tulisi pieni virhe, sillä kaverillakin voi keskittyminen herpaantua, Simo Järvensivu sanoo.

Ratalumilautailukisa etenee ripeällä tempolla. Ajanottoa tarvitaan vain aikalaskussa. Sen jälkeen parit lähetetään radalle ja maalituomari ratkaisee, kumpi jatkaa seuraavalle kierrokselle. Tiukoissa tilanteissa järjestys voidaan tarkistaa maaliviivalle viritetystä kamerasta.

Järvensivu kuuluu SM-kisan ennakkosuosikkeihin, sillä kauden kaikki kolme paripujottelukisaa voittanut aitoolainen johtaa OjaRace Cupia maksimipistein. Yhteispisteissä kakkosena on Risto Kansonen ja kolmantena Sami Leinonen.

Simo Järvensivu pitää leipälajinaan suurpujottelua.

– Siinä pystyy miettimään, mitä tekee. Pujottelun pitää lähteä selkärangasta, sillä portit tulevat vastaan niin nopeasti.

Pujottelun aikalaskut alkavat lauantaina kello 10. Mies miestä vastaan rinteissä taistellaan kello 10.45 alkaen. Suurpujottelun aikalaskut alkavat kello 12.45 ja varsinainen kisa kello 13.30.

Aitoolainen Simo Järvensivu jahtaa lauantaina Suomen mestaruutta Sappeen kotirinteissään.

Meininkiä kisapäivään luovat myös rinteissä soiva musiikki ja katsojia ajan tasalla pitävä kuuluttaja.

 

Banked Slalom sunnuntaina

Simo Järvensivu on mukana myös SM-kisojen taustaorganisaatiossa.

– Aika vähällä on päässyt, lähinnä sähköpostia on pitänyt lähetellä jonkin verran. Sappeessa on valmiina hyvät ajanottolaitteistot, mutta uudet lähtöportit askarreltiin täksi vuodeksi, Järvensivu kertoo.

SM-kisaan odotetaan paria, kolmeakymmentä osanottajaa. Heistä muutamat saattavat asettua viivalle myös sunnuntaina, kun lumilautailun superviikonloppu jatkuu Banked Slalomilla. Kisaradassa hyödynnetään krossiradan kallistettuja kurveja ja sen vieressä kulkevan streetin hyppyreitä.

Banked Slalomissa ei kilpailla mies miestä vastaan, vaan laskijoilla on kolme kierrosta aikaa kellottaa huippuaika, jolla pääsee finaalikierroksille. Kisa alkaa sunnuntaina kello 12.35 ja finaalikierrokset kello 15.

– Slalomkisat ovat vauhdikasta katsottavaa. Ne keräävät sekä harrastajia että pipe- ja krossikisoja kiertäneitä kisalaskijoita, Simo Järvensivu sanoo.