Lapset ilmaiseksi Mobiliaan loppuvuonna

Suomen 100-vuotisjuhla näkyy auto- ja tieliikenteen valtakunnallisessa erikoismuseo Mobiliassa Kangasalla monella tapaa. Lapsiperheiden kannalta merkittävintä on lasten museokäyntien muuttuminen ilmaisiksi. Tähän asti alle kouluikäiset lapset ovat päässeet ilman pääsylippua Mobiliaan, mutta nyt kaikki alaikäiset lapset pääsevät Mobiliaan ilmaiseksi aikuisen seurassa.

– Lastenlipun poistamisella pyrimme kannustamaan lapsiperheitä käymään museossa. Tavoitteenamme on saada lapset pienestä pitäen nauttimaan museopalveluista”, kertoo museonjohtaja Heidi Rytky.

Hänen mukaansa Mobiliassa on tehty viime vuosina paljon töitä lasten museoviihtyvyyden eteen: näyttelyissä on lasten puuhapaikka, erilaisia tehtäviä ratkottavaksi sekä simulaattoreita ja pelejä.

Merkittävä Suomen juhlavuoteen liittyvä kokonaisuus on myös uusi ”Suomi turvassa 100 vuotta” -näyttely, joka aukesi maaliskuun 17. päivänä. Esillä on runsaasti hälytysajoneuvoja, jotka kertovat Suomen turvana työskennelleiden ammattilaisten historiaa. Oman osastonsa näyttelyssä ovat saaneet myös armeijan ja tullin ajoneuvokalusto sekä oman panoksensa Suomen turvallisuudelle antaneet nelijalkaiset suomenhevonen ja poro. Näyttely on avoinna joulukuuhun asti, ja lokakuussa Mobiliassa järjestetään Hämeen Reserviläissoittokunnan Säkkijärven polkka -konsertti, jossa soittokunnan solistina kuullaan Erkki Liikasta.

Juhlavuoden mittaan Mobilia näkyy myös mukana Trafiikki-museoiden Minuutiksi museoon -videosarjassa, joka esittelee minuutin mittaisilla videoilla henkilöitä, esineitä ja ilmiöitä, jotka yhdistävät edelleen nykypäivän suomalaisia monella tasolla.