ELY-keskusta epäillään luvattomista tutkimuksista

Tekopohjavesilaitosta Pälkäneelle suunnitteleva Tavase asensi pohjavesiputkia pitkin Pälkäneen harjuja. Ne on poistettava, jos vedenhankintayhtiö ei saa lupaa valitusteitse.

Pälkäneläinen maanomistaja tapasi torstaina Rambollin näytteenottajan tekopohjavesiyhtiö Tavasen asentamilla tutkimusputkilla. Konsulttiyritys kertoi keräävänsä ELY-keskukselle näytteet noin 30 Pälkäneen pohjavesiputkesta. Koko harjualuetta ja Pälkäneen kuntakeskusta koskeviin laajoihin tutkimuksiin ei kuitenkaan ole haettu lupaa Pälkäneen kunnalta tai maanomistajilta.

Pälkäne vastustaa tekopohjavesihanketta. Tavase sai pohjavesiputkilleen luvan korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Yhtiön toimilupahakemus kaatui, mutta se on valittanut siitä hallinto-oikeuteen. Päätöstä odotetaan näinä päivinä.

Pitkin harjua asennettuja putkia ei ole vielä tarvinnut poistaa, koska lupaprosessi on kesken. Tavase on antanut lukittujen putkien avaimet kolmannelle osapuolelle, ELY:n toimeksiannosta näytteitä keräävälle Rambollille. Siksi näytteenottajan tavoittanut maanomistaja tivaa ELY-keskukselta, kenen määräyksestä ja luvalla tutkimuksia tehdään.

Maanomistajaa kiinnostaa myös se, mitä tarkoitusta varten näytteitä kerätään. Hän epäilee, että tutkimukset liittyvät pohjavesialueen laajennukseen. ELY-keskus on ilmoittanut siirtävänsä pohjavesialueen rajaa niin, että öljysäilöt kieltävät tiukemmat määräykset ulottuisivat kuntakeskuksessa Kostianvirtaan saakka.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?