Sammalissa piilee pientä kauneutta

Kasvikartoittajana ja kasvien kuvaajana tunnettu Tuomo Kuitunen on tuonut Mikkolan Pytingin kahvilaan kesän ajaksi uusimpia kuviaan. Tässä kertaa aiheena ovat sammalet ja niiden herkkä kauneus.

Kuitunen kertoo, että sammalet eivät siemenkasvien tapaa kuki. Niiden kauneus piileekin lehtien yksityiskohdissa, itiöpesäkkeissä ja versojen rakenteessa.

Maassamme tavataan noin 900 eri sammallajia, joista useat pystyy tunnistamaan vain mikroskoopin avulla.Tämä asettaa sammalharrastajalle haasteita. Sammalet viihtyvät hyvin erilaisissa ympäristöissä. Kolmas osa kasvaa kivisellä alustalla, vaikkapa kallioilla, kivien päällä tai betonialustalla. Eniten kasveja on kuitenkin metsissä ja kosteikoissa. Monesti ajatellaan, että yleisimmät, tutut lajit ovat ainoita sammalia. Harvinaisimmat löytää vain ahkeralla etsimisellä.

Sammalet – pientä kauneutta -näyttelyn kasvit ovat juuri näitä hankalasti löydettäviä. Jotkut ovat hyvinkin yleisiä,  mutta piileskevät taitavasti. Korpirahkasammalen tuntevat kaikki metsässä liikkuvat. Luonnon monimuotoisuudesta kertoo kuitenkin se, että yhdeksi lajiksi olettamamme rahkasammal onkin itse asiassa 40 eri rahkasammallajia.

Sammalet -pientä kauneutta, Tuomo Kuitusen valokuvia sammaleista

Mikkolan Navetta, Kahvila Pytinki

Museotie 1, Luopioinen

Avoinna ti-la klo 10-15

www.mikkolannavetta.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?