Rakkaudella ja ystävyydellä

Hän ei ole kuuluisuus. Hänen palkkaansa leikattiin, työpäivää pidennettiin ja lomaansa lyhennettiin. Lopulta hänen työpaikkansa lakkautettiin taloudellisista ja tuotannollisista syistä ja tilalle tuli iso, vahva, valkea, muovikuorinen robotti.

Kun henkilö joutui työttömäksi, hänen työttömyysturvaansa leikattiin, omavastuuta lisättiin sekä lääkekorvauksia nipistettiin 2 tyypin diabeteksestä.

Henkilö joutui todella kannustinloukkuun, kun hän yhtenä viikkona unohti hakea työtä, ja hän sai 60 päivän karenssin ja hän joutui toimeentuloluukulle. Vähitellen hänen verenpaineensa nousi niin, että hän joutui tablettilääkitykselle. Koettelemus ei riittänyt kuitenkaan lääkkeiden erityiskorvattavuuteen.

Viranomaisille työttömänä hän joutui pitämään päiväkirjaa, johon piti kirjoittaa tekstiä 235 sanaa, merkkejä 1617 (ei välilyöntejä), merkkejä 1847 (myös välilyönnit), kappaleita yhdeksän ja rivejä 29 joka päivä. Päiväkirjaa pidettiin myös liikuntaan ja kulttuuritapahtumiin osallistumisesta. Hänen piti todistettavasti hakea työpaikkaa joka viikko tai vähintään 12 avointa työhakemusta kolmen kuukauden aikana. Kuvioihin kuului myös oman elämän 10-vuotistyösuuunnitelman tekeminen. Meno vaikutti katastrofaalilta ja provokatiivisuudelta. Hänelle kaikki riitti ilman vihapuhetta tai kaunaa, olipa se sitten aktivointia, kiusaamista, kyykyttämistä, kyttäämistä, keppiä tai porkkanaa. Siitä kinasteltiin silloisessa hyvinvointivaltiossa. Kansa oli jakaantunut kahtia.  Hän jatkoi omaa elämäänsä muualla. Hän lapioi lunta Ruotsissa. Hän maalasi rahtilaivan kansia Lontoossa. Hän tiskasi astioita Thaimaassa. Hän möi laatulehtiä Ranskassa. Saksassa hän oli autotehtaassa liukuhihnalla. Puolisen vuotta hän eli jopa Keski-Afrikan viidakossa paimenena.

Nyt hän on palannut kotimaahan, eikä hän halua mitenkään muistella pahalla leikkaajia ja sitä, että joutui lähtemään ja vaikka hyvinvointivaltio oli mennyt ja jokainen oli vain enää lähinnä oman onnensa seppä, mutta valinnanvapaus oli kuitenkin edelleen tallella ja kaikilla, vaikka asiakasmaksut olivat nousseet. Ensi syksynä hän aikoo aloittaa senioritanssit paikallisessa kansalaisopistossa.

Leo Härmä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?