Vain muutos on pysyvää

Dotti Cichon: Scrolls.

Luopioisten taidekesän 2017 annista vastaa Muodonmuutoksia ry ja teemana on Muutos. Muutos -näyttelykokonaisuus levittäytyy 21.6.- 31.8. Mikkolan Navetan pihapiirin eri rakennuksiin: aittoihin, jyvämakasiiniin, Pytinkiin ja Navettakalleriaan. Toteutus on 13 taiteilijan käsialaa.

Näyttely pureutuu muutokseen muun muassa ilmastossa, kuntarakenteessa, henkilökohtaisissa elämänkohtaloissa, esineiden ja taivaankappaleiden uusissa olomuodoissa. Pysyvää on vain muutos.

Hyvä esimerkki muutoksen läsnäolosta on niinkin arkinen asia kuin sää. Se on hyvä puheenaihe, se muuttuu jatkuvasti. Sää on kaasukehän tila tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Se on ihmisten kuvitelma, kokonaisuus, joka vaikuttaa meihin, muuttuu ajan kanssa ilmastoksi. Se kastelee, kuivaa, polttaa, nostaa puita juuriltaan. Se on jatkuvaa muutosta.

Muutos -näyttely on muotoutunut pitkän kaavan mukaan. Muodonmuutoksia ry:n Ilmasto, muutos -leirillä kesällä 2016 käsiteltiin muutosteemaa tieteen ja taiteen vuoropuheluna. Yleisöluennoilla on käsitelty niin ilmastonmuutosta, muutoksia luonnossa, vieraslajeja kuin tulevaisuuden muutoksiakin. Maaliskuussa 2017 järjestetyllä jatkoleirillä näyttelyn ideat täsmentyivät.

Tulkintoja samasta teemasta

Näyttelyssä esittäytyvät sekä työryhmät että yksittäiset taiteilijat.  Vapaa aihe mutta sama lähtökohta on innoittanut tekijöitä hyvin erilaisiin tulkintoihin.  Teosnimet antavat odottaa kiinnostavia välähdyksiä teemasta. Samaan virtaan ei voi astua kahdesti kuvaa alituista liikettä, jossa mennyt on jo ohi ja tuleva juuri edessä, pysähtyä ei voi. Luonnon muutosprosessit ovat loppumattomia, luonto ottaa hiljalleen haltuun ihmisten tekemiä asioita ja paikkoja. Näin on käynyt myös Venäjän Karjalan metsästä löytyneille vanhoille, ruostuneille peltipurkeille.

Työpari Anitta Toivio ja Dotti Cichon ovat tehneet yhteistyötä useita vuosia. Mielenkiinnon kohteita ovat olleet luonto ja luonnonhistorian ilmiöt. Näitä käsittelevät myös tämän näyttelyn työt. Cichonin ja Toivion yhteisessä Cosmic Soup videossa näkyväksitulemisen alkukeitos elää valosta ja liikkeestä.

Dotti Cichonin kultaiset puut nostavat esiin puiden arvokkuuden. Jokainen  puu on arvokas, sillä se suorittaa tehtäväänsä, muuntaa hiilimonoksidia hapeksi, joka on elinehtomme. Elävät puut ovat meille arvokkaampia kuin kulta.

Baren Baren -ryhmän yhteisinstallaatiossa puolestaan käsitellään ilmaston lämpenemisen vaikutusta kasvillisuuteen. Alkuperäiset lajit häviävät uusien tulokkaiden vallatessa alaa. Maisema – sellaisena kuin sen nyt näemme ja koemme – muuttuu. Installaatio rakentuu orgaanisista materiaaleista ainutlaatuisena ja pian katoavana.

Muutos -näyttelyyn osallistuvat: Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, Piritta Pääkkö, Anja Tyrväinen, Anne Sillanaukee, Heli Mäkinen, Outi Nummi, Juha Tyyskä, Tiina Poutanen, Petri Pykäläinen, Ulla-Maija Haapamäki, Katariina Roivainen, Petri Nummi, Baren Baren -ryhmä (Leena Vainio, Heidi Piippo, Maija Teppo ja Helena Perkiö), Anitta Toivio sekä Dotti Cichon.

Näyttely avautuu 21.6. 2017 ja päättyy elokuun lopussa.

Muutos-näyttely

Luopioisten taidekesä 2017

Muodonmuutoksia ry

Mikkolan Navetta

Keskitie 5, Luopioinen, Pälkäne

muodonmuutoksia.wordpress.com

www.mikkolannavetta.fi

Muutoksia näyttely, Tiina Poutasen teos Leoparttijumalatar Haarukkakummun (Çatal Hüyük) mukaan. Kuva Pia Suhonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?