Kauas pilvet karkaavat

Kauas pilvet karkaavat, lauloivat amatöörimeteorologit Rauli ja Markus kertomatta kuitenkaan, minne kauas. No, auringon eteen, tietenkin.

Suurempi arvoitus on, minne Kukkian vesi karkaa. Viimeaikoina on ainakin oman sademittarini mukaan sadellut useana päivänä jopa senttitolkulla, minkä luulisi sentään jotenkin näkyvän, etenkin kun haihduntakaan ei liene sattuneesta syystä ollut kovin suurta ja järven valuma-alue on Järviwikin mukaan sentään 868 km2, eli noin 20 kertaa järven pinta-ala.

Ympäristö.fi:n käyrien mukaan Kukkian pinta on kyntänyt koko vuoden alle normaalin. Aiemmille vuosille tyypillinen kevät”tulva” puuttui tänä vuonna kokonaan, ilmeisenä syynä vähäluminen talvi. Niinpä Kukkian pinta on ollut tasaisessa laskussa toukokuun alusta lähtien.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että kurjuus ei koske kaikkia. Pirkanmaan ELY:n seurannassa olevista paristakymmenestä järvestä enemmistö on pitkän ajan keskiarvossa, kun taas Kukkia on suurimpien negatiivisten poikkeamien joukossa. Mistäköhän syystä?

Ympäristö.fi:n sivuilta löytyy aiheesta (ja ehkä vähän sen vierestäkin) runsaasti yli puolensataa, osin ainakin maallikolle vaikeaselkoista graafia, joissa tilannetta esitellään kaikissa sateenkaaren väreissä, eli tiedonpuutteesta tuskin on kysymys.

 

Hannu Uusikartano

Valkeakoski/Puutikkala

Kukkian pinta on ollut toukokuun puolivälistä alkaen normaalin vaihteluvälin (harmaa alue) alapuolella. Elokuussa pinnan ennustetaan palaavan normaalimmalle tasolle (sininen viiva).