Suurin lukio ei välttämättä ole se paras

Ella Haakana vaihtoi Tampereen erikoislukiosta kotikylän pieneen lukioon.

Elämäni oli hyvin erilaista ollessani isossa lukiossa kuin nyt pienessä lukiossa. Kävin isompaa lukiota Tampereella ja koin, että en saanut tarvitsemaani tukea opiskeluun.

Hyviä puolia olivat muun muassa monipuolisemmat kurssivaihtoehdot, joita pienemmässä lukiossa ei ole tarjolla. Hain Tampereelle juuri niiden vuoksi, mutta suuren opiskelijamäärän takia en niitä saanut.

Kävin oikeastaan ”tavallista” lukiota 35 kilometrin päässä. Koulupäivät venyivät helposti kymmentuntisiksi, minkä jälkeen oli vielä läksyt ja piti löytää aikaa harrastuksille, kavereille ja itselleni.

Uudet kaverit olivat syy miksi jaksoin mennä kouluun joka päivä ja pysyä positiivisena, vaikka olin välillä todella väsynyt pitkien päivien takia. Suuressa lukiossa on tietenkin suuremmat luokkakoot, ja yhdellä kurssilla saattoi olla 35 henkilöä. Koin sen henkilökohtaisesti hankalaksi. En saanut tukea ja apua riittävästi oppiaineissa, joissa sitä tarvitsin, sillä opettajilla ei ollut kauaa aikaa auttaa yhtä henkilöä kerralla.

 

Vaihtopäätöksen vaikeus

Ella Haakana viihtyy pienessä lukiossa.

Mietin todella kauan, olisiko minulle helpompaa vaihtaa lähilukioon. Vaihtopäätöstä en tehnyt nopeasti enkä hetken mielenjohteesta. Suljin sen ajatuksen myös päästäni pois, sillä en halunnut jättää vanhoja kavereitani ja lukion hyvää ilmapiiriä.

Loppusyksystä aloin tosissani miettiä vaihtoa lähilukioon, koska päivät olivat itselleni liian pitkiä, enkä saanut niitä erilaisia kursseja, joiden vuoksi alun perin hain kyseiseen lukioon.

Puhuin ystävilleni siellä ja täällä sekä perheelleni. He kaikki tukivat minua ja sanoivat, että minun pitäisi ajatella itseäni, ja saisin valkolakin, valmistuisin mistä lukiosta hyvänsä.

Lopulta tein päätöksen vaihtaa lukiota ja minut otettiin avosylin vastaan Pälkäneen lukioon. Hyvä ilmapiiri täällä lukiossa yllätti minut.

 

Opettajan tuki on tärkeää

Ella Haakana

Vaikka päätös lukion vaihtamisesta ei ollut helpoin, tällä hetkellä olen todella helpottunut käydessäni lukiota Pälkäneellä. Saan enemmän tukea opinnoissani, ehdin nähdä kavereitani täällä ja Tampereella ja minulla on aikaa harrastukselleni. Minulla on myös aikaa vain olla itseni kanssa.

Pienempi lukio ei ole huono valinta. Siellä opettajilla on aikaa auttaa ja tukea opinnoissa. Isossa lukiossa opettajat eivät tunne kaikkia opiskelijoita edes nimeltä, mutta pienessä lukiossa opettajilla on aikaa tutustua opiskelijoihinsa ja oppia tuntemaan heidän vahvuutensa.

Isossa lukiossa on paljon hyviäkin puolia: monipuolisempien kurssivaihtoehtojen lisäksi siellä saa uusia ystäviä ja aloittaa koulun puhtaalta pöydältä.

Koulumenestykseni ei ole huonontunut tai parantanut vaihdon jälkeen, sillä tein saman verran töitä koulun eteen siellä kuin täälläkin. Nyt minun ei kuitenkaan tarvitse tehdä niitä myöhään illalla, sillä lyhyen koulumatkan vuoksi matkustamiseen ei mene aikaa. Nykyään matkaan menee vain viisi minuuttia, kun aiemmin kului 1-2 tuntia.

 

Paras päätökseni

Päiväni ovat nyt paljon helpompia eikä niin aikataulutettuja. Uskon, että lukion vaihtaminen oli yksi parhaista päätöksistäni. Mutta jos en olisi ollut isossa lukiossa, en osaisi luultavasti niin hyvin arvostaa pienen lukion hyviä puolia.

Kummassakin lukiossa on paljon hyviä ja huonoja puolia. Olen kuitenkin todella onnellinen, että olen pienessä lukiossa. Elämäni ei ole pelkkää koulua, vaan ehdin olla perheeni ja itseni kanssa, näen kaikkia kavereitani ja aikaa riittää tehdä muitakin rakastamiani juttuja.

 

Ella Haakana

Ella Haakana