Arjen aikavarkaita ja terveyden taikoja

Terveellinen koti- ja kouluruoka on pikaruokaa parempi vaihtoehto.

Terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä asioita. Nuoren terveys luo tukipilarit elämälle, joten elinympäristöllä, opiskeluilla ja harrastuksilla on suuri vaikutus pitkälle aikuisikään asti.

Arjen tekeminen luo hyvinvoinnin rungon terveelle elämälle. Nuoren tulisi saada arki tasapainoon, vaikka välillä se on mahdotonta tai vähintäänkin tuntuu siltä. Ravinnon ja unen tärkeys unohdetaan usein, samoin päihteiden vaarallisuus.

Osa nuorista kokeilee monia erilaisia päihteitä, eikä aina edes tiedä niiden seurauksia. Suurimmalta osin päihteiden käyttö on tupakointia, alkoholin juomista ja nuuskaamista. Näistä on puhuttu niin paljon koulussa, netissä ja kaikkialla muuallakin, että eiköhän riskit ole tiedossa käytön alkaessa. Moni lukioikäinen on jäänyt koukkuun tupakkaan, nuuskaan ja viinaan pian ensimmäisten kokeilujen jälkeen, eikä pysty lopettamaan käyttöä, vaikka haluaisi.

Nykynuorien hyvänä puolena näkyvät sosiaaliset taidot ja panostaminen sekä viihtyminen harrastuksien parissa. Kavereiden kanssa vietetään paljon aikaa, jolloin läheisimmät ihmiset tulevat useammin kavereista kuin omasta perheestä.

Kaverit auttavat toisiaan, lähes kaikki tulevat toimeen keskenään, ja yhä harvemmin kenenkään tarvitsee jäädä yksin. Pienessä kylässä yhteishenki on loistavalla tasolla, minkä ansiosta porukka on tiivis ja toimii hyvin yhdessä. Tiiviissä kaveriporukassa on kuitenkin huonojakin puolia.  Porukassa on usein paljon vauhtia sekä kokeilunhalua, ja välillä hölmöys pääsee valloilleen.

 

Uni jää helposti lyhyeksi

Koululainen tarvitsee paljon unta. Kahdeksasta kymmeneen tuntia unta ei ole yhtään liioiteltua, vaan sen verran nuoren tulisi nukkua joka yö.

Hyvä yöuni palauttaa henkisen voiman, vireyden, voimatasapainon ja lataa kropan täyteen energiaa. Riittävä uni ehkäisee stressiä, ylläpitää aineenvaihduntaa, hormonitoimintaa, auttaa käsittelemään tunteita sekä pitää ihmisen terveenä.

Nykyään nuorien unet vain tuppaavat jäämään liian lyhyiksi. Osa nukkuu liian vähän, koska hilluu kaverien kanssa yömyöhään kylällä, osa pelaa koneilla ja jotkut räpläävät älyluuriaan tai katsovat leffoja.

On kuitenkin myös nuoria, jotka yrittävät parhaansa, mutta vuorokauden tunnit eivät silti yksinkertaisesti riitä. Heillä on jokin harrastus, ja harrastukset vievät aikaa! Ensiksi ovat koulupäivät, jotka saattavat kestää neljään iltapäivällä. Sitten alkavat treenit, joihin saattaa joutua lähtemään suoraan koulusta.

Seuratreeneihin on välillä pitkätkin kulkumatkat, eikä aina ole edes mahdollisuutta harrastaa lähellä. Harjoitukset voivat kestää matkoineen kuusikin tuntia, ja kello on välillä jopa yksitoista, kun pääsee kotiin. Sitten kun kerkeää yhdentoista aikaan aloittaa pitkän matikan, englannin, fysiikan ja äidinkielen läksyjä, yöunet saattavat jäädä muutamaan tuntiin.

Välillä on siis vaikea taistella aikaa vastaan harrastusten ja koulun keskellä, vaikka pääsääntöisesti onkin hyvä, jos nuorella on harrastus.

Unen lisäksi myös terveellinen ja monipuolinen ruoka on tärkeää. Yhä harvempi syö enää tavallista kotiruokaa. Useat nuoret valitsevat pikaruuan, vaikka kotona tehtäisiin loistavat ruuat.

Terveellisen ruuan avulla pysyy skarppina ja kroppa toimii niin kuin kuulukin. Se pitää positiivisempana ja energisempänä. Pikaruuista ei todellakaan saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

Saku Laakso

Saku Laakso paneutui nuorten terveyteen. Kiekkoa pelaava lukiolainen tietää, että aktiivisella harrastajalla yöunet voivat jädä välillä vähiin.

 

Asiantuntijoiden terveysvinkit

 

Maarit Ahava

Maarit Ahava, terveyskeskuslääkäri, Pälkäneen lukion entinen oppilas.

Lukiolaisen tulisi huolehtia terveydestään maalaisjärjellä: riittävästi unta, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, päivittäinen arkiliikunta (esimerkiksi bussille tai kouluun kävely), alkoholin, huumausaineiden ja tupakkatuotteiden välttäminen (mukaan lukien nuuska ja sähkötupakka). Nuoren ihmisen elimistö on erityisen herkkä saamaan päihteistä esimerkiksi pituuskasvua haittaavia ja kielteisiä keskushermostoon kohdistuvia vaikutuksia, joten kannattaa tarkkaan miettiä minkälaisille kemikaaleille kehonsa altistaa.

Yksiselitteistä vastausta siihen, kuinka paljon nuoren tulisi nukkua ja liikkua ei ole: unentarve on yksilöllistä ja myös liikunnan sopiva määrä riippuu paljon ihmisestä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että suurimmalle osalle nuorista aikuisista 8–10 tuntia yössä on hyvä unen määrä.

Erityistä huomiota kannattaisi kiinnittää siihen, että uni painottuu riittävästi iltayöhön: illan ja alkuyön uni on tehokkainta palautumisaikaa aivoille. Liikkumisessa kannattaa huolehtia siitä, että päivittäin tulee kevyttä fyysistä aktiivisuutta ainakin pari 20 minuutin pätkää ja muutaman kerran viikossa kannattaa harrastaa hikiliikuntaa sellaisen lajin parissa, josta mielellään myös nauttii.

Jos mietitään nuorten päihteiden käyttöä, tärkeintä olisi mielestäni tarjota nuorille mahdollisimman paljon asiallista tietoa päihteistä ja niiden aiheuttamista haitoista, jolloin nuori voi itse tehdä terveytensä suhteen vastuullisia valintoja.

Nuoruusikä on luonnollisesti erilaisten kokeilujen aikaa ja esimerkiksi tiukemmilla rangaistuksilla tai valvonnalla ei välttämättä saada toivottua tulosta, vaan pahimmassa tapauksessa ajetaan päihdekäyttö ”maan alle”, täysin aikuisten näkymättömiin.

Omasta näkökulmastani tärkeänä seikkana näyttäytyisi se, että nuoret uskaltaisivat aina lääkärissä käydessään kertoa ujostelematta ja rehellisesti mahdollisesta päihdekäytöstä ja -kokeiluista. Lääkärin tehtävä ei ole syyllistää nuorta tai nalkuttaa, vaan auttaa kaikkien mahdollisten terveyspulmien kanssa ja tukea nuorta omasta terveydestä huolehtimisessa.

Itse yritin harrastaa liikuntaa säännöllisesti lukiossa ja yritän edelleen, mutta säännöllisyydessä olisi kyllä petraamisen varaa.

Koululiikunnan taso on mielestäni hyvä, ja koululiikunta on ehdottomasti äärimmäisen tärkeää. Jos jotain saisin muuttaa koululiikunnassa, lisäisin määrää, poistaisin numeerisen arvostelun ja kieltäisin murtomaahiihdon. Pakkohiihdolla tapetaan kasvavan lapsen terve uteliaisuus huippuhauskaa ja tehokasta liikuntamuotoa kohtaan.

Omasta jaksamisestani pidän huolen rentoutumalla tv-sarjoja katsellen ja kirjoja lukien.

Olen aikamoinen nörtti ja olin lukioaikana kovin kiinnostunut kaikista oppiaineista, joten en muistaakseni kärsinyt motivaatio-ongelmista. Koulunkäynnin vastapainona itselläni toimivat harrastukset ja ystävät. Koin Pälkäneen lukion yhteishengen erinomaisena: koko koulu oli yksi iso kaveriporukka, jossa oli tilaa kaikenlaisille ihmisille. Kavereita tsempattiin ja koulumenestyksestä ei otettu liiallisia paineita.

Korostaisin, että opiskelkaa itseänne ja omaa elämäänne varten. Muistakaa, että mikään tieto ei ole turhaa ja tylsälläkin oppitunnilla saattaa vahingossa törmätä tiedonmuruseen, joka osoittautuukin odottamattoman mielenkiintoiseksi tai myöhemmässä elämänvaiheessa hyödylliseksi. Hyvä tietolähde terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa on esim. nuortenelämä.fi -sivusto.

 

Riku Huomo.

Riku Huomo, fysioterapeutti Pirkanmaan FysioCenterissä Tampereella, Pälkäneen lukion entinen oppilas.

Kenen tahansa olisi hyvä huolehtia terveydestään. Hyvinvointi on eri osa-alueista muodostuva kokonaisuus. Riittävä uni, monipuolinen ravinto ja sopiva määrä erilaisia liikuntalajeja antavat jo hyvän pohjan terveydestä huolehtimiselle.

Jokainen tuntee itsensä parhaiten, mutta lähtökohtaisesti sanoisin, että hyvä olisi pyrkiä nukkumaan vähintään kahdeksan tuntia yössä. Silloin on nukkunut riittävästi, kun ei väsytä.

Liikkua tulisi ensisijaisesti säännöllisesti. Mieluummin useasti vähän kuin harvoin paljon. Toki liikunnan tavoitteellisuudesta riippuen saatetaan tarvita usein pitkiäkin liikuntakertoja.

18 vuotta täyttäneillä nuorilla on Suomessa vapaus käyttää tiettyjä päihteitä. Kaikille lienee tuttua, että vapaus ja vastuu kulkevat käsikädessä. Jos päihteiden käytöstä tulee terveydellistä haittaa tai ne alkavat vaikuttaa haitallisesti arkeen ja opiskeluun, tulee siihen puuttua ehdottomasti. Alle 18-vuotiaiden päihteiden käyttöön tulee totta kai puuttua.

Itse olen harrastanut liikuntaa säännöllisesti noin 13-vuotiaasta asti. Toki tuota ennenkin on liikuttu ja juoksenneltu pitkin maita ja mantuja. Nuorena saatu innostus on säilynyt tähän päivään saakka. Edelleen pyrin liikkumaan päivittäin ja rentoutumaan riittävästi. Kenties omaa jaksamistani tukee myös se, että kun suljen työpäivän päälle työhuoneeni oven, työt jäävät sinne, eivätkä seuraa kotiin.

Kouluaikaan oivallista vastapainoa opiskelulle tarjosi silloinen musiikkiharrastukseni ja totta kai erilaiset liikuntaharrastukset itsekseen tai kavereiden kanssa sekä elokuvat, videopelit ja saunaillat kaveriporukalla.

Koululiikuntatunnit olivat minulle mieluisia. Omana kouluaikanani koululiikunnan taso oli mielestäni riittävän hyvä. Luokkatovereiden kanssa pääsi kokeilemaan monia erilaisia pelejä ja leikkejä. Perusvalmiuksia saatiin myös kuntosaliharjoittelusta, suunnistuksesta jne. Monipuolisesti touhuttiin asioita siis. Toki liikuntaa olisi aina voinut olla enemmänkin ja totta kai kaikilla on omat suosikkilajinsa.

Nykytasosta en niinkään osaa sanoa. Kenties koululiikunnan haasteena on, että opiskelijoiden keskuudessa on hyvin monenlaisia liikkujia. Taitavampia ja vähemmän taitavia. Kaikkien liikkujien toiveet ja tarpeet voi olla vaikea täyttää.

Jos jokin asia tuntuu minulle vaikealta tai epämieluisalta, minulla on tapana ajatella, että nythän minulla on elämäni tilaisuus ylittää itseni. Jos tavallisesti jättäisin tekemättä jonkin asian, mikä ei niinkään motivoi, mutta teen sen kuitenkin, voin kenties oppia jotain hyödyllistä kyseisestä asiasta tai itsestäni. Tämä päti myös koulussa vähemmän mieluisiin oppiaineisiin.

Omana opiskeluaikanani yhteishenki oli mielestäni kaiken kaikkiaan hyvä koulussa. Sen verran hyvä yhteishenki meillä oli oman kaveriporukkamme kanssa, että edelleen pidämme yhteyttä ja kokoonnumme vähintään kerran vuodessa pitämään hauskaa isommalla porukalla, pienemmissä merkeissä useamminkin.

Opiskelkaa itseänne varten, älkää koulua. Koska hyvinvointi muodostuu monesta eri tekijästä, tähän sopiva vinkki voisi olla kaikkea kohtuudella, oli kyse sitten unesta, rentoutumisesta, liikunnasta tai kavereiden kanssa toilailusta.