Pälkäneellä suosituimmat nimet ovat Maria ja Juhani

Toiseksi ja kolmanneksi nimeksi valitaan usein suvussa kulkevia perinteisiä nimiä. Nimitrendit näkyvät selvimmin ensimmäisissä nimissä.

Nimitrendi noudattelee Pälkäneellä ja Kangasalla valtakunnallista linjaa: toisiksi ja kolmansiksi nimiksi annetaan usein monitavuisia ja suvun vanhoja nimiä, kun taas trendit näkyvät parhaiten ensimmäisissä etunimissä.

Pälkäneellä vuonna 2016 ja vuoden 2017 alkupuoliskolla kastettujen tyttöjen yleisin nimi on Maria. Kärkisijoille yltävät myös Anna, Matilda, Iida, Veera, Eveliina, Inkeri ja Adele. Pojilla suosituin nimi on Juhani ja toiseksi suosituin Johannes. Kärkikaksikkoa seuraavat Antero, Niilo ja Oskari. Pälkäneen seurakunnan tilastojen mukaan yksikään tällä ajanjaksolla syntynyt lapsi ei saanut yhtään etunimikaimaa. Nimien kirjo on siis suuri. Tilanne oli eri vielä esimerkiksi 1980-luvulla, jolloin koululuokissa lapsella saattoi olla neljäkin etunimikaimaa.

Kangasalla suosituin nimi tämän vuoden aikana kastettujen tyttöjen joukossa on Emilia. Seuraavaksi suosituimmat nimet ovat Aurora, Maria ja Sofia. Poikien nimistä suosituimmat ovat jaetulla kärkisijalla Onni ja Johannes, joita seuraavat Johannes, Ilmari, Matias, Benjamin ja Mikael.

Kastettujen lasten nimien joukossa on paljon uusvanhoja nimiä kuten Iida ja Niilo. Kansallisromanttista linjaa edustavat puolestaan esimerkiksi Väinö, Toivo ja Helmi. Sen sijaan luontoaiheiset nimet kuten Pihla, Lumi ja Hilla eivät yltäneet tarkastellulla ajanjaksolla Sydän-Hämeessä ihan kärkisijoille. Kansainvälisyyttäkin listoilta löytyy: Kangasalla annettujen nimien joukosta esimerkiksi löytyy useampi Oliver, Benjamin, Elea ja Vivian.

Kiertoaika 80–100 vuotta

Lapselleen nimeä miettivät välttelevät usein oman ja vanhempiensa ikäpolven nimiä. Näiden sijasta käytetään esimerkiksi omien isovanhempien sukupolven nimistöä. Uusvanhat nimet tulevat yleensä uudestaan muotiin sen jälkeen, kun niiden edellisistä suosion päivistä on kulunut 80–100 vuotta. Tällaisia sodan käyneen sukupolven perisuomalaisia nimiä ovat esimerkiksi Kangasalla ja Pälkäneelläkin melko yleiset Vilho, Eino ja Väinö.

Nimitiedot on kerätty Pälkäneen ja Kangasalan seurakunnissa kastettujen lasten nimitiedoista. Pälkäneeltä nimet kerättiin ajalta 1.1.2016–21.9.2017. Kangasalta vastaavat tiedot kerättiin ajalta 1.1.2017–17.9.2017.

 

Kärjessä Maria, Juhani, Emilia ja Onni

  • Pälkäne Top3 tytöt (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet): 1) Maria, 2) Anna, 3) Matilda, Iida, Veera, Eveliina, Inkeri ja Adele.
  • Pälkäne Top3 pojat (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet): 1) Juhani, 2) Johannes, 3) Antero, Niilo ja Oskari.
  • Kangasala Top4 tytöt (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet): 1) Emilia, 2) Aurora, 3) Maria ja Sofia, 4) Kerttu, Olivia, Matilda, Elisabet, Maaria, Kristiina ja Siiri.
  • Kangasala Top4 pojat (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet): 1) Onni ja Juhani, 2) Johannes ja Ilmari, 3) Matias, Benjamin ja Mikael, 4) Olavi, Eemil, Valtteri, Samuel ja Antero.