Nimet: Nimien kirjo on laaja

Pälkäneellä suosituimmat nimet ovat Maria ja Juhani

Toiseksi ja kolmanneksi nimeksi valitaan usein suvussa kulkevia perinteisiä nimiä. Nimitrendit näkyvät selvimmin ensimmäisissä nimissä.

Nimitrendi noudattelee Pälkäneellä ja Kangasalla valtakunnallista linjaa: toisiksi ja kolmansiksi nimiksi annetaan usein monitavuisia ja suvun vanhoja nimiä, kun taas trendit näkyvät parhaiten ensimmäisissä etunimissä.

Pälkäneellä vuonna 2016 ja vuoden 2017 alkupuoliskolla kastettujen tyttöjen yleisin nimi on Maria. Kärkisijoille yltävät myös Anna, Matilda, Iida, Veera, Eveliina, Inkeri ja Adele. Pojilla suosituin nimi on Juhani ja toiseksi suosituin Johannes. Kärkikaksikkoa seuraavat Antero, Niilo ja Oskari. Pälkäneen seurakunnan tilastojen mukaan yksikään tällä ajanjaksolla syntynyt lapsi ei saanut yhtään etunimikaimaa. Nimien kirjo on siis suuri. Tilanne oli eri vielä esimerkiksi 1980-luvulla, jolloin koululuokissa lapsella saattoi olla neljäkin etunimikaimaa.

Kangasalla suosituin nimi tämän vuoden aikana kastettujen tyttöjen joukossa on Emilia. Seuraavaksi suosituimmat nimet ovat Aurora, Maria ja Sofia. Poikien nimistä suosituimmat ovat jaetulla kärkisijalla Onni ja Johannes, joita seuraavat Johannes, Ilmari, Matias, Benjamin ja Mikael.

Kastettujen lasten nimien joukossa on paljon uusvanhoja nimiä kuten Iida ja Niilo. Kansallisromanttista linjaa edustavat puolestaan esimerkiksi Väinö, Toivo ja Helmi. Sen sijaan luontoaiheiset nimet kuten Pihla, Lumi ja Hilla eivät yltäneet tarkastellulla ajanjaksolla Sydän-Hämeessä ihan kärkisijoille. Kansainvälisyyttäkin listoilta löytyy: Kangasalla annettujen nimien joukosta esimerkiksi löytyy useampi Oliver, Benjamin, Elea ja Vivian.

Kiertoaika 80–100 vuotta

Lapselleen nimeä miettivät välttelevät usein oman ja vanhempiensa ikäpolven nimiä. Näiden sijasta käytetään esimerkiksi omien isovanhempien sukupolven nimistöä. Uusvanhat nimet tulevat yleensä uudestaan muotiin sen jälkeen, kun niiden edellisistä suosion päivistä on kulunut 80–100 vuotta. Tällaisia sodan käyneen sukupolven perisuomalaisia nimiä ovat esimerkiksi Kangasalla ja Pälkäneelläkin melko yleiset Vilho, Eino ja Väinö.

Nimitiedot on kerätty Pälkäneen ja Kangasalan seurakunnissa kastettujen lasten nimitiedoista. Pälkäneeltä nimet kerättiin ajalta 1.1.2016–21.9.2017. Kangasalta vastaavat tiedot kerättiin ajalta 1.1.2017–17.9.2017.

 

Kärjessä Maria, Juhani, Emilia ja Onni

  • Pälkäne Top3 tytöt (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet): 1) Maria, 2) Anna, 3) Matilda, Iida, Veera, Eveliina, Inkeri ja Adele.
  • Pälkäne Top3 pojat (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet): 1) Juhani, 2) Johannes, 3) Antero, Niilo ja Oskari.
  • Kangasala Top4 tytöt (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet): 1) Emilia, 2) Aurora, 3) Maria ja Sofia, 4) Kerttu, Olivia, Matilda, Elisabet, Maaria, Kristiina ja Siiri.
  • Kangasala Top4 pojat (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet): 1) Onni ja Juhani, 2) Johannes ja Ilmari, 3) Matias, Benjamin ja Mikael, 4) Olavi, Eemil, Valtteri, Samuel ja Antero.

 

 

Suomen suosituimmat nimet 2016:

  • Suosituimmat etunimet tytöt: 1) Sofia, 2) Aino, 3) Eevi, 4) Venla, 5) Emma, 6) Aada, 7) Pihla, 8) Helmi, 9) Ella, 10) Emilia, 11) Elli, 12) Lilja, 13) Enni, 14) Olivia, 15) Elsa, 16) Mila, 17) Isla, 18) Vilma, 19) Amanda, 20) Kerttu.
  • Suosituimmat etunimet pojat: 1) Onni, 2) Elias, 3) Leo, 4) Väinö, 5) Oliver, 6) Eetu, 7) Eino, 8) Noel, 9) Leevi, 10) Niilo, 11) Veeti, 12) Vilho, 13) Mikael, 14) Nooa, 15) Rasmus, 16) Lenni, 17) Joel, 18) Hugo, 19) Kasper, 20) Eemil.
  • Suosituimmat nimet (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet) tytöt: 1) Maria, 2) Sofia, 3) Emilia, 4) Aurora, 5) Olivia, 6) Aino, 7) Amanda, 8) Helmi, 9) Ilona, 10) Matilda, 11) Linnea, 12) Aada, 13) Lilja, 14) Aleksandra, 15) Eveliina, 16) Ellen, 17) Helena, 18) Emma, 19) Eevi, 20) Kristiina.
  • Suosituimmat nimet (mukana ensimmäiset, toiset ja kolmannet nimet) pojat: 1) Juhani, 2) Olavi, 3) Johannes, 4) Mikael, 5) Onni, 6) Ilmari, 7) Oliver, 8) Matias, 9) Elias, 10) Antero, 11) Viljami, 12) Eino, 13) Tapani, 14) Väinö, 15) Oskari, 16) Leo, 17) Eemeli, 18) Toivo, 19) Emil, 20) Veikko.

Reunamerkintä

Nimissä on mistä valita

Joskus nimen antaminen on hyvin helppoa, mutta toisinaan se voi myös olla visainen homma. Mitä tehdä, jos vauva ei olekaan yhtään jo raskausaikana päätetyn nimen näköinen? Entä jos vanhempien nimimaku meneekin pahasti ristiin? Entä jos haluaa lapsensa nimen erottuvan selvästi muista, mutta ei kuitenkaan halua mitään supereksoottista nimeä? Entä jos vaihtoehtoja tuntuu olevan usemapia, eikä osaa päättää, mikä niistä olisi paras?

Useimmiten, kun nimi on lopulta annettu, juuri se tuntuu siltä, joka kyseiselle lapselle pitikin valita. Ja jos pelkää sitä, ettei lapsi isompana pidä nimestään, voi lohduttautua sillä, että etunimen voi muuttaa kertaalleen pelkällä ilmoituksella.

Käydessäni läpi Kangasalla ja Pälkäneellä lähiaikoina kastettujen lasten nimilistaa näin selvästi sen kirjon, mikä nimissä nykyisin vallitsee. Perinteiset, suvussa kulkevat nimet pitävät pintansa, mutta nimien joukko on muuten hyvin monipuolinen: kastettujen lasten nimien joukkoon mahtuu perisuomalaisten nimien lisäksi kansainvälisiä ja uudenaikaisia nimiä, mutta toisaalta myös suomalaisesta luonnosta ponnistavia nimiä. Myös samankaltaisten nimien erilaiset kirjoitusasut tulivat selvästi esille: nimien kirjoon mahtuivat esimerkiksi niin Emil ja Eemil, Noa ja Nooa kuin Elisabeth ja Elisabetkin.

Totesinpa samalla myös sen, että omat lapseni on nimetty hyvinkin samalla tavalla kuin valtaosa muistakin suomalaisista: ensimmäiset nimet noudattelevat vanhempien nimimakua, ja toisiksi ja kolmansiksi nimiksi on valittu etunimeen sointuvia, suvussa kulkevia nimiä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?