Valtuusto: Aloite elintarvikkeiden kilpailutuksen lisäehdosta palautui valmisteluun, lastensuojelumenot tapetilla

Hiljaista hetkeä seurasi puhevyöry

Kangasalan valtuusto avasi maanantain kokouksensa hiljaisella hetkellä kunnioittaakseen hiljattain edesmenneen Asko Niemisen muistoa. Nieminen ehti tulla keväällä valituksi valtuustoon kristillisdemokraattien riveissä ennen vakavaa sairastumistaan, jonka vuoksi hän jätti paikkansa kesällä.

Kokouksessa valtuutetut olivat puheliaalla päällä heti siitä lähtien, kun talousjohtaja Seppo Saarinen oli kunnan talouden ja toiminnan seurantaraportin käsittelyssä uumoillut tilinpäätöksen jäävän tänäkin vuonna plussan puolelle – mutta viimevuotista heikommaksi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen suuntaan puheet vei Eija Eskola (vihr), joka esitti huolensa terveyskeskussairaalan suuresta käyttöasteesta, isoista sekahuoneista, puutteellisista soittokelloista ja niiden vaikutuksista osastolla annettavaan saattohoitoon.

Sen jälkeen huomio kääntyi lastensuojelumenojen kasvuun. Sosiaali- ja terveyskeskuksen toimintakulut ovat ylittymässä tänä vuonna 1,3 miljoonalla eurolla, joka koostuu lähinnä lisämiljoonan nielleestä lastensuojelun laitoshoidosta ja 300 000 euron lisätarpeesta sijaisperhehoidossa. Taustalla on viime vuoden lopussa alkanut lastensuojelun asiakasmäärän voimakas kasvu: viime vuonna kiireellisiä sijoituksia tehtiin yhteensä 15, kun tämän vuoden tammi-elokuussa niitä on jouduttu tekemään jo 24.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne arvioi asiakasmäärän olevan lastensuojelun sosiaalityöntekijöillä noin 40–50 yhtä työntekijää kohti. Hänen mukaansa työntekijöiden vaihtuvuus on ollut suurta, mutta tällä hetkellä tekijöitä on tarpeeksi ja palvelut sen myötä paremmalla tolalla kuin mitä ne välillä ovat olleet. Perheneuvolassa ja nuorisopsykiatriassa jonot ovat kuitenkin kasvaneet.

– Puolitoista vuotta sitten puhuin täällä, että toivottavasti tekemämme säästöt eivät tulisi maksamaan meille liikaa. Toivottavasti opitaan ensi kerralle. Onhan tämä halpaa populismia mutta menköön tällä kertaa, perussuomalaisten Jari Leino tuumasi.

Opetuspäällikkö tuli kuvioihin

Kyselyihin ja kommentointiin vaihtui kireämpi sävy kunnanjohtaja Oskari Auvisen esiteltyä taustoja hallintosäännön muutoksessa, joka liittyy nykyisen sivistystoimenjohtajan pestin muuttamiseen hyvinvointijohtajan viraksi ensi vuonna. Auvinen perusteli muutoksen ajoitusta nykyisen sivistystoimenjohtajan elokuisella eläkkeelle jäämisellä, joka tarjoaa luontevan paikan miettiä työnkuvaa uusiksi.

Hyvinvointijohtajan tehtäväkenttään kuuluisivat jatkossa esimerkiksi varhaiskasvatus, opetus, kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, ennalta ehkäisevä toiminta ja rooli linkkinä Kangasalan ja maakunnan välillä sote- ja maakuntauudistuksen toteuduttua. Poikkeuksellisen laajan työnkuvan vuoksi uusi työntekijä haluttaisiin ottaa töihin jo alkuvuodesta, jotta perehdytykseen, hiljaisen tiedon siirtoon ja talousarviovalmisteluun kiinni pääsemiseen jäisi aikaa.

Vasemmistoliiton Ranja Aukee ehti esittää Jorma Mäntylän (vas) kannattamana muutoksen hylkäämistä ennen kuin kunnanjohtaja ehätti kertomaan, että yksi päiväkodinjohtajan virka on tarkoitus muuttaa opetuspäällikön viraksi. Tämä on Auvisen mukaan tarpeen, koska nykyinen sivistystoimenjohtajan tehtäväkenttä on ollut yhdelle henkilölle turhan suuri. Aukeen esitys kaatui äänin 48–3.

”Puurot ja vellit sopivasti sekaisin”

Illan kirpein vääntö käytiin tiedoksi tarjotusta valtuustoaloitevastauksesta. Vastauksessaan kunta ei nähnyt mahdollisena käyttää elintarvikkeiden kilpailutusehtona sitä, että elintarvikkeen tulisi olla tuotettu minimissään Suomen lainsäädännön vaatimuksin.

Valtuutettu Hannu Karppila (kesk) piti kiinni kannastaan, jonka mukaan näin tulisi kuitenkin toimia ja esitti aloitteen palauttamista uuteen valmisteluun.

– Pointti on, että kilpailutettaisiin oikein. Näin saataisiin selkeästi yhteismitallisesti tulkittavia kriteerejä, tuotettiinpa elintarvike sitten Intiassa tai Kanadassa. Nyt ”eläinten hyvinvoinnin edistämisen” nimissä esimerkiksi tanskalainen sikafarmari voi antaa sialle antibioottia, jottei se sairastu.

Kunnanjohtaja Auvinen näki ehdon yhä syrjivänä ja lainvastaisena, vaikka Karppila muisteli kunnan asettavan rakennusinvestointien kilpailutuksessakin ehtoja esimerkiksi yrityksen liikevaihdolle.

Kokoomuksen Riku-Sippo Uotila tuki Karppilaa ja muistutti, että kunta haluaa profiloitua lähiruokakuntana.

– Ei tämä keskustelu sitä tue.

Valtuusto päätti palauttaa aloitteen uuteen valmisteluun äänin 32–18.

Kahden ja puolen tunnin mittaisessa ja paikoin lämpimäksi käyneessä
kokouksessa sivistystoimen-johtaja Leena Pajukoski seurasi keskustelua yhden pykälän ajan takapenkiltä. Perussuomalaisten Jari Leino (keskellä) kiitteli jo Pajukoskea tämän monivuotisesta työpanoksesta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?