Kohtauspaikkana Kangasala -luentosarja jatkuu

FT Ella Viitaniemi luennoi ensi tiistaina Kangasalla. Kuva: Janne Renvall, Tampereen yliopisto

Kimmo Pyykkö -taidemuseon Kohtauspaikkana Kangasala -luentosarja jatkuu tiistaina 31.lokakuuta, jolloin vuorossa on FT Ella Viitaniemen luento Kangasalan kivikirkon rakentamisesta ja paikallisesta pitäjänyhteisöstä 1700-luvun jälkipuoliskolla. Kello 17 alkava luento järjestetään yhteistyössä Kangasalan seurakunnan kanssa.

Viitaniemi on Tampereen yliopiston tutkija, jonka erityisalana on Ruotsin ja Suomen hallintohistoria 1720–1800, paikallistason ja keskushallinnon väliset konfliktit, poliittinen kulttuuri, valta ja kommunikaatio sekä kirkkohistoria, julkiset rakennushankkeet ja erityisesti kirkot. Tällä hetkellä Viitaniemi on Jalmari Finnen säätiön rahoittamassa tutkimushankkeessa, joka tutkii suomalaista agraariyhteisöä ja sen rakennetta sekä aiemmassa tutkimuksessa ja historiakuvassa sivuutettuja väestöryhmiä vuosina 1600–1800 Länsi-Suomen alueella.

Kangasalan seurakunta viettää tänä vuonna 650-vuotisjuhliaan, ja Kangasalan kirkon valmistumisesta tulee kuluneeksi 250 vuotta. FT Ella Viitaniemen luento on osa seurakunnan juhlavuoden tapahtumaviikkoa, jota vietetään 29.10–5.11.

Luentosarja herättänyt kiinnostusta

Kohtauspaikkana Kangasala -luentosarja on kiinnostanut taidemuseon yleisöä, ja luennoilla on käynyt 20–50 kuulijaa per tapahtuma. Taidemuseon tavoitteena oli saavuttaa luentosarjalla uusia kävijöitä ja tehdä yhteistyötä paikallisten yhteisöjen kanssa. Luentosarjan teemat koottiin niin, että ajankohtaiset ilmiöt, esimerkiksi seurakunnan juhlavuosi, nostetaan esille.

– Molemmat tavoitteet on saavutettu, ja olemme enemmän kuin tyytyväisiä, kertoo taidemuseon vs.tiedottaja-museolehtori Tiina Kuivalainen.