Kangasala tähtää niukasti plussalle

– Oikeastaan ensimmäisen kerran kunnanjohtaja-aikanani pääsee vasta nyt esittelemään normaalia talousarviota. Ihan hyvältähän tämä näyttää. Panostamme työllisyydenhoitoon, varhaiskasvatukseen ja opetukseen, ja on hienoa päästä tekemään sellaista viime vuosien jälkeen, Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen miettii.

Ensi vuoden talousarvio on laskettu vajaa 800 000 euroa ylijäämäiseksi, eikä minkäänlaisille veronkorotuksille koeta tarvetta. Myös vuosien 2019 ja 2020 taloussuunnitelma näyttää plussaa, joskin kahden vuoden päässä häämöttävän tilanteen etukäteisarviointi on lähes mahdotonta valtakunnallisestikin suurten epävarmuustekijöiden vuoksi.

– Ylijäämä ei kuitenkaan ole ylimäärää. Sillä on tarkoitus varautua investointeihin ja kattaa poistoja, kunnanjohtaja muistuttaa.

Ensi vuonna noista investoinneista mittavimmat ovat uusi Vatialan koulu ja toden teolla liikkeelle lähtevä Lamminrahkan alueen rakentaminen. Kiinteistöjen peruskorjaus, kadut ja vesijohdot nielevät myös paljon rahaa kaikkiaan liki 19 miljoonan euron investointipotista. Auvinen ei allekirjoitakaan väitettä siitä, että kunta pihistelisi investoinneissaan.

Uuden Vatialan koulun rakentaminen on Kangasalan mittavimpia investointeja lähivuosina.

– Kunta investoi jokaisen euron, jonka se vain pystyy. Suunnitelmakaudella investointien määrä on 55 miljoonaa euroa ja seuraavien viiden vuoden aikana 121 miljoonaa euroa.

Sahalahden kevyen liikenteen väylän loppuun saattaminen nähdään kunnalle tällä hetkellä liian raskaana kertaluonteisena toteutettavana, mutta Auvinen on esittänyt hankkeelle vuosittaista 100 000 euron eteenpäinviemisrahaa kolmelle seuraavalle vuodelle.

Nykyistä enemmän rahaa ohjataan esimerkiksi lastensuojeluun ja vammaispalveluihin, ja kuntaan ollaan palkkaamassa uusi koulupsykologi, kaksi erityisopettajaa ja kolme luokanopettajaa. Kunnan osaamista vahvistetaan lisäksi esimerkiksi ympäristö- ja kaavasuunnittelijalla.

– Kolme vuotta olemme vähentäneet henkilöstöä, mutta nyt sitä lähdetään lisäämään. Väliaikaisiksi tarkoitettuja palkattomia vapaitakaan ei enää erityisesti suosita, mikä lisää kuntalaisten palveluun 17,5 henkilötyövuotta.

Auvinen muistuttaa, että eurojen ohessa talousarvio sisältää kasapäin toiminnallisia tavoitteita joiden toteuttamisen välikappaleita eurot oikeastaan vain ovat. Velkaantuminen pyritään pitämään kurissa, mutta silti lainakanta asukasta kohden nousee lähivuosina vajaaseen 2000 euroon ilman konsernilainaa.

Vielä viime metreillä talousarviota jouduttiin miettimään uusiksi, kun kävi ilmi, ettei kiinteistöverojen alarajaa nostetakaan koko maassa suunnitellusti ja rahoituspohja muuttuu. Kunnanjohtaja teki myös itse lisäesityksen 50 000 euron kunnostusrahasta Suoraman nurmikentälle ja 100 000 euron vuosittaisesta rahoituksesta kolmevuotiselle Liiku ja leiki -hankkeelle, jossa on tarkoitus viritellä yhdessä Pälkäneen kunnan kanssa arkiliikkumisen edellytyksiä paremmaksi suhteellisen pienin satsauksin.

Kunnanhallitus hyväksyi talousarvioesityksen maanantaina. Valtuusto saa sen käsiteltäväkseen muutaman viikon päästä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?