Juhlavasti: Kangasalla itsenäisyyspäivää juhlistettiin satavuotiaan Suomen kunniaksi tavallistakin arvokkaammin

Mitali, musiikkia ja joutsenten ylilento

Pitkään musiikin parissa puurtanut Leenamaija Raukola palkittiin Pro Kangasala -mitalilla Kangasalan kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa. Valintaa perusteltiin pitkäaikaisella ja ansiokkaalla työllä kulttuurin alalla kunnassa: Raukola on ohjannut Kangasalan pikkupelimannien ryhmiä jo vuodesta 1979. Tähän liittyen hän on sovittanut musiikkia ryhmille, järjestänyt pikkupelimanneille vuosittaisia kesäleirejä ja vieraillut näiden kanssa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla esiintymässä. Pirkanmaan musiikkiopistossa viulunsoiton lehtorina toimiva Raukola johtaa myös aikuisryhmä Balladipelimanneja ja on 1970-luvun alun perustetun yhtyeen alkuperäisjäsen.

Tilaa kulttuurintekijöille toimia toivoi Pro Kangasala -mitalilla palkittu Leenamaija Raukola.

– Leenamaija Raukolan luoma pikkupelimannitoiminta on ainutlaatuista Pirkanmaan alueella. Hän on luonut elävän lasten ja nuorten kansanmusiikkiperinteen, joka on harvinaista Suomenkin mittakaavassa, totesi palkinnon luovuttanut kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Lyytinen.

Musiikki oli muutenkin vahvasti läsnä juhlassa, jossa kahvituksia säesti vuoden nuori pelimanni Arvid Lundén ja jonka lopuksi kuultiin Kangasalan Mieslaulajien konsertti.

Aluksi nähtiin Kangasalan nuorisovaltuuston jäsenten kokoama video 100 elämystä Kangasalla -tapahtumaketjun kuvista. Juhlapuheen piti Kangasala-talon hallitukseen pitkään kuulunut Martti Silvennoinen, joka pohti puheessaan kulttuurin ja itsenäisyyden suhdetta.

Aiemmin itsenäisyysjuhlassa jaetut kulttuuristipendit jäivät nyt jakamatta; ne jaetaan jatkossa helmikuussa samaan aikaan Björkqvist-rahaston stipendien kanssa.

Ennen Kangasala-talon tilaisuutta Suomen satavuotista itsenäisyyttä kunnioitettiin juhlajumalanpalveluksella ja seppeleen laskuin sankarihautausmaalla. Sankarihautojen äärelle oli kerätty sankarivainajien ikäisiä vapaaehtoisia miehiä ja naisia kunniavartioon.

Tilaisuus nostatti silminnähden tunteet pintaan sekä puheessaan vaariaan ja isovaariaan muistelleella Harri Syrjäläisellä että monella yleisöön kuuluvalla. Myös luonto kunnioitti arvokasta juhlaa seppeleiden laskun aikaan äänekkään ylilennon suorittaneiden joutsenten muodossa.

 

 

 

 

 

Pro Kangasala -mitali

  • * hopeasta valmistettu kunnan vaakuna-aiheinen mitali
  • * voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaasti on toiminut kunnallisella, taloudellisella, kulttuurin tai muulla toiminnan alalla Kangasalan kunnan hyväksi taikka muuten erityisistä ansioista tieteen, taiteen tai liikunnan parissa
  • * mitalin myöntää kunnanhallitus
  • * jaettu 19 kertaa vuodesta 1986 lähtien
  • * aiemmin mitalin saaneita mm. kuvanveistäjä Mauno Juvonen, kunnanjohtaja Jaakko Nurminen, professori Aulis Aarnio, Kangasala-Seura ja Kangasalan Kuvataiteen Ystävät ry.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?