Hevosharrastuksen ytimessä

Jääravit tekivät näyttävän paluun Kangasalle vuosien tauon jälkeen viime viikonloppuna. Suuri tapahtuma ja siihen liittyvä iso urakka saivat alkunsa pienestä harmituksesta.

– Se rupesi vain häiritsemään, kun ei ollut mitään ”äksöniä”, tapahtuman alullepanijoihin kuuluva Janne Bährend hymähtää.

Pelkällä hetkellisellä ajatuksen voimalla jääraveja ei saatu järjestettyä. Rataa on aurattu läpi talven, mutta se maksoi vaivan: lumen alta paljastunut jää paksuuntui viikkojen aikana niin, että kisan järjestäminen oli mahdollista.

– Aurasin rataa ensin itse bobcatilla, sitten Lehtosen Raimo lingolla ja loppuvaiheessa Pietilän Kalevi kävi hoitamassa homman 8000-kiloisen traktorinsa kanssa, Bährend kertoo.

Kangasalan raviyhdistys on nukkunut kymmenen vuoden ajan talviunta, joten lisäkäsiä järjestelyihin piti hakea naapurista. Kangasalalaisseura liittyi Oriveden hevosjalostus- ja raviseuran jäseneksi.

Tapahtumapaikaksi valikoitui Vesaniemi, jossa puitteet ovat huoltorakennuksineen ja vessoineen kunnossa ja rata helposti saavutettavissa. Hevoskilpailuja terästettiin oheisohjelmalla, jota tarjosivat tarjoilupisteiden ja ratsastuksen lisäksi muun muassa Jari Isometsä sekä radiopersoonat Hönttä ja Toippari.

Kangasalan jääravit aloittivat tämän talven jääravikauden. Jatkoa on määrä seurata vielä ainakin parissa kisassa hieman kauempana – Iissä ja Kortesjärvellä.