Sukuvikana taiteen kerääminen

Kuvassa Matti Kulmala ja Jeppe Lahtinen poseeraavat Jepelle tärkeän Mauri  Favenin öljytyön Lake Landscape (1971 –73) edessä Villa Urpossa. Kuvaaja Laura Pekkala.

Jeppe Lahtinen peri edesmenneiltä vanhemmiltaan lehtimies Urpo Lahtiselta (1931–1994) ja hänen vaimoltaan Hymy Lahtiselta (1930–2017) taidekokoelman. Jeppe Lahtinen on jatkanut itse vuosikymmenten varrella hartaudella kerätyn kokoelman kerryttämistä.

– Taiteen kerääminen taitaa olla sukuvika. Voi sanoa, että taiteesta tulee keskeinen osa elämää, kun sen keskellä kasvaa. Olen lapsesta saakka käynyt näyttelyissä ja tavannut mielenkiintoisia ihmisiä ja taiteilijoita. Ja kiinnostus taiteeseen on siirtynyt myös tyttärilleni Kukalle ja Klaaralle, joiden kautta kokoelman elämä jatkuu, Jeppe Lahtinen kertoo.

– Taideteos on kuin hyvä kirja, se pistää mielikuvituksen liikkeelle ja antaa mahdollisuuden nähdä asioita taiteilijan silmin, jatkaa Lahtinen taiteen kiehtovuudesta.

 

Rakkaus taiteeseen ohjaa hankintoja

Lahtisen vanhemmille Urpo ja Hymy Lahtiselle taiteen hankinnassa tärkeimpänä ohjenuorana korostui rakkaus taiteeseen. Jeppe Lahtinen on jatkanut samalla linjalla.

Kokoelman kulmakivenä ovat espanjalaisten 1900-luvun  taiteilijoiden työt. Joukossa on muun muassa Pablo Picasson ja Salvador Dalín töitä. Ulkomaalaisten suuruksien lisäksi suomalainen modernismi on vahvasti esillä.

Vaikka joitain suuria linjoja kokoelmassa on havaittavissa, ei se kuitenkaan koostu yksinään minkään yksittäisen  aikakauden, tyylisuunnan tai taiteilijan töistä. Teosten joukossa on monien nimekkäiden suomalaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden töitä eri aikakausilta. Jeppe Lahtisen suosikkitaiteilijat löytvät suomalaisen nykytaiteen parista.

– Muun muassa Marjatta Tapiola, Mauri Faven, Markku Salo ja muita, luettelee Lahtinen joitain suosikkejaan.

Lahtisen taidekokoelmaan kuuluu nykyään noin 800 teosta.

– Tällä hetkellä suurin nälkä on tyydytetty ja keskityn enemmän kokoelman hoitoon. Tähän tosin vaikuttaa myös rakas vaimoni, joka on laittanut ostokiellon, Lahtinen kertoo.

 

Teoksia esillä Kangasalla

Lahtisten kokoelman teoksia on nähtävillä tänä kesänä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Esillä on lähes 100 teosta maalauksista ja veistoksista, grafiikkaan, keramiikkaan ja tekstiilitaiteeseen asti.

Näyttelyssä on esillä sekä Urpo että Hymy Lahtisen muotokuvat.

Osa teoksista on ollut jo aiemmin esillä, mutta esimerkiksi Marjatta Tapiolan maalaama Hymy Lahtisen muotokuva on Kangasalan näyttelyssä ensimmäistä kertaa esillä julkisesti. Teoskokonaisuuden näyttelyyn valitsee Matti Kulmala.

– Tavoitteena oli saada esille laaja kuva Lahtisten kokoelmasta, kertoo Kulmala näyttelystä.

Esillä on kaikkien Lahtisten hankintoja aina Urpo Lahtisen ensimmäisestä teoksesta lähtien. Näyttelyssä on haluttu korostaa suomalaisia, ja erityisesti tamperelaisia taiteilijoita. Lisäksi mukana on merkittäviä ulkomaisia suuruuksia.

Picassosta Pyykköön on ensimmäinen näyttely, jossa Lahtisten kokoelma on esillä näin laajasti.

– Teokset pääsevät aivan uuteen loistoon, kun näyttelyssä niillä on tilaa olla, kertoo Kulmala aiemmin Villa Urpossa esillä olleista töistä.

 

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä esillä 16.6.–9.9.2018 Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa Kangasala-talossa.