Viilentymistä

Kun lämpömittarin elohopea kipuaa yli 25 asteen, tarvitaan hyviä viilennyskeinoja. Paras keino nopeaan jäähtymiseen on pulahtaa viileään järviveteen. Vaihtoehtoisiakin tapoja tarvitaan, sillä aina järven rantaa ei ole sopivasti lähellä. Helteillä runsastuvat sinilevätkin saattavat tehdä joistakin uimarannoista väliaikaisesti uimakelvottomia.

Yksi hyvä vaihtoehto on lasten kahluuallas omaan pihaan. Vesi viilentää mukavasti, ja koska lapsia ei saa jättää altaaseen vahtimatta, kannattaa aikuisenkin heittää uima-asu päälle ja roippaista lapsen seuraksi altaaseen. Myös viileä suihku toimii, samoin jäätelö. Jäätelön tuoma viilennys toki kestää vain pienen hetken mutta maistuu sitäkin paremmalta.

Kodinkin viilentämiseksi monet kaipaavat kesäkuumalla neuvoja. Ilmalämpöpumppu lienee tehokkain viilennyskeino, mutta sellaisia ei löydy joka taloudesta, ja sen käyttö näkyy myös sähkölaskussa. Tehokas viilennystapa on myös läpiveto – mikäli sellaisen saa omaan asuntoonsa luotua. Toisaalta yli 25 asteen helteillä ei kannata tuulettaa liikaa, sillä kuuma ulkoilma kuumentaa sisäilmaa entisestään. Ikkunoiden pimentäminen sälekaihtimilla ja verhoilla estää lämpötilan nousua sisätiloissa. Nyt monista kaupoista jo loppuunmyydyt tuulettimetkin pyörivät ahkerasti monessa kodissa.

Nukkuminen lämpiminä kesäöinä vaatii joskus hieman kikkailua. Jos asunto lämpiää päivän aikana liian kuumaksi, unen saaminen voi olla hikistä hommaa. Ikkunan jättäminen yön ajaksi auki helpottaa hieman. Moni viilentää itseään kosteilla lakanoilla tai pyyhkeillä. Jonkun mielestä paras kikka on, kun laittaa peiton sisään pari kylmäkallea. Saattaapa joku yöpyä helteiden ajan mieluummin omalla parvekkeellaan tai pihallaan.

Asuin lapsuuteni rinnetontille rakennetussa omakotitalossa. Helteillä pakenimme porukalla talon yläkerrasta alakertaan, joka sijaitsi osittain maan alla. Rappusten alle sijoitetuilla patjoilla uni maistui tavallistakin makeammalta – ehkä suurimmaksi osaksi siksi, että alakerrassa nukkuminen oli harvinaista herkkua. Muistan tämän keinon ehdottoman hyvänä viilennyskeinona. Se toimi pienelle lapselle samalla sopivan jännittävänä mutta turvallisena seikkailuna.

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja, joka pitää lämpimistä kesäkeleistä mutta ei ole pitkään jatkuvien hellekelien suurin fani.