Suurten suunnitelmien keskellä

Kangasalalaiset Kari ja Riikka Kauppi ostivat kolmisen vuotta sitten omakotitalon rauhalliselta alueelta. Nyt näyttää siltä, että heille olisi tulossa uusia naapureita – Saarenmaan alueelle kaavaillaan 8000–15 000 uutta asukasta ja 4000–8000 työpaikkaa.

Asutus olisi jatkoa Annalalle, teollisuuspainotteiset työpaikka-alueet Ruskolle. Kangasalan kaupungin suunnitelmat Saarenmaan alueen kehittämisestä nojaavat vahvasti Ruskosta Lentolaan mietityn niin sanotun kehä 2 -tien toteutumiseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että miljoonien eurojen tiekustannukset jäävät Kangasalan ja Tampereen kontolle, vaikka valtiota onkin kyselty mukaan talkoisiin.

– Kuulostaa se vähän suuruudenhullulta… Pyöräteiden rakentaminen on kuitenkin positiivista, ja kehätie on sinänsä hyvä idea, pariskunta miettii.

Kauppien koti on vanhoissa kaavapapereissa viheraluetta, mutta uusissa kaavasuunnitelmissa he asuisivat aivan teollisuusalueen laitamilla. Heidän mielestään nykyisen asutuksen soisikin tulevan huomioiduksi suunnitelmissa nähtyä paremmin.

Tuhansia lähinaapureita Kaupeille ei sinänsä ole tulossa, sillä suunnittelualue on kooltaan yli 500 hehtaaria. Koko alueen asutuksineen arvellaan rakentuvan valmiiksi vasta 2040-luvulla, joten muuttoautoralliakaan ei heti ole luvassa. Yrityskäyttöön tulevia alueita pyritään kuitenkin saamaan asemakaavoitettua jo ensi vuoden kuluessa.

Alueesta on laadittu kaksi eri rakennemallia, joiden – ja joista saadun palautteen – pohjalta laaditaan kaavaehdotus hyväksyttäväksi viimeistään ensi vuonna. Hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman yhteydessä jätetyissä mielipiteissä kannettiin huolta muun muassa kehäväylän linjauksesta, viihtyisyydestä ja Kisapirtin sekä Pitkäjärven ympäristön luontoarvoista.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?