Yleisurheilukesä huipentui viimeisiin viikkokisoihin

Kesän viimeiset viikkokisat vetivät mukavasti väkeä kisailemaanKuva: Hannu Söderholm

Pälkäneen urheilukentällä riitti säpinää elokuun viimeisenä tiistaina, kun nuoret yleisurheilijat valtasivat kentän. Luja-Lukon kesän viimeisen viikkokisan yhteydessä miteltiin samalla yli 13-vuotiaiden nuorten kunnanmestaruuksista.

– Paikalla oli jonkin verran enemmän väkeä kuin kesän neljissä muissa viikkokisoissa. Kesän viimeinen mahdollisuus viikkokisailla houkutteli varmaan paikalle väkeä hieman totuttua enemmän, Riku Äijälä Luja-Lukosta miettii.

Luja-Lukon järjestämissä viikkokisoissa on käynyt nelisenkymmentä kisailijaa läpi kesän. Tälle kesälle niiden määrää karsittiin huomattavasti aiemmasta, yli kymmenen viikkokisan tahdista.

– Aikuisia on aktiivisessa toiminnassa mukana sen verran vähän, että kertoja piti vähentää, Äijälä selventää.

Aikuisia tarvitaan paitsi ohjaus- ja valmennuspuolelle, myös toimitsijoiksi kentän laidalle mittaamaan ja ottamaan aikaa.

Uusi malli osoittautui toimivaksi. Äijälä tosin harmittelee, että se vähentää toki harjoittelukertoja niiltä, jotka ovat osallistuneet viikkokisoihin puhtaasti harjoittelumielessä eivätkä juuri muuten harjoittele seurassa tai omatoimisesti.

Kalle Äijälä työntövuorossa. Kuva: Hannu Söderholm

– Suuntaus on sama muissakin kunnissa. Esimerkiksi Kangasalla ja Valkeakoskella viikkokisoja järjestetään samaa tahtia kuin meillä Pälkäneellä, Äijälä vertaa.

Menestystä Sisulisä-huipentumasta

Osa Luja-Lukon yleisurheilijoista kiersi kesän aikana Hämeen seudun yleisurheilun sisulisäkisoja. Piiritasolla kilpailtiin eri yleisurheilulajien lisäksi maastojuoksussa, kävelyssä ja viesteissä.

Pälkäneeltä piiritason kisoihin matkasi noin kymmenen nuoren joukko. 12-vuotiaiden sarjoissa kilpailivat Topi Mattila, Joona Taipale, Kalle Äijälä, Juho Kilpinen ja Seela Kanerva, 9-vuotiaissa puolestaan Kasper Ketola ja Eetu Taipale sekä tyttöjen puolella Martta Mattila. 14-vuotiaissa tytöissä Luja-Lukkoa edusti Viivi Taipale ja vuotta vanhemmissa tytöissä puolestaan Siina Kanerva.

– Kaikilla aktiivisilla kisailijoilla tapahtui mukavaa tuloskehitystä kesän aikana, Äijälä näkee.

Tampereen Ratinassa heinäkuun lopussa otelluista PM-Sisulisähuipentumissa pälkäneläiset juoksivat, heittivät ja hyppäsivät menestyksekkäästi. Suurin mitalirohmu oli Kalle Äijälä, joka napsi kisoissa kolme kultaista mitalia. Ykkössijat tulivat kuulantyönnöstä, kiekonheitosta ja moukarinheitosta. Keihäänheitossa Kalle sijoittui toiseksi vain seitsemän senttiä kisan voittotuloksesta jääneenä. Kuulassa syntyi oma ennätystulos 11,16 metriä, samoin moukarissa (30,23) ja keihäässä (36,20).

Martta Mattila sijoittui ensimmäiseksi 9-vuotiaiden tyttöjen kuulantyönnössä omalla ennätystuloksellaan 7,08 metriä. Keihäänheitossa Martta oli kolmas. Eetu Taipale ponnisti pronssille 9-vuotiaiden poikien korkeushypyssä.

Seela Kanerva ylsi hopealle 12-vuotiaiden tyttöjen seiväshypyssä omalla ennätystuloksellaan 2 metriä. Viivi Taipale heitti 14-vuotiaiden tyttöjen ykköseksi moukarinheitossa niin ikään omalla ennätyksellään 33,64.

– Monet paransivat omia ennätyksiään ja lisäksi pistesijoja tuli useita. Lähellä mitaleja eli nelossijalla luja-lukkolaiset olivat seitsemässä lajissa, Riku Äijälä ynnää.

Kenttälajien lisäksi menestystä tuli Pälkäneelle muistakin lajeista. Siina Kanerva esimerkiksi käveli ensimmäiseksi Urjalan PM-Sisulisäkävelyissä toukokuussa.

Luja-Lukon edustajat Ratinan Sisulisä-huipentumassa.

SM-kilpailutasollakin nähtiin Luja-Lukko -värejä, kun Siina Kanerva osallistui seiväshyppyyn ja 300 metrin kävelyyn, ja Viivi Taipale kiekon- ja moukarinheittoon.

Talviharjoittelu ei Pälkäneellä onnistu

Nuorten yleisurheilijoiden Sisulisä-kausi ei ole vielä kokonaan ohi, sillä edessä ovat esimerkiksi vielä syksyn ottelut 22. syyskuuta.

– Joitain muitakin kisoja on vielä kilpailukalenterissa tarjolla, ja niissä on vielä mahdollisuus parannella omia ennätyksiä, Äijälä mainitsee.

Viimeisten kilpailujen jälkeen moni pälkäneläisyleisurheilija vaihtaa talveksi toisiin lajeihin, esimerkiksi salibandyyn ja koripalloon.

– Kunto pysyy yllä talven ajan muidenkin lajien avulla, mutta silti harmittaa, kun meillä ei edelleenkään ole talviharjoittelupaikkaa omassa kunnassa. Uuteen liikuntahalliin ei tule juoksurataa, joten talven aikana yleisurheiluharjoituksia täytyy edelleen tehdä Pirkkahallissa Tampereella tai vaihtoehtoisesti joissakin pääkaupunkiseudun halleissa, Äijälä harmittelee.

 

Yli 13-vuotiaiden Pälkäneen kunnanmestaruuskilpailut 2018:

T13 (2005 syntyneet):

100 m: 1) Annukka Linnainmaa 16,0.

Kuula 2,5 kg: 1) Annukka Linnainmaa 6,88.

Pituus: 1) Annukka Linnainmaa 3,52.

P15:

100 m: 1) Rauli Aho 14,3.

Kuula 4 kg: 1) Rauli Aho 10,93.

Pituus: 1) Rauli Aho 3,84.

T15:

100 m: 1) Anna-Sofia Koivisto 15,9, 2) Julia Piekkari 16,0, 3) Katja Linnainmaa 16,1, 4) Siina Kanerva 16,7, 5) Iida Rautanen 17,5.

Kuula 3 kg: 1) Siina Kanerva 7,88, 2) Anna-Sofia Koivisto 7,16, 3) Katja Linnainmaa 6,89, 4) Iida Rautanen 6,43, 5) Julia Piekkari 6,25.

Pituus: 1) Anna-Sofia Koivisto 4,15, 2) Siina Kanerva 3,92, 3) Katja Linnainmaa 3,52, 4) Julia Piekkari 3,35, 5) Iida Rautanen 2,87.

M:

100 m: 1) Jussi Jaakkola 15,3.

Kuula: 1) Ville Mattila 12,48, 2) Teemu Järvenpää 12,28, 3) Jussi Jaakkola 8,79, 4) Pasi Sivenius 7,09.

Pituus: 1) Jussi Jaakkola 3,86.

N:

Kuula: 1) Janita Koivisto 7,58, 2) Anna-Maija Aho 6,88, 3) Sari Tamminen 6,03.