Mikkolan Navetta on vuosien varrella versonut monenlaista

Kymmenvuotias kulttuuriyhdistys

Ulla-Maija Haapamäki opastaa poikia kuorimaan pajua laidunkauden avajaisista.

Mari Kalkun ja Jone Takamäki Kukkia soi -festarilla.

Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Ikä on ihmislapselle pieni, koiralle jo aika iso ja aktiivisesti toimivalle yhdistykselle ihan kunnioitettava.

Yhdistys perustettiin aikoinaan kuntaliitoksen jälkimainingeissa lisäämään kulttuurin harrastusta entisen Luopioisten alueella. Tiedettiin, mitä monissa muissa kunnissa oli liitoskunnille tapahtunut, joten kylän elävöittäminen koettiin tärkeäksi.

Kotipesäkseen yhdistys sai Mikkolan tilan entisen navettarakennuksen, jossa alkoikin vilkas toiminta. Oli Terve talo -keskusta, ompelimoa ja pian myös yhteiskunnallista yritystä, kun Aitoon koulutuskeskus tuli mukaan kuvioihin.

Hedelmällisiksi muodostuneet ovensuukeskustelut johtivat tapahtumien, taidenäyttelyiden, konserttien ja muiden isojen ja pienten juttujen syntyyn.

 

Muodonmuutoksia ry ollut keskeinen tekijä

Esko Saranan näyttely. Sarana oli paikallinen itseoppinut taiteilija.

Alkuvuosien jälkeen on tapahtunut paljon. On kehittynyt antoisaa yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa. Keskeinen tekijä on ollut ennen muuta Muodonmuutoksia ry.

Monet muistavat hienon Kuusi kuvaa Luopioisista -luentosarjan – no, Mumuhan senkin järjesti, vaikka Navetan piikkiin menikin.

Mumun järjestämät luennot ja Navetan dokumenttielokuvasarjat sekä Kallerian talviset taidenäyttelyt ovat olleet ja ovat jatkossakin toiminnan selkäranka, jonka ympärillä köynnöstelevät konsertit, ”ideasta toteutukseen viikossa” -tyyppiset tapahtumat ja paljon muuta.

Navetta on myös aktiivisesti mukana kylän yhteisissä riennoissa, vaikkapa Pimmeemmän kaupan illassa. Musiikki on matkassa jatkuvasti: on konsertteja, Kukkia Soi-festaria ja muuta.

 

Vuokralaisina 11 yritystä

Nykyään Mikkolan Navetta on jo kunnianarvoisa ja arvonsa lunastanut toimija. Pytingin vuokraaminen oli iso askel eteenpäin ja niinpä Navetalla on tällä hetkellä vuokralaisina 11 erilaista yritystä.

Tällä haavaa tarjonta on käsityöpainotteista, kun se joskus oli taidepainotteista ja tulevaisuudessa ehkä taas jotain muuta. Pieni mutta sitkeä Pytingin kahvila sinnittelee, vaikka talvinen yleisökato on huomattava.

Navetan ydinjoukko on pieni, mutta lähes kaikki Luopioisissa toimivat yhdistykset ovat jäseniä ja niiden järjestämät tilaisuudet täydentävät tarjontaa ja tuottavat pihapiiriin elämää.  Mikään tästä ei kuitenkaan olisi onnistunut – eikä onnistu jatkossakaan – ilman ahkeria ja innostuneita talkoolaisia ja ennen muuta ihanaa ja aktiivista yleisöä. Kiitos kuluneista vuosista kuuluu siis heille!

 

Mikkolan Navetta

Keskitie 5, Luopioinen

www.mikkolannavetta.fi

Facebook: Mikkolan Navetta

Navetta, Kädentaitajien myymälä sekä käsityökeskus Hilma ja Olga avoinna ti–la klo 10–14, Pytingin kuntainfo ke–pe klo 10–14.

 

Napakelkka pyörii jokavuotisessa kokoperheen tapahtumassa, talvikirmauksessa.

 

Mikkolan Navetan syksy 2018

La 29.9. klo 14 Duo Seidat, konsertti luentosalissa. Teija Laitila, viulu ja laulu, Laura Huovinen, 5-kielinen kantele

pe 26.10. Pimmeemmän kaupan ilta

la 10.11., 17.11. ja 24.11. klo 14 Dokumenttielokuvien marraskuu: elokuvaesitykset luentosalissa. Juontaa Eila Ranta, ohjaajat mukana kommentoimassa.

la 1.12. Luopioisten joulun avaus

Navettakalleriassa kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä kirjontatöistä pappamopoihin.

Pytingin kahvila avoinna torstaisin klo 10-14. Keittolounas klo 11-13. Vapaaehtoinen maksu, tuotto SPR:n hyväksi. Kahvila avoinna myös perjantaisin ja lauantaisin klo 10-14, herkut paistavat Kukkian Kädentaitajat tai Kukkian Maa- ja kotitalousnaiset.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?