”Hätäkös tässä! Sappeenvuaren takkaa tullee aina uusi päivä”, ovat Sappeen kyläläiset lohduttaneet toisiaan. Esivanhempien viisaus on hyvä ohjenuora myös tämän päivän kulkijoille. Ja vaikka vuorella paistavat nykyisin keinovalot, sieltä ”vuaren takkaa se aurinko nousee”.
Mikä on Sappee? ”No, eihän sitä muusta tiedä kuin, että siellä on laskettelurinne”, on yleisin vastaus.
Mutta on vuoren juurella kyläkin. Se on ollut paikallaan satoja vuosia, hivenen eri paikassa, mutta samat kantatalot olivat Sappeessa jo silloin, kun Kostianvirta puhkesi 1604. On hauska ajatella, miten sappeelaiset yhtenä aamuna hämmästyivät, kun Joutteselän pinta oli laskenut monta metriä. Tuliko maailmanloppu?
Tai, miten Kostianvirran taistelu 1713 näkyi Sappeessa? Tervan sukukirjassa Tuomo Koukkula kirjoittaa: ”Vaikka Sappeen kylä olikin etäällä taistelukeskuksesta, ulottui hävitys myös Sappeen kylään.. Hannulalta oli viety vetojuhdat, karja ja kaikki irtain omaisuus.”
Tai, miten sappeelaiset iloitsivat 1910-luvulla, kun kansakoulun piirustukset oli hyväksytty ja koulu oli rakentamista vailla. Sitten tuli sisällissota, Laitikkalan koulu paloi ja se rakennettiin ensin uudestaan.
Sappeen koulurakennus valmistui 1923, joten näinä aikoina 95 vuotta sitten ensimmäiset oppilaat pääsivät hipelöimään aapisiaan luokassa, jossa saattoi välillä unohtua tuijottelemaan Kyläjärvelle.
Murheen päivä oli koulun opetuksen loppuminen 1978, mutta ilon päivä on nykisin joka päivä, sillä koulurakennus on Sappeen kylätalo, monenlaisine rientoineen!
Toimintaa Sappeen koululla
ma klo 15.30-18 Kudontapiiri
ma klo 18.30 sählyä koulun kentällä
ke klo 17-18.30 kirjasto
parillisen viikon to klo 18.30 Raamattupiiri
kuukauden toinen ke klo 18.30 käsityökerho
Pingistä, kuntoilua, perhejuhlia ja yhdistysten kokouksia sopimuksen mukaan