Jari Perkiö luo ja tuo lentopallolegendoja Pälkäneelle

Tomi Perkiö pääsi seuraamaan läheltä lentopallolegendaa, kun Olli-Pekka Ojansivu vahvisti Luja-Lukkoa ottelun ajan elokuussa 2015.

Kakkossarjakauteen valmistautuvat Luja-Lukon lentopallomiehet kohtaavat Vapaalla Pälkäneellä -messujen näytösottelussa Rantaperkiön Iskun. Vielä viime vuonna liigassa pelannut tamperelaisjoukkue saapuu Pälkäneelle parhaalla kokoonpanollaan, kirkkaimpana tähtenään yhdeksässä maassa pelannut 212 A-maaottelun mies Matti Hietanen. Kostia-areenan avausottelu alkaa lauantaina 15.9. kello 13.

Seuraavana keskiviikkona areenalle astelevat naisten lentopalloliigan mitalijoukkueet: viime kauden pronssijuhliin päättänyt LP Kangasala kohtaa kello 19.15 alkavassa ottelussa hallitsevan mestarin Hämeenlinnan.

Huippuotteluita Pälkäneelle junaillut Jari Perkiö kehuu, että kaikki vieraat lähtivät mielellään uudelle areenalle. Asiassa auttaa myös lentopallopitäjän maine, jota Perkiö on maailmalle levittänyt.

– Isku aloittaa kautensa seuraavana päivänä, mutta pirkanmaalaisen lentiksen edun nimissä he olivat silti valmiita lähtemään Pälkäneelle. Myös Kangasalla innostuttiin heti, kun heille ehdotettiin ottelua uudella areenalla.

Kangasalan vastustajaksi järjestyi Hämeenlinna, joka puolustaa viikkoa myöhemmin alkavassa liigassa mestaruutta. Mitalijoukkueet valmistautuvat Pälkäneen ottelussa myös europeleihin, joissa Hämeenlinna etenee suoraan Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

– Mukana ovat myös maajoukkuepelaajat ja ulkomaalaisvahvistukset, Perkiö hehkuttaa pälkäneläisittäin harvinaista lentopalloiltaa.

 

Ojansivu nähdään taas Luja-Lukon paidassa

Lukon otteita seurataan laajalti, sillä Jari Perkiön hulvattomat otteluraportit ovat maankuuluja.

Lentopallokenttien kirkkaimpia tähtiä tuskin saataisiin Pälkäneelle ilman Jari Perkiön suhteita. Lentopalloliiton tiedotusryhmäänkin kuulunut urheilutoimittaja on syvällä lajissa ja paljon tekemisissä huippupelaajien ja -valmentajien kanssa.

– Se helpottaa asioiden hoitoa, kun monet pelaajat ja valmentajat ovat tuttuja.

Ottelutapahtumien rakentaminen vaatii myös oivallusta. Niistä Pälkäneellä on paljon näyttöä. Kakkos- ja kolmossarjapelien yhteydessä on nähty muun muassa tanssiryhmiä.

Oma lukunsa on elokuussa 2015 järjestetty haasteottelu, jossa ”Lelu” Ojansivulla vahvistettu Luja-Lukko kaatoi nykyisin liigassa pelaavan Akaa-Volleyn. Lentopallon kirkkain tähti veti yhteiskoulun näyttämökatsomoon ja kentän laidalle 136 katsojaa.

– Olen tuntenut Lelun 17-vuotiaasta alkaen ja tehnyt hänestä paljon juttuja. Hän on ymmärtänyt julkisuuden merkityksen ja osannut antaa arvon sille, kun joku seuraa hänen edesottamuksiaan. Vastaavasti hän oli heti valmis, kun ryhdyin puhumaan hänelle Pälkäneen-vierailusta.

Viime keväänä lentopallon EM-kisoissa nähtiin pälkäneläisittäin kutkuttava näytelmä, kun suomalaiset lentopallotoimittajat olivat saaneet vihiä, että Ojansivu on lupautunut uudelleen Luja-Lukon paitaan. Ojansivu kertoi lehdistölle, että uuden areenan näytöspelistä on sovittu jo ajat sitten.

– Ojansivu-ottelu järjestetään keväällä sarjojen päätyttyä. Vastustaja on vielä auki, mutta ilman muuta kunnon peli on luvassa, Perkiö sanoo.

 

Paelkaene Garden siirtyi historiaan

Luja-Lukon paitaan yhden ottelun ajaksi pukeutunut Olli-Pekka Ojansivu veti ”Paelkaene Gardeniin” ennätysyleisön elokuussa 2015. Mies lupasi jo silloin olla mukana, kun Pälkäneelle saadaan uusi liikuntahalli.

Jari Perkiö korostaa, etteivät Pälkäneen lentopallotempaukset ole yksin hänen järjestämiään. Erityisesti hän kiittää lentopallojaostoa johtavan Asko Niemen panosta.

– Ottelutapahtumat vaativat paljon tekemistä: pitää varmistaa salivuorot, tuomarit, rajamiehet, kirjurit, tulostaulun hoitajat, kahvionpitäjät ja kuuluttajat sekä sopia muiden käyttäjien kanssa vuorojen siirroista ja muista järjestelyistä. Lisäksi on hoidettava tiedotus, jotta ihmiset tietävät peleistä, Perkiö sanoo.

Eikä huippuotteluita järjestettäisi, jos ne eivät kiinnostaisi yleisöä. Pälkäneellä väki on tottunut käymään peleissä, sillä lentopallolla on paikkakunnalla vahva asema.

– Kylien välillä oli aikanaan kesäsarja, jossa pelattiin kiihkeitä pelejä, Perkiö muistelee.

Niihin aikoihin sekä Lukolla että Pyryllä oli omat joukkueet. Pyrystä tuli paikkakunnan ykkösjoukkue, kun se alkoi harjoitella tosissaan.

– Harrastelemisesta siirryttiin urheilun suuntaan. Sen ansiosta muun muassa Viitasen Pekka ja Kotasen Jorma siirtyivät Lukosta Pyryyn.

Seurat edustivat eri liittoja, mutta Pälkäneellä politiikkaa ei tuotu pelikentille. Luja-Lukon lentopallojoukkue on ollut häivyttämässä myös vanhoja kuntarajoja, sillä Luopioisista on saatu Onkkaalaan sekä pelimiehiä että innokkaita katsojia. Parhaimmillaan Luopioisista kulki perjantai-iltaisin autolasteittain väkeä Pälkäneelle.

Äänekkäät kannattajat tekivät yhteiskoulun salista vierasjoukkueiden kammoksuman luolan. Perjantai-illan painajaiseen kuului pieni ja matala sali sekä selän takana hiillostanut yleisö.

– Väliverho hinautui vuosien varrella alas ja madalsi salia entisestään. Kotijoukkue oli tottunut siihen, mutta vieraiden pallot tahtoivat olla katossa, Jari Perkiö muistelee viime keväänä hyvästeltyä Paelkaene Gardenia.

Nimi livahti vuosia sitten johonkin otteluraporttiin, kun Helsinkiin ja Tapiolaan suunniteltiin prameita gardeneita. Pälkäneellä oltiin niin kansainvälisiä, että kunnan nimikin kirjoitettiin ilman ääkkösiä.

– Paelkaene Garden jää edelleen treenipaikaksi – ja kenties siellä järjestetään myöhemmin jokin nostalgiapeli. Aika näyttää, ryhdytäänkö Kostia-areenaa kutsumaan jossain vaiheessa toisella nimellä. Yksi ehdotus tuli jo: Paelkaene Square Garden, Perkiö sanoo.

Uuden areenan myötä seuraa muitakin muutoksia: ottelut siirtyvät perjantai-illalta sunnuntai-iltapäivään. Kello 16 alkavat ottelut voisivat tuoda lehtereille uutta katsojakuntaa. Tilaa riittää, sillä tarvittaessa kentän laidalle voidaan rullata lisäkatsomot.

– Pälkäneellä on jo ennestään kovat katsojaluvut kakkossarjaan. Toivottavasti uusi areena tuo vielä lisää väkeä ja tunnelmaa halliin.

Ottelutapahtumia kehitetään muutenkin.

– Joka peliin tarjotaan kokoonpanot ja pyritään saamaan myös kuulutus. Ja kahvio on tietenkin paikalla.

 

Otteluraportit ovat luoneet legendoja

Luja-Lukon otteita seurataan paitsi paikan päällä, myös netin välityksellä. Toisinaan Jari Perkiön juttutuokiot pitkin maailmaa kiertävien maajoukkuepelaajien kanssa alkavat Luja-Lukon kuulumisten kertaamisella.

Pälkäneen hulvattomat otteluraportit ja joukkueuutiset ovat tehneet monista Pälkäneen pelaajista legendaarisia hahmoja lentopalloväen keskuudessa.

– Raportit lähtivät aikanaan leviämään lentopalloa seuranneen hotsport.infon kautta. Siellä oli keskustelupalsta, jossa väki alkoi jakaa Lukon otteluraportteja, Jari Perkiö muistelee.

Monet ovat kyselleet, miten vakavia juttuja lehtiin kirjoittava toimittaja pystyy orientoitumaan hieman toisenlaisiin Lukko-raportteihin. Perkiö vakuuttaa, ettei tekstin suoltamisessa ole ongelmaa, mutta toisinaan tekee tiukkaa löytää aikaa niiden kirjoittamiseen.

– Jos viikonloppu on täynnä työkeikkoja, niin joskus perjantaipelin raportti saattaa venähtää maanantaille.

Ville Mattila ja Olli-Pekka Ojansivu juhlivat elokuussa 2015 voittoa nykyisin liigassa pelaavasta Akaasta.

 

Huippulentopalloa Kostia-areenalla

la 15.9. klo 13 Pirkanmaan pikkuderby: Luja-Lukko (2. div) – Rantaperkiön Isku (1. div)

ke 19.9. klo 19.15 naisten lentopalloliigan mitalistit kohtaavat: LP Kangasala – Hämeenlinna

Otteluihin vapaa pääsy. Kuuluttajana Mikko Heinämäki.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?