Ryöstö, jossa tulee mutkia matkaan

On lähes rikollisen epäreilua verrata melkeinpä mitä tahansa vauhtikomedianäytelmää ”Näytelmään joka menee pieleen”, mutta koska alkuperäistekijätiimi on sama ja kyseessä on ryöstön ympärille kietoutuva tarina, pieni vertailu sallittakoon. TTT:n ”Tämä on ryöstö” kertoo takavuosien Tampereesta, jossa sijaitsevaan pankkiin aikoo Runqvistin ja Kauppisen rosvokaksikko murtautua. Vorot karkaavat vankilasta tavoitteenaan ryöstää tamperelaiseen pankkiin (hieman kyseenalaisinkin perustein) säilytykseen uskottu unkarilaisaatelisen jalokivi.

Kaikki ei mene totta vie kuin Strömsössä tai edes rosvokaksikon suunnitelmissa, kun Tampereella yksi jos toinenkin tuntuu pelaavan ihan omaa peliään. Matkan varrella nähdään virkistävän poikkeuksellisia lavastusratkaisuja, tiettyjä toistuvia koomisia elementtejä (”Sokka, ju**lauta!”), laulua, sanaleikkejä ja muutama huikea fyysisenkin näyttelijäntyön suoritus.

Hitaasti lämpenevä ”Tämä on ryöstö” ei tavoita aivan samoja sfäärejä kuin alusta lähtien täysillä tykittänyt ”Näytelmä joka menee pieleen”, mutta TTT:n uutuus ei myöskään ole millään tapaa keskiverto esitys – päinvastoin. Ennen väliaikaa meno yltyy jo niin hillittömäksi, että en muista vastaavaa osuneen kohdalle kuin paikoin edellä mainitussa ”pieleen menneessä” näytelmässä ja ”Shakespearen kootuissa teoksissa” vuosia sitten. Harmillisesti tuon tietyn kohtauksen lentoa ei tavoiteta enää täysin väliajan jälkeen, mutta toisaalta sillä tasolla näytelmän läpivieminen olisi sula mahdottomuus. Myös katsojille.

Erittäin hauskaa Tom Lindholmin, Verneri Liljan, Samuli Mujen, Janne Kallioniemen, Saska Pulkkisen, Puntti Valtosen, Petra Aholan, Tommi Raitolehdon ja Heidi Kiviharjun seurassa on silti.

Housullisia ja housuttomia Kulmikkoja toimisto väärällään. Ja kuka odottaa ketä siivouskomerossa? Ryöstösuunnitelmat tuovat eteen monenlaisia ongelmia. Kuva: TTT.