Hanat eivät vuoda

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Jos lokakuun kuudentena joudutaan muistamaan Suuren Pohjan sodan ratkaisevana pidetyn taistelun 305-vuotispäivää, saman seudun tuore uutinen on ilon aihe eli upean liikuntakeskuksen valmistuminen Kostianvirran taistelupaikoille pälkäneläisten ja muunkin väestön käyttöön.

Viimeinen taistelu Suomesta Ruotsin ja Venäjän välillä käytiin tosin nykyisellä maailman mainetta saaneella gini-seudulla eli Kyrön Napuessa vasta seuraavan vuoden helmikuussa. Kostia Areena, Tampereelta 35 kilometrin päässä Lahden suuntaan, muuttaa keskustaajama Onkkaalan koko profiilin uudehkon kirjastotalon ja perinteikkään yhteiskoulun naapurustossa melkein varrella lumoavan virran Pälkäneveden ja Mallasveden välissä.

Sote-uudistuksen toteuduttua juuri koulutus ja kuntalaisten vapaa-ajan palvelut muodostuvat kunnanvaltuustojen ja työskentelyn painopistealueiksi. Pälkäne on siis valmis ottamaan nämä haasteet vastaan. Pälkäne on 6700 asukkaan lähivuosina maltillisesti kasvava kunta. Kun Kostia Areena avasi ovensa, suuri osa tutustujista haukkoi henkeään. Areena on kieltämättä harvinaisen monipuolinen sekä kilpaurheilun että kuntoliikunnan käyttöön. Myös sen värimaailma on huomiota herättävä. Kaunista puupinnoitusta virkistävät laajat lasi-ikkunat sekä oranssi, violetti ja pinkki, mikäli punavihreänä värisokeana oikein huomasin. Soraääniäkin kuitenkin kuului. On tämä liian kallis, jotkut veronmaksajat ja erityisesti eläkeläiset valittivat.

Tietenkin 6,2 miljoonaa on paljon rahaa, mutta ei sitä kassasta kerralla makseta. Valtion avustus on tosin vain 900 000 euroa, joten enää eivät yhteiskunnan hanat vuoda. Pälkäneen veronmaksajia voi kuitenkin lohdutella sillä, että jos kaksikerroksista 3100 neliömetrin hallia maksetaan kymmenen vuoden lainalla, vuotuisia kunnallisverovaroja tarvitaan vain pari kymppiä kuukaudessa. Se on pieni satsaus niin nouseville sukupolville kuin nykyisille ja tuleville eläkeläisillekin.

Korkeatasoinen liikuntakeskus tuottaa hyvin hoidettuna myös tuloja. Avajaispäivänäkin kahviossa oli kuuden tunnin mittainen jono. Paul Tiililän kuvataidettakin meklari Janne Kataja myi hyväntekeväisyyshuutokaupassa sievoisella summalla.

Martti Huhtamäki