Konsertissa kuljetaan Rukajärven tiellä

Kenttäharmaa konsertoi Kangasalla sunnuntaina 30. syyskuuta.

Kenttäharmaa on pieksämäkeläinen vanhoja iskelmiä esittävä orkesteri, jonka riveissä esiintyy myös harmonikkataiteilija Kalevi Hautamäki. Kenttäharmaa konsertoi Kangasala-talossa sunnuntaina 30. syyskuuta kello 15. Orkesterin esittämä musiikki on pääosin 1920−1940-luvuilla sävellettyä ja näin ollen vahvasti sota-aikaan miellettyä. Suomessa elettiin tuolloin poikkeuksellisissa oloissa, ja monet Kenttäharmaa-orkesterin esittämistä kappaleista saivat paikkansa suomalaisten sydämissä.

Orkesteri on keikkaillut tänä vuonna harvakseltaan. Vuoden alussa julkaistiin levy Rukajärven tiellä, joka tehtiin yhdessä Korsuorkesterissakin vaikuttavan Kalevi Hautamäen kanssa.

– Pyrimme aina löytämään ja nostamaan esiin arkistojen aarteita ja tuomaan esille niitä kappaleita, joita on soitettu vähemmän. Toki klassikot pitävät aina pintansa ja pysyvät mukana ohjelmistossa, orkesterin solisti Marko Lyyra kertoo.

– Emme halua tyytyä siihen, että soitamme ainoastaan niitä samoja kappaleita, joita orkesterit ovat aina soittaneet, Lyyra jatkaa.

Kenttäharmaa-orkesteri koottiin vuonna 2010.

– Lauloin eräässä näytelmässä kappaleen Kaunis on luoksesi kaipuu. Kappale innosti tutkimaan enemmän 20–40-lukujen suomalaista musiikkia. Siitä se lähti, Marko Lyyra kertoo.

Hän ryhtyi kasaamaan orkesteria ympärilleen. Kaksi veljeä, Markku ja Matti Lyyra, oli helppo houkutella mukaan.

– Pienellä kiristyksellä, Marko Lyyra naurahtaa.

Tämän jälkeen Marko Lyyra ryhtyi opettelemaan myös haitarin soittoa.

– Korsuorkesteri on näyttänyt meillekin suuntaa orkesterin tyylissä, hän lisää.