Kahden viikon urakka: Bike Parkin hyppyrit ja penkkamutkat tasoitetaan lumitykkien alta

Sappee vaihtaa kesästä talveen entistä nopeammin

Sappeen alamäkiajajat saivat kaksi bonusviikkoa, kun Bike Parkin kautta jatkettiin ensi sunnuntaihin saakka.

Kesä Sappeen rinteissä on ollut vilkas.

Laskettelukausi päättyy keväällä, kun rinnekelit ovat komeimmillaan. Tänä syksynä alamäkiajon kanssa uhkasi käydä samoin: radat ovat mainiossa kunnossa ja Sappeenvuorelta avautuvaan ruskan värjäämään maisemaan sai painella upeissa syyskeleissä.

Lokakuun puolivälissä käsillä ovat silti vääjäämättä Bike Park kauden viimeiset päivät. Mikäli talvi tulisi yhtä varhain kuin toissa vuonna, rinteissä lasketeltaisiin jo reilun kolmen viikon päästä.

– Syksyllä 2016 rinteet saatiin auki marraskuun toisena viikonloppuna, rinnetoiminnan johtaja Kosti Puurunen muistelee.

Vaihto kesän pyöräkaudesta talven laskettelukauteen tapahtuu Sappeessa entistä nopeammin, jotta pyöräilemään pääsee mahdollisimman pitkään ja laskemaan niin pian kuin mahdollista.

– Bike Parkin ratojen purkamisessa menee viikko ja seuraavalla viikolla aletaan jo viritellä lumitykkejä rinteisiin, Kosti Puurunen sanoo.

 

Kausityöntekijät aloittavat lumetuksessa

Timo Poukkanen viimeistelee uuden kiinteän lumitykin ympäristöä kaivinkoneella.

Rinteiden talvikuntoon laittaminen tuo kaivurit mäkeen. Bike Parkin isommat hyppyrit ja korkeimmat penkkamutkat tasoitellaan, jotta niiden peittämiseen ei tarvita talvella mahdottomia lumivuoria. Osa maista kasataan talveksi Snow Parkin kumpujen pohjiksi.

– Kaivinkonehommien lisäksi laskettelukauteen valmistautumiseen liittyy paljon muutakin. Esimerkiksi hissien huolto on iso urakka, Kosti Puurunen sanoo.

Sappeen väelle on muodostunut syyspuuhiin omat vastuualueensa: yksi porukka hoitaa hissit, toinen keskittyy koneisiin tai kiinteistöihin.

Kun pakkaset alkavat ja lumetus alkaa, miehitystä vahvistetaan kausityöntekijöillä.

– Osa lumetusporukasta jatkaa talvella muissa tehtävissä, esimerkiksi välinevuokraamossa ja rinnetyöntekijöinä.

 

Bike Parkin bonusviikot

– Haluamme palvella kausikorttilaisia mahdollisimman hyvin, Kosti Puurunen perustelee Bike Parkin bonusviikkoja.

Bike Parkin kautta jatkettiin tänä syksynä tavallista pidempään, koska kävijöitä on riittänyt.

– Lokakuun ensimmäinen sunnuntai oli yksi talven vilkkaimmista, Kosti Puurunen sanoo.

Kun kesäksi ryhdyttiin myymään kausikortteja, kauden luvattiin jatkuvan lokakuun alkuun saakka. Hienoina jatkuneet syyskelit ovat pitäneet harrastajat liikkeellä, ja kautta pidennettiin parilla viikolla.

– Haluamme palvella kausikorttilaisia mahdollisimman hyvin, Kosti Puurunen perustelee bonusviikkoja.

Vakiokävijät tuovat mukanaan myös uusia kokeilijoita ja koululaiset pääsevät viettämään vauhdikasta syyslomaa Bike Parkissa. Hissit pyörivät tällä viikolla tiistaina sekä perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina.

Päätös kauden jatkamisesta tehtiin vasta lomaviikon alla, kun parin seuraavan viikon säistä oli parempi käsitys.

Talveen aletaan valmistautua, kun lämpötilat näyttävät painuvan pakkasille. Lumetus aloitetaan heti, kun olosuhteet sen sallivat, sillä kausikorttikampanjan ansiosta laskettelukauden käynnistymistä odotetaan kuumeisesti.

Sappeen edellistalvi oli ennätysvilkas kausikorttikampanjan ansiosta. Tämän kauden haastekampanja päättyy marraskuun puolivälissä.

 

Sappee työllistää sesonkipäivänä sata ihmistä

Sappeen arki-illat ovat vilkastuneet: rinteisiin on helppo lähteä, kun taskussa on kausikortti.

Sappee myi viime talveksi 17 500 kausikorttia uudenlaisen haastekampanjan avulla. Kausikortti luvattiin satasella, jos kortteja varattaisiin määräajassa 16 500 kappaletta. Kun kampanjan toteutuminen alkoi varmistua, harrastajat varasivat itselleen kortteja sellaisella vauhdilla, että Sappeen palvelimet olivat kovilla.

Onnistunut kausikorttikampanja toi rinteisiin uusia harrastajia ja innosti vanhoja harrastajia kaivamaan sukset esiin. Tästä hyötyvät muutkin keskukset. Koko alaa uudistanut kampanja toi Sappeelle Vuoden hiihtokeskus -palkinnon.

Jotkut epäilivät, miten Sappee selviää kasvavista asiakasmääristä. Haastekampanjamallia oli testattu edelliskesänä Bike Parkissa, ja sen perusteella Sappeessa osattiin arvioida, kuinka usein kausikorttilaiset lähtevät mäkeen. Kesällä todetut lainalaisuudet toimivat varsin tarkasti myös talvella. Ruuhkia syntyi ainoastaan ensimmäisinä viikkoina, kun vain osa rinteistä oli käytössä.

– Aloimme rakentaa lisää pysäköintitilaa heti seuraavana päivänä, kun kampanjan toteutuminen oli varmistunut. Lisäkapasiteetti tuli tarpeeseen. Vilkkaimpina sesonkipäivinä liikuttiin äärirajoilla, mutta pääsiäisenäkin olisi vielä mahtunut parikymmentä autoa. Tänä kesänä uudet alueet yhdistettiin ja viimeisteltiin, Kosti Puurunen kertoo.

Myös palveluita vahvistettiin viime talveksi. Väkeä oli edellistalvia enemmän vuokraamossa, kahviloissa ja hisseillä.

– Parhaina sesonkipäivinä väkeä oli töissä noin sata. Se on reilut kymmenen prosenttia enemmän kuin aiemmin.

Täksi talveksi kausityöntekijöitä haetaan perinteisten kanavien lisäksi myös somen kautta.

– Suuri osa tulee 50 kilometrin säteeltä; Pälkäneeltä, Kangasalta ja Tampereelta. Joukossa on paljon laskettelua harrastavia nuoria, mutta myös muun muassa eläkeläisiä, Kosti Puurunen kertoo.

Kesän aikana Sappee on lisännyt ja uudistanut lumetusjärjestelmiä sekä kohentanut palveluitaan.

– Alakahvilalla on tehty keittiöremonttia ja pientä kasvojen kohotusta.

Kausikorttilaisten ansiosta kävijämäärät ovat kasvaneet, ja Huipun lisäksi myös A la Cafe ja Vohveli palvelevat entistä useammin myös arki-iltoina.

Lumetus alkaa heti, kun pakkaset saapuvat.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.