Jalomielinen kansa

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Suomalainen uutisaamu alkaa sillä, että maanvyöryjen, tulvien, maanjäristysten ja Trumpin twiittien jälkeen kerrotaan, onko Nutivaara onnistunut maalin syöttämisessä, Puljujärvi saanut peliaikaa ja osuiko Patrik Laine kertaakaan maaliin. Uutisoinnissa iloitaan siitä, että näistä ja kymmenistä muista parhaista jääkiekkoilijoistamme on tullut pikamiljonäärejä kaukana kotimaisemista ja niistä valmentajista ja katsojista, jotka ovat tämän siirtolaisuuden takana. Nyt mennään tekemään maaleja samalla tavalla kuin 1920-luvulla lähdettiin Amerikkaan louhimaan rautaa ja kuparia, 1960-luvulla asettamaan Ruotsiin Volvon ja Saabin osia oikeille paikoille. Koulutus annettiin paikan päällä.

Venäjällekin on kiekkovientiä, ja Keski-Eurooppaan tyrkytetään parhaat jalkapalloilijamme, jotta voidaan päästä kirjoittamaan artikkeleita, joissa pohditaan kotimaisten katsojien vähyyttä. Omia joukkueitamme täyttävät mustat pojat Kongosta ja Norsunluurannikolta. He eivät sykähdytä, sillä urheilussa suuri menestymisen edellytys on nurkkapatriotismi. Koripalloilussakin tummaa sävyä on liikaa, jos kohta nuori nainen, joka pystyy donkkaamaan, kerää katsojia siinä missä miehet kolhivat kyynärpäitä korirenkaaseen 305 sentin korkeudessa.

Kun kasvatamme urheilijoitamme ulkomaisen viihdeteollisuuden tarpeisiin, kohtuullinen korvaus monivuotisesta vapaaehtoisesta kasvatustyöstä ja koulutuksesta olisi välttämätön. Nyt puhutaan pienistä perunoista.

Urheilun ohella on hyvä tarkastella myös muita ja ehkä tärkeämpiä elämänaloja. Sibelius-Akatemian kouluttamat parhaat kapellimestarimme viuhtovat muualla, laulajat laulavat Metropolitanissa, Milanon Scalassa ja muilla suurilla lavoilla. Onneksi joku sentään pistäytyy kesäisin Savonlinnassa ja Ilmajoella. Tiedemiehistä taloustieteen Nobel-voittaja Bengt Holmström asuu Bostonissa, mutta on iloksemme suostunut auttamaan tasavallan hallitusta nostamaan taloutemme länsieurooppalaiselle tasolle.

Pelinsääntöjä pitää tarkistaa hyvissä ajoin ennen monen miljardin hävittäjähankintoja, jotta lentäjiämme ei voitaisi houkutella muiden maiden reiteille ja ilmavoimiin, vaikka halvinta ja ilmaston muutoksen kannalta hyödyllisintä olisikin 64 koneen pitäminen pressun alla maassa.

Suomi on ihana maa, jossa asuu jalomielinen kansa.