Punaorvot valkoisessa Suomessa

Marraskuinen dokumenttielokuvien sarja Mikkolan Navetalla käynnistyy tulevana lauantaina 10. marraskuuta kello 14. Sarjan aloittaa Seppo Rustaniuksen ohjaama dokumentti ”Punaorvot valkoisessa Suomessa.”

Dokumentin ohjaaja Seppo Rustanius.

Suomen sisällissota 1918 jätti maahamme arviolta 20 000 punaorpoa. Sodan aikana ja sen jälkeen viha kohdistui myös heihin. Sisällissodan kauhut painoivat jälkensä lasten herkkiin mieliin. Ohjaaja Seppo Rustaniukselle tarinansa puhuneet punaorvot kertovat ”sisällissodan haavoista”. ”Ihmiset eivät oikein ymmärrä mitä silloin keväällä 1918 tapahtui. Eikä ne hyväksy vieläkään punaorpoja. Oikeastaan en halua puhuakaan, koska kukaan ei käsitä sitä tuskaa, jota jouduimme kokemaan. En voi puhua omalla nimellä: ihmiset alkaisivat karsastaa ja muistella, että olen ollut huuutolaislapsi ja punaorpo.” Elokuvan ohjaaja Rustanius kävi lukuisia keskusteluja tällaisia keskusteluja dokumentin tutkimus- ja suunnitteluvaiheessa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Paikalla keskustelemassa ovat dokumentin ohjaaja Seppo Rustanius sekä elokuvan suunnittelija ja juontaja Eila Ranta. Tilaisuuden järjestää Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry yhteistyössä Valkeakoski-opiston ja Pälkäneen kulttuuripalveluiden kanssa.

 

Sarjan seuraavat dokumentit:

  • La 17.11. klo 14 ”Silta – työväenliikkeen voimanaisen ja hyvinvointivaltion tarina”, ohjaaja Heikki T. Partanen.
  • La 24.11. klo 13 (huom. poikkeava kellonaika) suomalaisten lyhytelokuvien klassikkokooste ”Tervanpoltosta Rocky VI:een”, osin mustavalkoinen, juontaja Ville Suhonen.

Kommentointi on suljettu.