Punaorvot valkoisessa Suomessa

Marraskuinen dokumenttielokuvien sarja Mikkolan Navetalla käynnistyy tulevana lauantaina 10. marraskuuta kello 14. Sarjan aloittaa Seppo Rustaniuksen ohjaama dokumentti ”Punaorvot valkoisessa Suomessa.”

Dokumentin ohjaaja Seppo Rustanius.

Suomen sisällissota 1918 jätti maahamme arviolta 20 000 punaorpoa. Sodan aikana ja sen jälkeen viha kohdistui myös heihin. Sisällissodan kauhut painoivat jälkensä lasten herkkiin mieliin. Ohjaaja Seppo Rustaniukselle tarinansa puhuneet punaorvot kertovat ”sisällissodan haavoista”. ”Ihmiset eivät oikein ymmärrä mitä silloin keväällä 1918 tapahtui. Eikä ne hyväksy vieläkään punaorpoja. Oikeastaan en halua puhuakaan, koska kukaan ei käsitä sitä tuskaa, jota jouduimme kokemaan. En voi puhua omalla nimellä: ihmiset alkaisivat karsastaa ja muistella, että olen ollut huuutolaislapsi ja punaorpo.” Elokuvan ohjaaja Rustanius kävi lukuisia keskusteluja tällaisia keskusteluja dokumentin tutkimus- ja suunnitteluvaiheessa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Paikalla keskustelemassa ovat dokumentin ohjaaja Seppo Rustanius sekä elokuvan suunnittelija ja juontaja Eila Ranta. Tilaisuuden järjestää Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry yhteistyössä Valkeakoski-opiston ja Pälkäneen kulttuuripalveluiden kanssa.

 

Sarjan seuraavat dokumentit:

 • La 17.11. klo 14 ”Silta – työväenliikkeen voimanaisen ja hyvinvointivaltion tarina”, ohjaaja Heikki T. Partanen.
 • La 24.11. klo 13 (huom. poikkeava kellonaika) suomalaisten lyhytelokuvien klassikkokooste ”Tervanpoltosta Rocky VI:een”, osin mustavalkoinen, juontaja Ville Suhonen.

Kommentit (2)

 1. Nimetön

  Voi sinua Paavo, Paavo, kovan onnen lasta !
  Sinun kannattaisi kaivella esiin pari aikaisemmin ilmestynyttä paikallislehden numeroa ja lukea vaikka kolmeen kertaan niistä parit kirjoitukset. Kyseessä ovat 21.3.2011 ja 24.3.2011 ilmestyneet lehdet.
  Ensin mainitusta, 21.3.2011 ilmestyneestä lehdestä luet etusivulta jutun ”Pälkäneellä syödään vain kotimaista jauhelihaa” ja sen jälkeen luet 24.3.2011 ilmestyneestä lehdestä pääkirjoituksen ”Valehtelevat viranhaltijamme.”
  Ehkä yhden yön yli nukuttuasi asia valkenee tai sitten ei.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?