Tapahtumarikkaan vuoden toinen kohokohta peruttiin – kukaan ei tiedä, mihin saakka Tavase-vääntö joudutaan viemään

Kunnanjohtaja Janita Koivisto loi Pälkäneen joulunavauksessa katseen lopuillaan olevaan tapahtumarikkaaseen vuoteen. Vuoden kohokohdaksi hän nosti kauan odotetun liikuntakeskus Kostia-areenan valmistumisen sekä sen avajaistapahtuman. Vapaa-ajanmessut toivat poikkeuksellisen ruuhkan keskustaan ja myös alkuhuuman jälkeen halli on ollut ahkerassa käytössä.

Vuoden toinen kohokohta peruttiin, kun Tavase ei tyytynyt edes korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun, vaan yrittää edelleen tuoda tekopohjavesilaitoksensa Pälkäneen harjuihin.

– Uskoimme jo kauniiden harjujemme ja Keiniänrannan tervalepikon pääsevän rauhaan, mutta muuttama viikko voittouutisen jälkeen Tavase kertoi haluavansa ­­ jatkaa Pälkäneen puoleisella toiminta-alueella. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, mitä se tarkoittaa ja mihin asti asiaa joudutaan vielä viemään, Janita Koivisto sanoi.

 

Kehittämisessä tarvitaan yhteistyötä

Pälkäne satsaa kunnan veto- ja pitovoiman kehittämiseen, sillä kesällä hyväksytyssä strategiassa asetettiin tavoitteeksi, että vuoteen 2028 mennessä kunta kasvaa tuhannella uudella asukkaalla. Strategiaa jalkauttavissa työryhmissä pohditaan muun muassa kylien kehittämistä, markkinointia, maapolitiikkaa, kaavoitusta, palveluita ja elinkeinopolitiikkaa.

Pälkänettä tehdään näkyväksi ja kutsuvaksi niin yrittäjille kuin uusille asukkaillekin. Työhön on haastettu myös yritykset, kuntalaiset ja yhteisöt, sillä yksin kunta ei pysty kehittämään ja kehittymään.

– Tavoitteena on saada elinvoimaisempi kunta, jossa asukkaat viihtyvät ja voivat hyvin ja talous on tasapainossa, kunnanjohtaja Janita Koivisto totesi.

Pälkäneellä kannetaan huolta keskustan kauppapalveluista, jotka harvenevat vaikka muuten yritysrintamalla eletään vilkkaita aikoja. Myös työttömyysaste on maakunnan alhaisimpia ja nuorisotyöttömyys suoranainen ylpeydenaihe.

– Pälkäneellä on noin kuusisataa yritystä. Tänä vuonna on perustettu 52 yritystä, kun monena vuonna on jääty noin kolmeen kymmeneen.

Yrittäjien ja kunnan yhteistyötä hiertää toisinaan tyytymättömyys kilpailutukseen: kunta ei ohjaa hankintoja paikallisille yrityksille, jotka työllistävät ja tuovat verotuloja kuntaan.

– Hankintalaki nähdään myös kuntien näkökulmasta hyvin haasteellisena, koska se ei anna mahdollisuutta suosia omassa kunnassa olevia yrityksiä. Valitettavasti kilpailutukset ovat tätä päivää ja valituksi tulee laatu- ja hintakriteereiltään parhaan tarjouksen tekijä, oli sitten paikallinen yrittäjä tai ei, Koivisto sanoi.

Pälkäneen joulun avannut kunnanjohtaja Janita Koivisto loi katseen vuoden kohokohtiin sekä kunnan veto- ja pitovoiman kehittämiseen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
BLACK FRIDAYN pimeä tarjous: SHL DIGI 2 kk 5,90 €.