Kenen on vastuu?

Pälkäneen kunta rakentaa kalliilla ja myy halvalla, huono yhtälö. Roholan alueen tonttien paalutus ei voi tulla yllätyksenä, jos alueen maaperätutkimus on tehty oikein, ja tämä on vain yksi esimerkki. Tällaisella toiminnalla on veronkorotuksia luvassa.

Olavi Köppä

Luopioinen

Kommentit (37)

 1. kalleus

  Vielä kalliimpaa kuin myydä halvalla on se, että niitä ei saa kaupaksi ollenkaan. Silloin jää uudet asukkaat ja verotulot kokonaan saamatta.

  Tutkiva journalismi voisi ehkä myös avata hieman näitä aikanaan tehtyjä kauppoja kuntalaisille laajemminkin…? Kuka sopi mitä ja kenellä oli tieto ja kenellä ei?

 2. terovuorilampi

  Kyllä maaperätutkimus (Roholan rakennettavuusselvitys) tehtiin asiallisesti ennen kaavan hyväksymistä.Ely-keskus vaati sen tekemistä kaikilla lausuntokierroksilla. Tieto oli nimetyllä ohjausryhmällä, joka jopa kilpailutti maaperätutkimulsen
  tekijän. Tutkimus valmistui 10/15. Selvitys oli valtuustollakin käytettävissä kaavaa lopullisesti hyväksyttäessä joulukuussa 2016.

  • ota selvää

   kaavan liitteenä se ei ollut vaan sitä olisi pitänyt osata valtuutettujen kysyä. jos olis tehty oikein se olisi ollut kaavan liitteenä ihan kuten kaikki muutkin alueesta tehdyt selvitykset. KAavan liitteet on näkyvissä kunnan sivuilla eikä niissä edelleenkään ole sitä selvitystä.eikö ole virkamiesten(koulutettujen ihmisten) tehtävä huolehtia että menee oikein ja kaikki liitteet on mukana?

 3. terovuorilampi

  Lisään vielä silloisen Pälkäneen rakennuslautakunnan päätöksestä toukokuu 2015 kaavaluonnoksen osalta lainauksen: ”maankäyttö- ja rakennuslain 116 § ja erityisesti momentit 1 ja 2 yhdessä luovat kunnalle velvoitteen olla selvillä siitä, että rakentamiseen osoitetut alueet ovat rakennuskelpoisia.”
  Tuo sama pykälä on ely-keskuksen lausuntojen perusteena.

 4. kysymys

  jos näin on, niin miks paalutustarve ilmeisesti sitten tuli yllätyksenä tai miten aateltiin että paalutettavat tontit olis erittäin suosittuja talonrakentajien keskuudessa ja kävis kaupaks…??

  • terovuorilampi

   Kyllä on ihan selvityksessä selkeästi kerrottu maaperän laatu ja paalutustarve. Jos johonkin asiaan on valtuusto nimennyt keskuudestaan ohjausyhmän, on sen mielestäni pidettävä huoli, että kaikki tarpeellinen päätöksenteon pohjaksi on saatavilla?
   Vai mitä sitten sellaisella työryhmällä tekee joka ei hoida tehtäväänsä? Mielestäni turha viranhaltijoita syyttää.

 5. paavomustonen

  Yksiselitteisesti ohjausryhmän vika, kaikki muu on vastuunpakoilua ja lapsellista selittelyä. Valtuustoryhmien tulisi käsitellä asia keskuudessaan, siis se, miksi ohjausryhmän edustajat eivät tuoneet ajantasaista tietoa omiin ryhmiinsä. Tässä on hyvin vakava luottamuspula nyt kyseessä, mutta totuttuun tapaan asia painettaneen villaisella, eikä tätäkään sotkua enää seitsemän vuoden kuluttua muista kukaan.

 6. pakkasukko

  Keitä ohjausryhmään kuuluu / on kuulunut ? Näille 17 metriinkin asti paalutettaville tonteille en itse kyllä rakentaisi, vaikka tontin ilmaiseksi saisi. Ohjausryhmä on varmaan löytänyt jonkun kohderyhmän, jotka tällaisia tontteja haluaa ostaa ja niille rakentaa. Mikähän se kohderyhmä on, ehkä meille se kerrotaan. Tämä taitaa olla samalla sitä kuntamarkkinointia. Ainakin on ollut tehokkaasti esillä Aamulehteä myöten. Voiko joku mennä vielä enemmän pieleen, epäilen ettei vaan saapa nähdä.

 7. terovuorilampi

  Itsekseni tässä ihmettelen; oli ohjausryhmä, rakennuslautakunnassa ainakin yksi silloinen valtuutettu.
  Ja silti tällainen rivikuntalainen täällä Padasjoen rajan pinnassa tiesin Roholan maaperätutkimuksista silloin kun niitä tehtiin.
  Ja pelkällä hieman aktiivisemmalla internetin seuraamisella.

 8. Jaakko

  No mitä täällä naama virneessä viiksien takaa inistään, ohjausryhmän nimet esiin jos ne tiedossa on. Ei kai se salaista tietoa ole? Vai tyydytäänkö vihjailemaan ja kertomaan omasta erinomaisuudesta internetin käyttäjänä?

 9. paavomustonen

  Minullakin parta ajamatta kun trimmeri hajosi…Aamulehdessä kunnanjohtaja sanoi, että ohjausryhmässä oli ainakin edellisen valtuustokauden kunnanhallituksen puheenjohtaja ja valtuustonpuheenjohtaja, sitä minä en tiedä oliko ohjausryhmä parlamentaarinen. Luultavasti oli? Pidemmän aikaa on yritetty vastuuta vierittää virkamiehille, niinpä tuo ”ota selvää” kommentti liittynee siihen vastuunpakoiluun. ”ota selvää” vetoaa virkamiesten koulutukseen, kyllä kai tohtorin ja varatuomarin arvo todistavat henkilön koulutuksesta.

 10. Pentti

  Taas on sählätty urakalla, taitaa olla sähläys ainoa toimi mikä Pälkäneen päättäjiltä sujuu. Kun tonteille oli kysyntää tarjottiin ei oota. Nyt on heitetty kunnan rahaa surkeisiin maakauppoihin, syylliset edesvastuuseen ja korvamaan aiheuttamansa vahingot täysimääräisesti.

  • Nimetön

   Ja sähläys jatkuu, mutta hieman ohi otsikon. Uudella Kostia Areenalla on pyörätuoliluiska niitä käyttäville, mutta nyt on lappu ”ei talvikunnossapitoa” . Olisiko lämpökaapeli upotettuna betonivaluun tullut maksamaan kovin paljoa? Äly hoi, älä jätä..

 11. terovuorilampi

  Enpähän mitenkään erinomaiseksi internetin käyttäjäksi itseni lue.
  Minun puolestani voivat nämä ohjausryhmän jäsenet ihan itse ilmoittautua. Tai esim. Jaakko voi sen pöytäkirjasta käydä vaikka kunnanvirastolla tarkistamassa, jos internet-taidot eivät riitä.
  Tarkoitin, että tieto oli Roholan eri vaiheista julkisesti saatavilla, päättäjilläkin. Vai miksi kaavaehdotuksia pidetään useamman kerran nähtävillä???

 12. hyväveli

  eikös se hankkeen priimus moottori palannut tälle kaudelle takaisin luottamustehtäviin ja istuu nytten kunnanhallituksessa. Kaksi muuta roottoria varatuomari valtuustonpj ja lakimies kunnanjohtaja häipyivät taka vasemmalle jo taannoin

  • dyyki

   Röhönauru Roholasta. Alueelle pitäisi laatia pikaisesti uusi kaava, jolla se asuntoalue muutettaisiin pelkästään porvarien omistamaksi valtakunnalliseksi keskitysleirintäalueeksi toisinajattelijoita varten.

 13. terovuorilampi

  Tekla esityslista 17.12.2018:
  ”Roholan asemakaava-alueen kunnallistekniikan rakentamisen yhteydessä on tullut esille I- vaiheen rakentamiseen osittain kuuluvan Juhanintien rakentamisen vaikeudet. Juhanintie erkanee Kyttäläntiestä ja varsinkin teiden liitoskohdalla ja Juhanintien alkupäässä on erittäin pehmeää maaperää, johon kunnallistekniikan rakentaminen on hyvin haastavaa ja vaikeata. Kartta Juhanintiestä lähetetään lautakunnan jäsenille esityslistan mukana. Juhanintien molemmin puolin on omakotitalotontteja…”
  .

 14. terovuorilampi

  Pakko myöntää; paavomustonen täysin oikeassa, ohjausryhmä vastuussa (tosin sille määriteltyjä tehtäviä en löytänyt)
  Mutta kotisivuilta löytyy Pälkäneen kunnanvaltuuston tehtävät:
  ”Valtuuston tehtäviin kuuluu:

  päättää kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista

  päättää hallinnon järjestämisen perusteista

  päättää talouden, rahoituksen ja sijoitustoiminnan perusteista sekä hyväksyä talousarvio

  päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista

  päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista

  päättää kunnan liikelaitokselle asetettavista toiminnallisista ja taloudellisista tavoitteista

  päättää takaussitoumuksen tai muun vakuuden antamisesta toisen velasta

  valita jäsenet kunnan toimielimiin, jollei toisin säädetä

  päättää luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista

  valita tilintarkastajat
  hyväksyä tilinpäätös ja päättää vastuuvapaudesta

  päättää muista valtuuston päätettäviksi säädetyistä ja määrätyistä asioista”

  Valtuutetut siis päättävät, valisevat ja hyväksyvät.
  Ja toden totta ei mainintaa, että valtuutetut vastaisivat jostain tai selvittäisivät jotain…

  Ennen Roholan kaavan lopullista hyväksymistä koitin ottaa rakennettavuusselvityksen tulokset kahden silloisen valtuutetun kanssa keskusteluun.
  Molempien kanta oli suurinpiirtein; siinä on niin pätevä ohjausryhmä että kaikki kyllä otetaan huomioon, eikä keskeneräisestä asiasta oikein voi puhuakaan..

 15. Paavo Mustonen

  Ohjausryhmän koko kokoonpanoa ei ole julkistettu. Kunnanjohtaja mainitsi Aamulehdessä, että ohjausryhmässä olivat muun muassa kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja. Valtuuston puheenjohtajan roolia ei tarkemmin määritellä kuntalaissa, mutta kunnanhallituksen puheenjohtajan asemaa laki käsittelee 40 pykälässä. Keskeisin vastuu löytyy kuitenkin kunnan hallintosäännöstä:

  Kunnanhallituksen puheenjohtaja

  ”1. johtaa kuntastrategian sekä kunnanhallituksen tehtävien toteuttamisen edellyttämää poliittista yhteistyötä käymällä asioiden käsittelyn edellyttämiä keskusteluja poliittisten ryhmien kanssa sekä pitämällä sopivin tavoin yhteyttä kunnan asukkaisiin ja muihin sidosryhmiin.”
  Pitäisi siis johtaa poliittista yhteistyötä kunnalle tärkeissä hankkeissa, näin kalliissa hankkeessa (Rohola) minkäänlainen salailu tai vähättely ei ole hyväksyttävää.Muilla ohjausryhmän jäsenillä on poliittinen vastuu kuntalaisiin nähden, ja erityinen vastuu omalle valtuustoryhmälleen. Mikäli ryhmässä on ollut virkamiehiä, niin heillä on tietysti virkavastuunsa. On siis olemassa aivan yksiselitteiset vastuut, ja tämänhän jo aiemmin totesin.

 16. Nimetön

  Turha täällä on vihjailla ja spekuloida. Pyytäkää kunnasta ohjausryhmän muistiot sen toiminnan alusta saakka. Eiköhän sieltä nimet selviä kun ovat julkisia papereita.

  • Paavo Mustonen

   ”vihjailla ja spekuloida”. Voidaanko noita minun suoria puheitani tulkita vihjailuksi? Mitä minä ohjausryhmän nimilistalla tekisin, kiesus! Kyse on taas yksiselitteisesti siitä, että asia pitäisi hoitaa poliittisessa prosessissa, ja minä en ole yhdenkään poliittisen ryhmän jäsen. Sanoin jo viime viikolla, että ”totuttuun tapaan painettaneen villaisella”. Yhdenkään valtuutetun kantti ei kestä tämän pyykin pesemiseen, näin se vaan menee, ja tähän rohkeuden puutteeseen harvainvalta erityisesti pienissä kunnissa perustuu. Jos joku valtuutetuista ryhtyy tämän tyyppistä juttua penkomaan, niin hänet leimataan häiriköksi ja jopa häiriintyneeksi Keskustelu täällä lehdessä on kansalaiskeskustelua joka kaikkien tulee sietää, ja keskustelu on demokratian peruspilareita. Tässä toimii kuitenkin sama logiikka kuin kännykässä, se ei häiritse, jos sen sulkee. Älä lue näitä juttuja, jos ne sinua häiritsevät. Loppuun minäminäjuttua, taas muistinvirkistykseksi, kirjoitan omalla nimelläni tasapuolisuuden vuoksi, ja jos arvostelen poliitikkoa tai virkamiestä toimissaan, niin arvostelen heitä vain noissa rooleissa. En tunne ainoatakaan poliitikkoa tai virkamiestä yksityishenkilönä, kaikki he voivat olla yksityishenkilöinä aivan jees-tyyppejä.

   • Paavo Mustonen

    Muutakin puuhaa olisi, mutta selvennän valtuutetuille vielä asetelmaa. Ihan vaan sen vuoksi, että asia tulisi sanotuksi julkisesti. Kaikki tämän tietävät todellisuudessa.
    Jos ohjausryhmän toimintaa ja luottamusta ohjausryhmää kohtaan ei käsitellä poliittisessa prosessissa, siis valtuustossa, niin sehän tarkoittaa, että kunnanvaltuusto hyväksyy yksimielisesti ohjausryhmän toiminnan, ja valtuusto kantaa itse ohjausryhmälle kuuluvan vastuun. Turha on valtuutettujen kylillä mussuttaa, jos asiaa ei julkisesti käsitellä…tiedän kyllä, että uskallus puuttuu, eikä kateeksi käy.

 17. terovuorilampi

  Ohjausryhmän jäsenten henkilöllisyys ei ole minullekaan mitenkään oleellista. Tärkeintä olisi ottaa opiksi tehdyistä virheistä; olisiko syytä miettiä millä perusteilla nimetään henkilöitä eri ryhmiin. Onko tärkeintä henkilön asiantuntemus, poliittinen kanta vai näiden yhdistelmä? Vai muuten vaan hyvä tyyppi?

 18. Nimetön

  Mutta kaikesta marmatuksesta huolimatta kaavateiden talvihoitoon Onkkaalassa kannatti viimeinkin vaihtaa ukkoa !
  Niin on nyt viimeisen päälle hyvin hoidetut kävelytiet sekä ajoradat, ettei niistä mitään moitteen sanaa lausuttaviksi.

 19. kukkianautohuoltooyjoshuahaili

  Tällä on muutama henkilö jotka kykenevät vahvistumisharhoissaan vain valittamaan kaikesta mitä Pälkäne tekee tai on tekemättä!
  Pahinta tässä on se, että nämä henkilöt pilaavat toiminnallaan koko Pälkäneen kehitystä ja viihtyvyyttä negatiivisella asenteellaan!
  Pälkäneessä on paljon hyvää ja Pälkäneellä on tehty paljon hyvää!
  Jos esimerkiksi kaavoitetut tontit eivät valittajille kelpaa, niin ok! Mutta onko siitäkin valitettava ja paisuteltava asioita niin kauan kuin henki pihisee?
  Jos ruoho on vihreämpää kunnan rajojen toisella puolella, niin muuttakaa sinne!
  Pälkäneen suurin heikkous on näissä muutamassa valittajassa joiden soisi jatkossa keskittyvän positiivisesti johonkin muuhun kuin Pälkäneen asioihin.
  Olette toiminnallanne pilanneet jo riittävästi ja nyt voitte jo lopettaa!

 20. paavomustonen

  Joshua, sinä olet ymmärtänyt ongelman väärin! Kyse ei ole siitä, että Roholan tontit eivät kelpaa meille muutamalle kuntalaiselle, vaan ongelma on se, että tontit eivät kelpaa kenellekään. Kuitenkin Roholaan laitetaan miljoonia pälkäneläisten rahaa. Seuraavaksi sitten Veteläkorpi, jo nimi aiheuttaa kylmiä väreitä. Jotain hyvää sentään voin luvata, pienellä viiveellä aion muuttaa täältä pois. En tosin tiedä hyötyykö kunta siitä jotenkin, perheemme on kunnalle nettomaksaja, esim minä maksan kuntaveroa 10 000€ vuodessa. Hyvää joulua

 21. kukkianautohuoltooyjoshuahaili

  Paavo, roholan alue on sijainniltaan todella hyvä!
  Paalutusta kehiin vaan jos tarve niin vaatii, onhan sitä tehty jo tuhansia vuosia, joten idea ei ole uusi.
  Lisäksi, aika kauaksi saa muuttaa jos paremman asuinpaikan meinaa löytää kuin mitä Pälkäne on.
  Tahtoo olla niin että Pälkäneen ”surkeus” on katsojasta ja katsojien asenteesta kiinni!
  Harmillista on se, että negatiivinen asenne ruokkii itseään ja tartuu, joten asenteen muutos ei olisi pahitteeksi.
  Hyvää joulua!

  • Paavo Mustonen

   Joshua, nyt olen pakostakin ilkeä, mutta haluan saada esille todellisen mielipiteesi. Negatiivista taas, mutta mielestäni yltiöpositiivisuus edellyttäisi omaa diagnoosia.
   Asumme kumpikin kumpareelle rakennetussa ikivanhassa hirsitalossa, ja tiedän sinun hallitsevan rakentamaista hyvin laajasti. Sinulla on hyvät käden taidot ja rakentamisen tietopuoli ei myöskään ole sinulle ongelma. Laitapa siellä kotona kaksi sormea vihkiraamatun päälle, ja vastaa minulle aivan kuin valan velvoittamana seuraavaan kysymykseen. Jos voisit valita asuinpaikkasi, siis tontin jolle rakentaisit talosi, niin ostaisitko itse tontin Roholasta? Tilanteessa jossa kunnallistekniikan rakentaminen on niin ongelmallista, että tekninen lautakunta keskustelee kaavamuutoksesta ennen ensimmäistäkään alueelta myytyä tonttia. Muista ne sormet siellä ison kirjan päällä!

   • kukkianautohuoltooyjoshuahaili

    Paavo, jos kaava antaa periksi niin rakentaisin 3 kerroksisen paritalon harkoista, ei mikään ongelma!
    Yritystontti Pälkäneeltä lahden tien varresta on yrittäjälle enemmän kuin houkutteleva vaihtoehto. Vähän aikaa vielä voi kestää, mutta Pälkäneen vetovoima kasvaa sitä mukaa kun palvelut kyliltä kuolevat…

    • Paavo Mustonen

     Nyt pian jo siirrytään joulurauhaan, ja matkalle pohjoiseen, mutta jos vielä voisit avata järjenjuoksuasi hiukan? Miten Pälkäneen vetovoima kasvaa siitä, että palvelut kyliltä kuolevat? En tuota avaustasi tosiaankaan oivalla. Kun syrjäkyliltä palvelut katoavat, niin sinnehän se väki jää…arvottomiksi muuttuneisiin mökkeihinsä. Et ehkä ole ehtinyt seuraamaan jo pidempään jatkunutta kansallista keskustelua siitä, että maaseudun kiinteistöt menettävät arvonsa. Siksi se väki jumittaa maaseudulla, edessäpäin on vain vuokramurju betonikennostossa. Noin ne viisaat puhuvat, minä vaan apinoin heitä. Nyt joulurauhaa kaikille, eikö vain!

     • kukkianautohuoltooyjoshuahaili

      Kiitos Paavo mielenkiinnostasi, mutta näiltä osin kaikki on käsitelty.

 22. terovuorilampi

  Ihan mielekiinnosta, riippuen talon koosta ja sijainnista niin urakoitsijat tarjosivat paalutuksen karkeaksi hinta-arvioksi n. 12 000-15 000 euroa. Paalutussyvyys on silloin välillä 6-15 m.
  Rakettavuusselvityksessä on arvioitu paalutuksen nostavan rakennuskustannuksia n. 10%.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?