Vetovoimaa parasta aikaa

Paul Tiililän erinomaiseen mielipidekirjoitukseen (50/2018) haluan tuoda muutaman näkökulman täältä naapurikaupungin näkövinkkelistä. Vaikka Pälkäne onkin asukasluvultaan harventunut, se on vetovoimatekijöiltään aiempaakin vahvempi. Näin uskallan sanoa.

Olen seurannut Pälkäneen kehittymistä lähinnä rakentamisen näkökulmasta. Olen toiminut lukuisissa asuin- ja lomarakentamishankkeissanne vastaavana mestarina ja vielä useammissa maarakennusurakoitsijana. Silloin tällöin piipahdan perheeni kanssa nauttimassa Pirkanmaan toiseksi parhaan jauhelihapitsan – parashan löytyy Sahalahden Krouvista.

Olen murheissani seurannut viime vuosina Pälkäneen ilmatilan vallanneen negatiivisen ilmapiirin mellastusta. Välillä painuu rivitalo, nyt kokonainen asuinalue. Jälkimmäinen on mahdollista, vaikka ensimmäistäkään tonttia ei ole myyty! Tässä asiassa Paul Tiililä tuo erinomaisesti esiin sen tosiasian, että ei näitä tontteja nyt vaan tahdota varailla ennen kuin kaikki ympäröivä yhdyskuntarakenne on valmiina. Eikä senkään jälkeen kyse ole kuin siitä, millä vahvuuksilla tontteja markkinoidaan. Harva muistaa, että osa Tampereen Vuoreksen asuntomessutonteistakin jouduttiin paaluttamaan kalliilla menetelmillä, mutta niin vaan kaikki tontit rakentuivat.

Kasvu – se on kaiken A ja O. Näin uskallan sanoa, koska maassamme ei löydy kukoistavaa ja samalla kutistuvaa aluetta. Pälkäneen muinaisista vahvuuksista haluan nostaa esiin Paavolanharjun alueen. Mikä siellä meni hyvin? Osasyynä tonttien hyvään kysyntään oli muun Pirkanmaan kehno tonttitilanne. Kysyin parilta alueella valvomieni kohteiden perheiltä, että mikä ihme sai heidät muuttamaan Pälkäneelle? Vastaukset olivat a) myönteinen suhtautuminen virastolla tontinhakijaan ja b) edullinen tonttihinta. Ei sen tämän kummempaa tarvitse olla. Peruspalvelut ovat Pälkäneen taajaman tuntumassa ihan kelvolliset. Vetovoimatekijöitä pitää, kuten Tiililä esitti, toki laatia lisää. Haastetta lisää myöskin se tosiasia, että Pälkäneellä on 40 myymätöntä omakotitaloa.

Mielipidekirjoitukseni lopuksi listaan vielä neljä asiaa, joilla Pälkäne voisi mielestäni pärjätä nykyistä paremmin: 1) lyökää nyt pikaisesti sovinnon kättä niiden Onkkaalanrivin vanhusten kanssa, muutama satatuhatta ei ole hinta eikä mikään mainetappioon verrattuna, 2) järjestäkää Roholan tonttien valmistumisajankohtaan kunnon tonttiarpajaiset, pääpalkintoina ilmaisia tontteja, mutta vuoden rakentamisvelvoitteella, 3) muistakaa, että vetovoima on sisäsyntyistä, se ei synny päätöksillä vaan tunteella ja 4) kaistaa. Think big! Tiililän kirjoituksen innoittamana ehdotan, että nelikaistainen moottoritie Tampereen Linnainmaalta Hattulan risteykseen saakka saatetaan kestopuheenaiheeksi aina Pälkäne mainittaessa. Sellainen on jo Lempäälässä, Pirkkalassa, Nokialla ja Ylöjärvellä – muttei Kangasalla ja Pälkäneellä. Meille myös!

Jussi Haavisto

Kangasalan kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (kok)

Kommentit (13)

 1. yesbutno

  Paavolanharju ehkä myi aikanaan hyvin mutta ei enää. Etuovesta voi tarkastaa tilanteen ja veikata mikä näistä sen aikakauden ”lusikat jakoon” -taloista pompsahtaa taas uudelleen listoille ”uutena kohteena” seuraavaksi. Vuores taasen on Pälkäneeseen verrattuna eri asia, joka suhteessa.

  Vahvuuksia ja vetovoimatekijöitä Pälkäneellä on kyllä. Mutta puutteellinen markkinointi ja näiden vetovoimatekijöiden laiminlyönti on selvä asia. Kostianvirta esimerkkinä. Toinen on kyläkoulut/päiväkodit joihin panostaminen kantaisi varmasti hedelmää. Kylän palvelutarjonta vaatisi myös kunnalta jonkinlaista kannanottoa ja pidemmän tähtäimen strategiaa yhdessä paikallisten yrittäjien kanssa. Nyt vaan seurataan katseella kun tarjonta kuihtuu hiljalleen. Paikallislehti onneksi on herännyt ongelmaan.

  Nelikaistaista tietä ei Huutijärveä pidemmälle tule koskaan, mutta jos saataisiin edes pari ohituskaistaa Kaivannon ja Pälkäneen välille ja ehdottomasti koko pätkä katuvaloin valaistuksi, niin tieturvallisuus varsinkin näillä pimeillä keleillä paranisi huomattavasti.

  Hyvä pointti on tuo rivitaloasia. Laiha sopu on monesti parempi kuin lihava riita.

 2. Rock The Casbah

  Negatiiviseen ilmapiiriin on syynsä…

  ”Sähläri” otti lehdessä mielestäni hyvin kantaa Pälkäneen hallinnon ongelmiin ja täytyy myöntää, että myös itse olen tehnyt samansuuntaisia havaintoja.
  Julkisesti on jo puitu naapurikunnissa esiintyviä ongelmia ja klikkiytynyttä päätöksentekoa, mutta valitettavasti sama on tapahtumassa ja tapahtunutkin myös Pälkäneellä vaikka asiasta ei ole niin paljoa puhuttu.
  Rivikuntalaisena olen jo huolestunut siitä, että päätöksenteon läpinäkyvyys ja demokratian toteutuminen ei enää ole itsestäänselvyys kotikunnassamme.
  Tällainen toimintamalli johtaa pikkuhiljaa siihen, että päätöksiä jyrätään läpi pienellä piirillä vaikka väkisin, toimitaan hallintosääntöjen vastaisesti tai valtuustolle ei anneta riittävästi ennakkotietoja ja aikaa valmistautua päätöksiin.
  Tällöin erinäiset ohjausryhmät, kunnanhallitus tai muutamat johtohahmot saattavat alkaa sopia päätökset kabineteissa keskenään ja virkamiestehtäviin valitaan ”itselle sopivia” henkilöitä.
  Valtuustoa ja myöskään kuntalaisia ei enää kuunnella ja heidän äänivaltansa yli kävellään.

  Useampiakin esimerkkejä tällaisesta on alkanut käydä ilmi viimeaikaisiin päätöksiin ja projekteihin liittyen, mm. Roholan ongelmat, liikuntahalli, kyläkoulupäätökset sekä kunnan henkilöstöpolitiikka.
  Erityisesti viimeksi mainittu on huolestuttavaa. Jos kyseessä olisi tavallinen liikeyritys, jonka henkilöstössä olisi yhtä suuri vaihtuvuus, olisi kaikille selvää että kyseisen yrityksen työympäristössä on jotain vialla ja pahasti.
  Monikaan ei ole vielä kuitenkaan kyseenalaistanut tätä oman kuntamme kohdalla.
  ”Sählärin” idea toteutettavasta kyselystä lähteneiden osalta oli hyvä, ehkä moni uskaltaisi puhua suunsa puhtaaksi nyt kun ei tarvitse enää kävellä kunnantoimistomme käytäviä.
  Mikäli taustalta löytyy mainittua työpaikkakiusaamista, uhkailua, luottamusaseman väärinkäyttöä yms. niin tällöin on ilman muuta aloitettava asian tiimoilta laajempi tutkinta.
  Maton alle tällaisia ongelmia ei voi eikä saa lakaista, erityisesti jos se alkaa vaikuttaa jo kielteisesti kotikuntamme asioiden ajamiseen ja verorahojemme käyttöön.

  Jokaisen kuntalaisen kannattaisikin nyt omaksua ajatus, että ”minä” olen se, joka kustantaa virkamiestemme palkan ja ”minä” olen se, joka on valinnut luottamushenkilöt toimiinsa ja siksi myös minun etuni ON tärkeää.
  Valta turmelee, sanotaan. Seuraaviin vaaleihin on vielä aikaa, mutta nyt kannattaisi jokaisen kuntalaisen hetki pohtia, että ketä on äänestänyt ja kannattaisiko ehkä vaihtaa hevosta seuraaviin vaaleihin.
  Tulevalle valtuustokaudelle toivon syvästi, että järkevät kuntalaisemme valitsisivat avoimin kortin pelaavia ja moraalisen selkärangan omaavia edustajia, jotka tekevät läpinäkyviä päätöksiä todellisen demokratian hengessä ja hyvässä keskinäisessä ilmapiirissä, ilman painostusta, kiusaamista tai sisäpiirissä sopimista.
  Ja jos sopivaa ehdokasta ei löydy, asettukaa itse ehdolle tilannetta korjaamaan. Itsekin olen kohta kallistumassa tämän vaihtoehdon kannalle, mikäli meno ei paremmaksi muutu.
  Meidän yhteisillä verorahoillahan tässä nyt pelataan.

  • Nimetön

   Pälkäneen tärkeimmillä päättäjillä on suurempi ego kuin koko Suomi ja siksi on aivan sama minkälainen kunnanjohtaja tänne valitaan niin huonosti kuitenkin käy. Nöyrä kunnanjohtaja väsyy ja lähtee litomaan ja jämäkkä joutuu heti riitoihin näiden paikallisten pomojen kanssa. Kunnanvaltuuston puheenjohtajasta ei näy elonmerkkejä kai se hengissä on kun ei ole suru-uutista näkynyt.

 3. Nimetön

  Nyt tuli minunkin korviini, siellä väki haastaa työkavereita, entisiä ja nykyisiä käräjille. Pälkäne saa taas ilmaista mainosta ja Suomen Kuvalehti juttuja moneksi vuodeksi. Olikohan se tämä taistelu mistä vinkattiin?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?