Puolueellinen juhla

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Jouluna käytetään mielikuvitusta valittaessa lahjoja. Lahjojen jakamisessa on eroja. Jossain Joulupukki pudottaa lahjat savupiipusta. Jos lahja on auto, savupiipusta pudotetaan vain avaimet. Pohjanmaalla lahjat jaettiin klaffaamalla. Pukki käytti apunaan naapurin aikamiespoikia, jotka heittivät paketit portahilta tupahan ja häipyivät. Pukin ei tarvinnut selitellä oliko hän tullut porolla vai potkukelkalla ja kuinka hän ehtii kaikkiin koteihin. Myös lahjat ovat muuttuneet. Nisuäijät, villasukat ja sukset ovat vaihtuneet uuteen tekniikkaan. Älypuhelin on kaikkein yleisin lahja lapsille. Sillä on hyvä kysyä kaverilta, missä tämä kulloinkin on. Varakkaat paketoivat teini-ikäisille mopoautoja ja laskettelumatkoja Keski-Eurooppaan. Demarit tyytyvät Leviin, jonka he omistavat.

Siinä missä palkankorotuksen saaneet eläkeläiset hankkivat itselleen joululahjaksi pieniä tabletteja, kaupunkiporvarit ovat keksineet yläluokkalaisille kaikkein järkevimmän lahjan, keskikokoisen tabletin. Sillä Suomi näppäillään e-urheilun avulla takaisin maailmankartalle. EI tarvitse hikoilla maastossa eikä punttisaleissa viittä kertaa viikossa. Riittää kun tähtäilee laatikkokasalta toiselle hyppiviä vihollisia aamusta iltaan kirjoituspöydän vieressä. Eniten osumia saaneet lähtevät Tokion vuoden 2020 kesäolympiakisoihin Hartwall-areenalla järjestettävän karsintaturnauksen kautta.

Vihreillä on vaikein paikka. Antaa miltei mitä tahansa, ilma lämpenee, ja Ranskan kokoinen jätelautta täyttää Itämeren. He valitsevatkin immateriaalisia lahjoja, kuten tekijänoikeuksia ja Pekka Haaviston esitelmiä Eritrean tilanteesta. Ruotsalaiset katselevat perhepiirissä nauhoituksia Strömsön joulukoristeluista ja kristillisdemokraatit Sari Essayahin kävelykisoista. Paavo Arhinmäki lukee äänestäjilleen Hakaniemen torilla isoisänsä Erkin vanhoja joulusaarnoja. Perussuomalaiset kulkevat levittämässä joulun ilosanomaa pakolaiskeskuksissa ja siniset joulun turvallisuutta varuskunnissa.

Jouluiloa!