Kinkerit eli lukuset käynnistyvät

Pälkäneen seurakunnan lukusilla tutustutaan katekismuksen sisältöön ja opetallaan katekismusvirsiä. Samalla pohditaan lukutaidon merkitystä nykyään. Kolehti kerätään Yhteisvastuukeräykselle, jolla vuonna 2019 tuetaan lasten ja nuorten koulutusta.

Vuoden 2019 kinkerien aiheena on Katekismus ja lukutaito. Pälkäneen seurakunnan julkaisemasta katekismuksesta tulee vuonna 2019 kuluneeksi 300 vuotta. Isovihan aikana oli lähes mahdotonta saada kirjoja seurakunnan käyttöön. Kirjapulasta johtuen Pälkäneen seurakunta, kirkkoherra Matias Italin ja kappalainen Olaus Castrenius tilasivat oman katekismuksen Kukkolan Taurialan kylässä asuvalta kirjanpainaja Daniel Medelplanilta. Medelplan oli toiminut tunnettuna kirjapainajana aiemmin Turussa ja Viipurissa. Kirjan nimi oli ”Lasten paras Tavara elli ABC-kirja, joca suuren tarpeen tähden on leicattu Puuhun ja Pälkäneen Seuracunnan Saarnamiesten toimituxen cautta, Prändätty Pälkäneellä Daniel Medelplanilda Tauralan Kylässä 1719”. Kirjan painolaatat oli veistetty puusta.

Kirkkoherra Italin lähetti kirjan Turun tuomiokapitulille tarkastettavaksi huhtikuussa 1719. Noin 100 kappaleen painos kului loppuun seurakuntalaisten ahkerassa käytössä. Viimeinen tunnettu kappale paloi Turun palossa Turun akatemian kirjastossa 1827.

Vaikka usein puhutaan Medelplanin aapisesta, kirja on itse asiassa katekismus. Historiallisesti merkittäväksi kirjan tekee sen, että se on Pälkäneen seurakunnan oma hanke, ja että tässä katekismuksessa on ensimmäistä kertaa Suomessa aapiskukon kuva suomalaisissa katekismuksissa kirjan viimeisellä lehdellä.  Todennäköisesti Daniel Medelplan oli tutkinut eurooppalaisia katekismuksia ja niiden kuvitusta.

Seurakunnan julkaisemalla omalla teoksella oli suuri, jopa aivan odottamaton vaikutus. Vuoden 1723 ja 1724 tarkastuksissa todettiin seurakunnassa olevan 630 ”kirjataitavaa” eli jollakin tavoin lukutaitoista. Vuonna 1727, 1728 ja 1729 rovastintarkastuksissa, Someron kirkkoherra Jaakko Ritzt kertoo seurakunnassa olevan 1000 lukutaistoista. Kun Pälkäneen väkiluku oli silloin noin 2000, lukea osasi puolet pälkäneläisistä eli valtaosa aikuisista. Rovasti antoikin kiitosta papeille kuin seurakuntalaisillekin hyvästä taidosta ja osaamisesta. Vuonna 1730 piispa Lauri Tammelinin pitämässä piispantarkastuksessa mainitaan: ”Useimmat seurakuntalaisista osasivat hyvin lukea ja ymmärsivät kristinopin kappaleet.”

Pälkäneen seurakunnan julkaisema aapiskatekismus oli isonvihan jälkeisenä aikana saanut papiston johdolla ylläpidetyksi harvinaisen ja poikkeuksellisen suuren luku- ja kristinopintaidon. Siksi vuotta 2019 on syytä juhlia Pälkäneellä lukutaidon vuotena. Vaikka aapiskukko on poistunut kunnan vaakunasta, on se silti Pälkäneen historian ehkä merkittävin saavutus tähän mennessä.

Pälkäneen lukuset:

 • Su 3.2. Salmentaka klo 14 Hinkalla, Oksijärventie 22.
 • Ti 5.2. Kukkola-Tauriala-Töyräniemi-Oksala-Mieliä-Selänsivu-Vimmu klo 18, Heikkilässä, Hilkka Saariolla, Pälkänevedentie 691.
 • Pe 8.2. Sappee-Ohveno klo 19 Päivi ja Raimo Virtasella, Sappeentie 1021.
 • La 16.2. Mälkilä- Mällinoja- Tausti-Uusi-Mälkilä-Lovensalo klo 14  Hilkka ja Immo Ainialalla, Koivuniementie 43.
 • Su 17.2. Vuolijoki-Arajärvi-Pitkäjärvi klo 18 Kirsti ja Juhani Hartmanilla, Vuolijoentie 415.
 • Su 24.2. Pohjalahti-Huntila klo 18 Kirsi ja Petri Urkolla, Koskiojantie 8.
 • To 28.2. Myttäälä- Huhtioinen- Seitsye-Hirvo klo 18 Myttäälän kartanon Orvavanlinnassa.
 • Ma 4.3. Luikala klo 18 Penttilässä, Luikalantie 246. Kylänvanhin Marjatta Hinkkala.
 • Ti 5.3. Iltasmäki-Kantokylä-Kollola-Ruokola-Kaitamo-Ruotsila-Äimälä klo 19 Janita ja Tero Koivistolla, Kulmatie 46.
 • To 14.3. Laitikkala klo 18 Mäkelässä, Kyllöntie 35.
 • Su 31.3. Pappila-Alikylä-Kuuliala-Epaala klo 16 Tero Kankilalla, Pappilantie 65.

 

Luopioisten lukuset:

 • Su 17.2. Puutikkalan-Karvialan kinkerit klo 14 Tuula ja Jouko Koivulahdella, Ahvenusmaantie 25.
 • Su 3.3. Kuohijoen kinkerit klo 13 Raimo ja Ulla Suksialla, Suksiantie 9.
 • Su 3.3. Aitoon kylien kinkerit klo 16 Leena ja Jarkko Pihkalassa, Kankahuventie 12.
 • Su 31.3. Luopioisten-Haltian-Säynäjärven-Niemikunnan klo 14 Kirsti Savolalla, Rihkantie 53.
 • Su 7.4. Rautajärven kinkerit klo 13 Helka Kortteenpohjalla, Kortteenpohjantie 517.
 • Su 7.4. Kyynärön-Ämmätsän-Vahdermetsän klo 16 Maija Kankaanpäällä, Rautajärventie 475.
 • Padankosken kinkerien aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

 

Kommentointi on suljettu.