Johannes Kastajan jalanjäljissä

Kesäteologi Jussi Nieminen.

Tällä viikolla olemme taas saaneet jännittää, millaista juhannussäätä meteorologit lupailevat tulevalle viikonlopulle. Eri lehdet ja verkkomediat julkaisevat uutisia, joissa pelonsekaisin tunnelmin ennustetaan vuorotellen hellelukemia tai rankkasadetta. Moni varmasti odottaa, että saisi tietää, pääseekö tulevana viikonloppuna mökkeilemään aurinkoisessa säässä tai polttamaan juhannuskokkoa.

Vähän yli kaksituhatta vuotta sitten Juudeassa odotettiin hieman erilaista juhannusyllätystä. Tästä tapahtumasta ei ollut kuitenkaan ilmoittanut yksikään meteorologi vaan Herran enkeli. Luukkaan evankeliumin alussa enkeli ilmoittaa juutalaiselle papille Sakariaalle, että hänen vaimonsa Elisabet synnyttää heille pojan ja pojalle tulee antaa nimeksi Johannes. Yhdeksän kuukauden päästä tapahtuukin ihme, kun hedelmättömänä pidetty ja iäkäs Elisabet synnyttää pojan, josta myöhemmin muodostuu Jeesuksen edelläkävijä, Johannes Kastaja.

Tuolloin ei tietenkään tiedetty mitään nykyisestä keskikesän juhlasta. Moni suomalainen juhannuksen viettäjä ei kuitenkaan välttämättä tiedä, että juhannusta on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien Johannes Kastajan syntymäpäiväjuhlana. Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa juhannus pohjautuu tietysti myös muinaisuskontoon, jossa sitä on vietetty valon ja hedelmällisyyden juhlana kesäpäivänseisauksen aikoihin. Juhannusta ei Suomessa pidetäkään ensisijaisesti kristillisenä juhlana, mikä osin näkyy varmasti myös juhannuksen viettotavoissa.

Juhannus on kuitenkin saanut nimensä Johannes Kastajan nimestä, kuten myös moni suomalainen miesten nimi. Myös oma nimeni Jussi lukeutuu tuohon joukkoon. Nimi Johannes tarkoittaa ”Jumala on armollinen”. Nimensä mukaisesti Johannes Kastaja julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista, näin valmistaen maailmaa Jeesusta varten. Tämä sanoma pätee myös tänä päivänä, ja voimmekin siirtyä juhannuksen viettoon Sakariaan kiitosvirren sanoin: ”Näin meidän Jumalamme hyvyydessään armahtaa meitä: Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto. Se loistaa pimeydessä ja kuoleman varjossa eläville, se ohjaa jalkamme rauhan tielle.” (Luuk. 1: 78-79).

Armorikasta juhannusjuhlaa kaikille!

Jussi Nieminen

Kesäteologi

Kangasalan Seurakunta

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?