”Pälkäne ei voi väistää vastuutaan asiassa” – Luopioisissa ollaan valmiita taistelemaan sijaisen saamiseksi vakituisen lääkärin erikoistumisvaiheen ajaksi

Toisen lääkärin väliaikainen vähennys suututtaa Luopioisissa.

Luopioisissa ollaan valmiita taistelemaan terveysaseman lääkäripalvelujen turvaamiseksi. Tällä tietoa Luopioisten terveysasemalla työskentelee 12.8.2019–31.12.2020 vain yksi terveyskeskuslääkäri, koska molemmat vakituiset lääkärit ovat erikoistumassa.

Rautajärveläinen Marjatta Stenius-Kaukonen, Kukkian kylien hankekoordinaattori Kirsi Oesch sekä joukko muita itäpälkäneläisiä yrittää vaikuttaa siihen, että päätös pyörrettäisiin ja Luopioisissa palvelisi kaksi lääkäriä erikoistumisvaiheiden aikanakin. Ryhmä kävi viime viikolla tapaamassa avohoidon ylilääkäri Liisa Joutsiniemeä Kangasalla.

Luopioislaiset eivät niele selitystä siitä, jonka mukaan Pälkäne ei pysty lääkäritilanteeseen vaikuttamaan, ja että päätökset Kangasalan ja Pälkäneen terveyspalvelujen yhteistoiminta-alueella tehdään Kangasalla.

– Pälkäneen kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 6. kesäkuuta vähennyksen, kun kunnanjohtaja asian esitteli ja kunnanhallitus asiasta keskusteli, Stenius-Kaukonen näkee.

Kunnanhallitus totesi kyseisessä kokouksessa edellyttävänsä, että kunnan sisällä terveyskeskusten käyttäminen on mahdollista asuinpaikasta riippumatta, ja että yhteistoiminta-alue huolehtii asian hyvästä tiedottamisesta kunnan asukkaille ja terveyspalveluiden käyttäjille.

– Koska kunnanhallitukselta pyydettiin erikseen myös kannanottoa Luopioisten lääkäripalveluihin, ei Pälkäne voi väistää vastuutaan asiassa. Tulemmekin esittämään Pälkäneen kunnanhallitukselle, että se käsittelisi asian uudestaan, jotta puuttuvalle lääkärille voidaan palkata sijainen, Stenius-Kaukonen sanoo.

Ylilääkäri Joutsiniemi kertoo, että Pälkäneen esittämään säästötoiveeseen on Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksessa päätetty vastata vähentämällä määräaikaisesti Luopioisten lääkärityövoimaa noin 90 prosenttia lääkärin työpanoksesta.

– 10 prosenttia lääkärin työpanoksesta siirtyy hoidettavaksi Kangasalan lääkärin toimesta. Asia on hyväksytty Pälkäneen kunnanhallituksessa, Joutsiniemi sanoo.

Stenius-Kaukonen sanoo ymmärtävänsä kunnan säästötarpeet. Hän kuitenkin pelkää, että perusterveydenhuollon säästöt lopulta koituvat erikoissairaanhoidon kustannusten kasvuksi.

Vaikutus asiakkaille pidetään mahdollisimman pienenä

Pälkäneen kunnanhallitus lausui 27. kesäkuuta Kangasalan sosiaali- ja terveyspalveluiden vuoden 2020 talousarvion valmistelua varten, että perusterveydenhuoltoa tulee kehittää Suomen hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti. Hallituksen tavoitteena esimerkiksi on, että lääkäriin pääsee seitsemässä päivässä.

– Esimerkiksi toukokuussa kolmas vapaa aika lääkäreiltä löytyi Pälkäneeltä 13 vuorokaudessa, Luopioisista 20 vuorokaudessa. Hoitoon pääsy oli siis Luopioisissa tuolloin heikompaa, Stenius-Kaukonen vertaa.

Joutsiniemi kertoo, että pitkällä aikavälillä tarkastellen odotusajat ovat kuitenkin Luopioisten terveysasemalla olleet lyhyemmät kuin Pälkäneellä.

– Työtehtävien uudelleen järjestelyllä ja kehittämistoimin koskien eri ammattiryhmiä Luopioisten terveysasemalla sekä lääkärin oheistoimintojen osalta kaikkia Pälkäneen lääkäreitä, pyrimme siihen, että odotusaikojen suhteen vaikutus asiakkaille olisi mahdollisimman pieni. Kiireettömän hoidon odotusaikoja seurataan säännöllisesti, Joutsiniemi lisää.

Luopioisten terveysaseman asiakkaat voivat ottaa normaaliin tapaan yhteyttä terveysongelmissaan omalle asemalleen sen avautuessa kesäsulun jälkeen maanantaina 5. elokuuta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.