5000 valkoposkihanhen parvi viipyilee Tervaniemessä

Suuri valkoposkihanhiparvi viihtyi tiistaina Kuhmalahden Tervaniemessä. Kuva: Jukka T. Helin

Kuhmalahden Tervaniemessä viipyilee suuri valkoposkihanhiparvi. Tiistaisen arvion mukaan valkoposkihanhia on paikalla jopa 5 000. Tervaniemenlahdella lepäili ainakin 4 500 valkoposkihanhea, ja lisäksi lähialueilla näkyi kierteleviä valkoposkihanhia ainakin 500. Lintujen pääjoukko oli tiistaina aamusta Tervaniemenlahden lähipellolla, josta parvi siirtyi takaisin Tervaniemenlahdelle.

Tervaniemen ympäristön valkoposkihanhimäärä on kasvanut nopeasti. Viime lauantaina siellä ilmoitettiin olevan 1 000 valkoposkihanhea. Tervaniemi on yksi Pirkanmaan paikoista, jossa lähes vuosittain syksyisin muuttoaikaan havaitaan suuria paikallisia valkoposkihanhiparvia.

Sääolosuhteet vaikuttavat hanhien määriin Pirkanmaalla, mutta lisääntyvät määrät voivat olla yhteydessä myös osaltaan hanhien muuttuneeseen muuttoreittiin.

Pirkanmaalaisittain suuret valkoposkihanhimäärät ovat kuitenkin aika pieniä, jos niitä verrataan itäiseen Suomeen. Esimerkiksi Iitistä on Tiira-lintutietopalveluun ilmoitettu viime perjantaina 210 000 valkoposkihanhen parvi.

Suurin Pirkanmaalla yhdeltä paikalta havaittu yhden päivän määritettyjen valkoposkihanhien muuttomäärä on noin 11 000. Tämä havainto on syyskuulta 2013.

 

Lue myös:

Milloin joutsenen poikanen on tarpeeksi vahva ensimmäiseen muuttomatkaan?

Kuhmalahti on nyt lintuharrastajien paratiisi: havaintoja pikkukiljukotkasta, arosuohaukasta ja punajalkahaukasta – arosuohaukka on lennellyt myös Pälkäneellä