Tavasen vika?

Paul Tiililä syytti mielipidekirjoituksessaan (SHL 9.10.19) Tampereen ja Valkeakosken seudun tekopohjavesiyhtiö Tavase Oy:tä suunnilleen kaikesta kurjuudesta Pälkäneen kunnassa. Tavasen hallituksen jäsenenä epäkiitolliseen tehtävään Kangasalta valittuna olen ottanut tehtäväkseni oikaista ja valistaa tekopohjavesiyhtiöön liittyviä vääriä tietoja ja luuloja.

Aivan ensimmäisenä haluan sanoa, että kaikki Pälkäneellä oleva negatiivinen yritys- ja asukasilmapiiri Tavaseen liittyen on täysin sisäsyntyistä. Jopa eräs Pälkäneen johtavista yrittäjistä kertoi minulle, että hänen yritystoimintansa tuhoutuu, mikäli Tavasen toteutuu. Tämähän ei pidä millään muotoa paikkaansa. Ainoa selkeästi kielletty asia 1-luokan pohjavesialueella on polttoaineen jakelu. Bensa-asemat Tampereen Raholan Nesteeltä aina Aapiskukolle saakka tulevat lopettamaan polttoaineen myyntinsä sitä mukaa, kun ympäristöluvat vanhenevat. Lakkautettuja asemia on jo laskelmieni mukaan parisen kymmentä – ei ole Tavasen vika, että Messukylässä ja Kaukajärvellä loppui polttoaineen myynti.

Teollisuustoimintaan pohjavesialueluokituksella ei ole juurikaan vaikutusta, ellei toiminnassa käsitellä ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Kangasalan Lentolan yritysalue on tästä elävä esimerkki. Tavasen vastustajien kannattaisi keskittää voimansa tamperelaisten päättäjien mielipiteisiin vaikuttamiseen – he ja vain he päättävät, tuleeko Tavase vai ei.

Jussi Haavisto

Kangasalan kaupunginvaltuutettu (kok) ja Tavase Oy:n hallituksen jäsen