Keppihevoset valtavat Navetan luentosalin

Luopioisissa keppihevostellaan perjantaina 25. lokakuuta.

Luopioisen Pimmeemmän kaupan illassa tulevana perjantaina pääsee tutustumaan suurta suosiota nauttivaan keppihevosharrastukseen. Silloin järjestetään Keppihevosten Luopioinen Grand Prix-kisat. Kyseessä ovat halliestekisat, ja hallina toimii moneen muuntautuva Mikkolan Navetan luentosali. Yhteistyökumppaneina Navetalla ovat Ratsastusseura PR-88 Juniorit ja Hurjan Kollin talli. Osallistumismaksua ei ole, ja amatöörisarjaan voivat osallistua kaikki halukkaat.

Keppariharrastus vie mukanaan

Leluhevonen kepin päähän ja sitten juostaan, niinkö? Ehei, laji on paljon hienostuneempi ja monimutkaisempi kuin äkkiseltään luulisi. Asiaan kuuluu, että hevoset tehdään itse käsityönä tai ainakin ostetaan käsityönä tehty heppa. Kalleimmat maksavat useita satoja euroja, mutta kotipihan kisoissa pääsee hyvin alkuun äidin villasukasta väkeltämällä pollella. Kun taidot karttuvat, harrastus alkaa kummasti muistuttaa oikein hevosilla harrastettavaa ratsastusta. On koulu- ja esteratsastusta, tyyliluokkia ja lajiin kuuluvaa etikettiä. Korkeimmat esteet ovat jopa 135-senttisiä, joten niiden yli hyppääminen käy jo urheilusta.

Keppihevosharrastus on Suomessa kovassa nousussa. Tarkkoja lukuja harrastajista on vaikea saada, mutta aktiivisia keppailijoita arvioidaan olevan noin 10 000. Suurin osa on lapsia ja nuoria tyttöjä, mutta moni aikuinenkin on löytänyt harrastuksen, joka yhdistää hauskalla tavalla käsityötaidot ja liikunnan. Suuri merkitys harrastajille on myös kaveripiirien yhteisillä puuhilla, samanhenkisten kokoontumisilla ja hauskanpidolla.

Luopioisissa keppihevostellaan perjantaina 25. lokakuuta.

Kilpailut voivat olla isoja tapahtumia kuten suomenmestaruuskisat, joihin tulee useita kymmeniä harrastajia ja liki yhtä paljon katsojia tai aivan pieniä, pienen porukan kisoja. Tapahtuma voidaan järjestää vaikka kotipihalla. Muuten toimitaan kuten oikeiden hevostenkin kisoissa. On kilpailukutsut, luokat, tietty ratsastuskisakulttuuri, palkinnot. Asiantuntevat tuomarit tarvitaan tietysti myös. Ahkera järjestäjä laittaa tulokset ja ajat tai pisteet myös nettiin.

Luopioisten halliestekisat alkavat kello 18, ja ne toteutetaan nonstop -meiningillä. Estekorkeuksia on kaksi, ristikkoluokka ja 50 senttimetriä. Kisatoimitsijoina toimivat Ratsastusseura PR-88 juniorit. Ilmoittautuminen alkaa kello 17.30. Kukin ratsukko saa suorittaa kaksi rataa. Sarjoja on neljä: alle kouluikäiset, koululaiset, aikuiset sekä amatöörit. Ratsastusseuran väki tuo omat hevosensa mukanaan, joten niitä voi lainata, mikäli ei ole vielä tullut hankituksi omaa pollea. Omalla hevosella voi toki kisata. Kisoissa on ruusukepalkinnot. Turvallisuussyistä pyydetään käyttämään jarrusukkia tai sisätossuja.