Pallogrillipyrotekniikkaa, banjoa ja kansantanssiryhmä – Steve’n’Seagulls tähyilee Sappeen jälkeen levytysstudioon ja Oseaniaan

Steve’n’Seagullsin vauhti ei ole laantunut hiljattaisten kokoonpanomuutosten myötä. Bändi keikkailee tiivistä tahtia ja valmistautuu alkuvuodesta alkavaan levyntekoon. Sappeessa lokkimiehet pysähtyvät lokakuun lopussa, hieman pidemmälle eli Oseaniaan on tarkoitus matkustaa uuden levyn valmistuttua. Kuva: Jaakko Manninen / Jaakko Manninen photography.

– Pitkään aikaan emme olekaan kiertäneet Suomessa… hetkinen, ettei se olisi ollut viime vuoden puolella, tuumaa Tomi Tajakka.

Ei tarvitse katsoa keikkakalenteria vakuuttuakseen Steve’n’Seagullsin tiiviistä konsertointitahdista. Laulaja Tajakan oma havainto siitä, että bändin keikkaputkessa vuoden takaisista keikoista on jo pieni ikuisuus, riittää.

Yhtyeellä on nyt takana keikkarupeama Pohjois-Amerikassa – jo seitsemättä kertaa. Sen jälkeen – ennen syksyn kotimaan kiertuetta – lokkimiehet kiersivät kesällä sekä kotimaisia että ulkomaisia festareita ja piipahtivat vielä syys-lokakuun vaihteessa Belfastissa vuoden viimeiseksi sovitulla ulkomaan keikalla.

Tajakan mukaan joka hetkestä on voinut nauttia.

– Festarikesä on toki aina hektinen, kun keikat menevät kolmen–neljän sykleissä ja keikat ovat ympäri Eurooppaa. Kesä on siksi vähän raskaampi, mutta se kuuluu työn luonteeseen – jos haluaa soittohommia työkseen tehdä, ei voi oikein kotisohvallekaan jäädä.

Pohjois-Amerikassa Steve’n’Seagulls kiersi ensimmäistä kertaa klubeja myös Kanadan puolella. Säännöllinen näyttäytyminen on uudella mantereella johtanut siihen, että valtameren toiselle puolelle on syntynyt vakiintunutta kuulijakuntaa ja keikoille on ollut tulijoita vähän kauempaakin. Tähän bändi on voinut olla tyytyväinen, sillä musiikkia on tarjolla paljon ja kilpailu on siksi kovaa.

– Kliseisesti voi sanoa, että pikkupojasta asti on ollut haaveena, josko voisi soittaa joskus ulkomailla. Kyllähän se sitten hämmentää, kun miettii että täällä sitä nyt oikeasti kierretään. On myös kiva nähdä, että ahkera kiertäminen kantaa hedelmää.

 

Uudet jäsenet

Steve’n’Seagulls aloitti kolmannen levynsä Grainsville-nimeä kantavan kiertueen Pohjois-Amerikasta loppukesällä 2018. Puolitoistavuotiseksi venähtänyt kiertue on pyörittänyt bändiä Pohjois-Amerikan lisäksi klubi- ja festivaalikeikoille ympäri Eurooppaa.

Matkan varrella tapahtui isojakin muutoksia: rumpali Simo Heikkinen jätti yhtyeen elokuussa ja basisti Leevi Pukki kesäkuussa. Tilalle tulivat Juha Salonen ja Janne Tuovinen.

Kokoonpanomuutokset voivat olla yhtyeille kaksiteräinen miekka – kun yksi lähtee ja toinen tulee, ryhmä voi saada uutta potkua mutta esiin voi nousta pahojakin riitoja. Lokkimiesten tapauksessa jälkimmäisiltä on vältytty, kun lähdön syyt eivät liittyneet bändin toimintaan tai toimimattomuuteen.

– Muutokset ovat tulleet sillä lailla hyvistä lähtökohdista, että tilanne on ollut sisään tulevalle porukalle helpompi. Molemmat ovat soittajina taitavia ja hyviä tyyppejä, ja rumpali oli meille jo ennestään tuttu, Tajakka luonnehtii.

Uusiin tuttavuksiin tutustuu parhaiten viettämällä paljon aikaa yhdessä. Niinpä Steve’n’Seagullsin keikkatahdilla tutustuminen ja yhteisen sävelen löytäminen ei ole muodostunut ongelmaksi.

 

Uusi levy

Steve’n’Seagulls on pian käymässä uuden levyn tekoon. Jo loppuvuodesta pitäisi olla edessä demosessioita ja varsinaiseen puuhaan on määrä hyökätä tammi-helmikuussa.

– Meillä on aika laaja lista sovitettavia lainoja ja omia demoja, joista sitten ruvetaan karsimaan, Tajakka sanoo.

Bändi sai juuri valittua levylleen tuottajan – joka tietoisesti on jälleen eri tekijä kuin aiemmilla levyillä.

– Henkilövalinnat ovat iso osa tuotantoprosessia, ja onhan se aina vähän sellaista lottoarvontaa. Se on kuin urheilujoukkuetta kasaisi: rosteri voi olla vaikka kuinka hyvä, mutta homma voi silti levitä käsiin.

Tavoitteena on edeltäjiään kokonaisvaltaisempi albumi, mutta ei silti mikään teemalevy.

– Edellisellä levyllä oli kolme omaa biisiä ja loput lainoja, nyt hyvä suhde voisi olla puolet ja puolet. Se ei ole kuitenkaan mikään itseisarvo vaan kokonaisuus ratkaisee, Tajakka ennakoi.

Yhtye itse on eniten innoissaan keikoilla lavalle nousemisesta. Livelevyä ei kuitenkaan ole ainakaan nyt suunnitelmissa.

– On sitäkin mietitty… mutta kyllähän me olemme joskus jo Hankasalmelta jonkun esiintymisen livestriimanneetkin. Mielellämme kokeilemme kaikkia uusia systeemejä, vaikka nojaammekin perinnesoittimiin.

Pallogrillipyrotekniikan ja kansantanssiryhmän kaltaiset yllätykset ovatkin sitä kokeellista suolaa, joka maustaa Steve’n’Seagullsin muutenkin massasta poikkeavaa menoa.