Mielipide: Koulupohdintaa – omia ajatuksiani tässä naputtelin

Tässä taas itsekseni mietin kaikenlaista, ja ajatukset ovat omiani eivätkä minkään puolueen tai järjestön aatoksia. Kun laarin pohja paistaa, mikään indikaattori ei osoita, että rahaa olisi mistään tulossa siinä määrin, että vaje saataisiin tällä kulurakenteella täyttymään. Onko meillä silloin varaa aluepolitiikkaan, vai pitäisikö pelastaa mitä on pelastettavissa ja turvata se, mikä on kestävästi ja kustannustehokkaasti turvattavissa? Minusta jäljellä on vain huonoja vaihtoehtoja…. Valitettavasti.

Koulut, niiden paikat ja määrät herättävät ymmärrettävästi paljon huolta. Olen sitä mieltä, että Pälkäneelle sopii kaksi koulukeskusta, josta toinen on Onkkaalassa ja toinen on Aitoossa. Miksi näin? Aitoossa ovat infra ja tilat kunnossa. Tilaa on tarpeeksi, ruokahuolto voitaisiin (ehkä) järjestää yhteistyössä Anna Tapion kanssa, päteviä opettajia voitaisiin yhteiskäyttää yms. Koulukyydit kulkisivat vain ”yhteen suuntaan”, Oppilasmäärä olisi yli sadan joka ei ole paljon, mutta sen verran, että voisi jo olettaa, että se herättäisi kiinnostusta muuttamaan Itä-Pälkäneelle.

Pahin skenaario mielestäni on, mikä kaikkien pitäisi tajuta, että Aitoon oppilaat viedään Onkkaalaan, ja Luopioisiin jää vajaan 50 oppilaan koulu. Kaikki ymmärtävät, että sellaisella koululla ei ole elinmahdollisuuksia, varsinkaan kun oppilasennusteet ovat mitä ovat. Seuraavien vaikeuksien ilmaantuessa, mistä luoja meitä varjelkoon, tämän kokoinen koulu olisi helppo lopettaa.

Timo Ojala

 

Kommentointi on suljettu.